En Sıcak Konular

Papa'dan 'Yahudi Kardeşleri'ne tam destek

28 Ocak 2009 18:22 tsi
İsrail Hahambaşılığının Vatikan'la ilişkileri kesme kararının ardından, Papa Yahudilere tam destek açıklaması yaptı.

İsrail Hahambaşılık makamı, Vatikan'la tüm ilişkilerini kestiğini açıkladı. Hahambaşılık sözcüsü yaptığı açıklamada, kararın, Papa 16. Benedikt'in, Holokost'u reddeden bir kardinalin ve bağlı olduğu cemaatin aforoz kararını kaldırması üzerine alındığını söyledi. Sözcü, 2-4 Mart tarihlerinde, Roma'da, Katolik Kilisesi Yahudi İlişkileri Komitesi ile yapılacak toplantının da iptal edildiğini bildirdi.

Hahambaşılığın Vatikan'la ilişkileri kesme kararının hemen ardından, Papa'nın, haftalık ayinde yaptığı konuşmada, 'Yahudi Kardeşleri'ne tam desteğini açıklaması ise dikkat çekici bulundu. Papa, Holokost'un reddedilemeyeceğini, zira "Bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüş gibidir" mealindeki Shoah ayetinin bunu gerektirdiğini söyledi.

Vatikan Sözcüsü de Papa'nın bu konudaki açıklamalarının Yahudiler için yeterli olması gerektiğini, bunun Katolik Kilisesi'nin görüşlerini tamamen yansıttığını ifade etti. Sözcü, Hahambaşılık ile Papalık arasındaki ilişkilerin bozulmayacağını ümit ettiğini de söyledi.

Katolik Kilisesi ile Yahudiler arasında gerilime neden olan sözler, Aziz 10. Piu Cemaatine mensup bir kardinalin, Holokost'un yaşanmadığını, 2.Dünya Savaşı'nda ölen Yahudi sayısının 300 bin olduğunu ve gaz odalarının var olmadığını iddia etmesiyle başlamıştı. Papa'nın, kardinali ve daha önce aforoz edilmiş olan cemaati tekrar Katolikliğe kabul etmesi Yahudilerden tepki almıştı.

Öte yandan, Aziz 10. Pius Kardeşliği'nin dini önderi Başpiskopos Bernard Fallay, Papa'ya dün yazdığı mektupta, Piskopos Williamson'un "siyasi ve tarihiolaylara ilişkin şahsi görüşlerinin, dini cemaatlerini bağlamayacağından" sözederek, sebep oldukları gerilimden dolayı özür diledi.

Buna karşılık Arjantin'de yaşayan 68 yaşındaki Piskopos Williamson, İkinci Dünya Savaşında Yahudilerin gaz odalarında yakılmasının Yahudilerce uydurulmuş bir "efsane" olduğunu savunmaya devam ederek, "Ben sadece tarihi gerçeği söylüyorum. Gaz odasında tek bir Yahudi bile ölmemiştir. Antisemit diyenitelenip nitelenmemek umurumda değil" diye konuştu.

AZİZ 10. PİUS KARDEŞLİĞİ

Aziz 10. Pius Kardeşliği, Roma Katolik Kilisesi'ni modern dönemlerle uyumlu hale getirme çabası olarak nitelenen İkinci Vatikan Konsili'ni kabul etmeyen, aşırı sağcı ve gelenekçi Katolikleri bünyesinde toplayan bir grup olarak tanınıyor.

Vatikan'da 1963-1965 yılları arasında toplanmış konsilden çıkan kararların kimi Katoliklerce benimsenmemesi, bu grubun doğuşunu da beraberinde getirmişti. Fransız Başpiskopos Marcel Lefebvre öncülüğünde örgütlenen bu grubun üyeleri, kurucularının soyadına atfen Lefebvre'ciler diye de adlandırılıyor.

Grubun İkinci Vatikan Konsili kararlarını bir sapma olarak değerlendirerek kabule yanaşmaması, Lefebvre ile Vatikan arasında ciddi gerilimlere neden olmuştu. Başpiskopos Lefevbre, 1975'te dönemin papası VI. Paul tarafından uyarılmış, uyarıya kulak asmayınca da 1976'da ayin yönetmesi yasaklanmıştı.

Yasağa aldırmayan Lefebvre, Papa 2. Jean Paul döneminde de Vatikan ile uzlaşmaya yanaşmamıştı. Başpiskopos Lefebvre'nin 1988'de dört piskopos ataması, kendisinin ve grubunun Papa 2. Jean Paul'ün kararıyla Vatikan tarafından aforoz edilmesine neden olmuştu.

İsyancı grubun liderliği, 1991'de Lefevbre'nin ölümünün ardından İsviçreli Başpiskopos Bernard Fellay tarafından üstlenilmişti. Ancak aforoz kararına rağmen Vatikan ile isyancı cemaat arasında uzlaşı sağlamaya yönelik görüşmeler, devam etmekteydi.

Papa 16. Benediktus'un 2007'de, tıpkı İkinci Vatikan Konsili öncesindeki gibi ayinlerde ibadetin Latince olarak yapılmasına izin vermesi, ayinlerini sürekli Latince olarak yapan Lefebvre'ciler arasında büyük memnuniyet yaratmıştı.

16. Benedict'in 1988'deki aforoz kararını iptaliyle birlikte Lefebvre'ciler, Roma Katolik Kilisesi bünyesinde yeniden meşru bir cemaat haline gelmiş bulunuyorlar.

Halen İsviçreli Başpiskopos Fellay liderliğindeki grubun, dünya genelinde 600 bin bağlısı olduğu tahmin ediliyor. Cemaatin, Fellay dışındaki diğer üç piskoposu, İngiliz Williamson, Fransız aristokrat Bernard Tissier de Mallerais ve İspanyol kökenli Arjantinli aristokrat Alfonso de Gallara'dan oluşuyor. Grubun papaz ve rahibe sayısı 300, kilise ve kurum sayısının ise 700 civarında olduğu belirtiliyor



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs