En Sıcak Konular

Sürücüler dikkat!

28 Ocak 2009 14:49 tsi
SRC olmadan yola çıkmayın. Cezalar can yakıyor.

Türkiye, Avrupa Birliği’ne uyum süreci içerisinde birçok yeniliğe adapte olmaya çalışıyor. Yeni yıl ile beraber birçok yenilik uygulamaya konuldu. Bu kapsamda gelen yenilikler ticari araç kullanıcılarını da etkiliyor. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununda şoförler için yeni standartlar getirilmiş. Bunlardan en önemlisi olan SRC ve Psikoteknik raporunu ticari araç kullanıcılarının alması zorunlu hale getirildi.

5 yılda bir yenilenecek

Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde, ticari taşıtın niteliğine göre sürücü belgesine (SRC) sahip olmaları ve sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları gerekliliği yönetmelikte yer alıyor.

Ehliyet yeterli değil

Ehliyet ile trafiğe çıkmak yeterli olmuyor. SRC belgesinin olması şart koşuluyor. SRC belgesi olmayan sürücülere ve taşıt sahiplerine ceza kesiliyor. Ayrıca denetimini yapan Ulaştırma Bakanlığına bağlı 30 bin sivil memur, Jandarma Trafik, Trafik Polisi ve Trafik Zabıtası  tarafından kontrollerde yakalanmanız durumunda şoföre 250 TL araç sahibine ise 5000 TL ceza yazılıyor. SRC belgesi olmadan araç kullanılırsa cezanın yanında taşıtta görevli memurlar tarafından bağlanıyor. Eğer SRC belgeniz yoksa trafik kazasına karışırsanız sigorta şirketleri tarafından hasar ödemesi de yapılmıyor.

Psikoteknik raporu nasıl alınır?

Psikoteknik raporu için 2 adet fotoğraf, ehliyet fotokopisi ve kimliğinizle birlikte rapor vermeye yetkili kurumlara giderek bir saatlik test sonucu bu raporu alabiliyorsunuz. Psikoteknik raporu alan ticari araç sürücüleri almış oldukları psikoteknik raporu 5 yıl süre ile geçerli oluyor. Bu süre dolduktan sonra tekrar bu rapordan almaları gerekiyor.

Psikoteknik testi nedir?

Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır.

Psikoteknik testi nasıl yapılır?

Ön Bilgi Formu ve Trafikteki Durum ve Davranış Testinin doldurulması ile başlayan uygulama daha sonra sürücü Trafikent Psikoteknik Değerlendirme cihazına alınarak, Bilişsel ve Psikomotor yeteneklerini ölçmek amacıyla çeşitli testler uygulanıyor. Son olarakta Trafikent Psikoteknik Değerlendirme cihazından alınan test sonuçlarıyla birlikte psikolog görüşmesi gerçekleştirilir. Bu görüşmede sürücünün test sonuçlarının değerlendirmesi psikolog tarafından yapılıyor.

Ruhsatta kamyonet yazanlar ne yapacak?

Aracınızın ruhsatında ticari ibaresi işaretli ve kamyonet olarak geçiyorsa SRC belgesi almanız gerekiyor. Fakat hususi ibaresi işaretli ve kamyonet yazıyorsa SRC belgesini normal şartlarda almanız gerekmiyor. Ancak trafik kontrollerinde hususi olarak kullanılan ve ruhsatta kamyonet geçen araçlar için sıkıntı yaşanabiliyor.

SRC Belgesi fiyatı nedir?

SRC Belgesini yetkili kuruluşlar ortalama olarak 250 TL ücret karşılığında veriyorlar.
 



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs