Yeni savcının Başbakan davası | " /> Yeni savcının Başbakan davası | "/>

En Sıcak Konular

Yeni savcının Başbakan davası

28 Ocak 2009 14:22 tsi
Yeni savcının Başbakan davası Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan isimlerden biri şaşırttı. Savcı Işıkaltın 2002 yılında Erdoğan'a dava açmış!

Ergenekon Davası'nın hukuk dışı yürüdüğüne ilişkin sesler çoğalmaya başlayınca Ankara kulislerinde "Savcı Zekariya Öz'e büyük abi atanacak" tahminleri konuşulmaya başlanmıştı.

Dün davaya 3 yeni savcı daha atandı. Bu savcılardan en dikkat çeken isim ise 2002 yılında Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemiyle ilgili ’ihaleye fesat karıştırma’davası açan Rasim Işıkaltın... Erdoğan bu davadan beraat etmişti.

TAKVİYE SAVCI İSTEĞİ

İstanbul Savcılığı, geçen hafta “Bize takviye savcı görevlendirilsin” diyerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) başvurmuştu. HSYK da Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne Cumhuriyet savcıları Rasim Işıkaltın, Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu’nu geçici yetkiyle görevlendirdi. Bu savcılardan en dikkat çekeni Rasim Işıkaltın oldu. Işıkaltın, 2002 yılında Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemiyle ilgili dava açmıştı.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA DAVASI

Vatan Gazetesi'nin haberine göre Albayraklar’ın İstanbul Belediyesi’nden aldığı ihalelere ilişkin Mülkiye raporu üzerine başlatılan soruşturmada İstanbul Savcıları Rasim Işıkaltın; Mustafa Albayrak ile dönemin İSKİ Genel Müdürü, şimdiki Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Erdoğan’ın danışmanı Necmi Kadıoğlu’nun da aralarında bulunduğu 70 sanık hakkında ihaleye fesat karıştırmanın da arasında olduğu çeşitli suçlardan dava açtı. Bu dosyada sanık olarak yer almayan Erdoğan hakkındaki davanın açılması ise dönemin Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun hazırladığı dosyayla mümkün oldu. Bu dosya üzerine yapılan soruşturma sonucu haklarında dava açılan Erdoğan’ın TCK’nın 366. maddesinin 2. fıkrası uyarınca “3 ihalede artırma ve eksiltmeye hile karıştırmak” suçundan 3 ile 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

DAVA BİTTİĞİNDE VEKİL DEĞİLDİ

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi 21 Ocak 2003’te Erdoğan ve Gürtuna hakkında beraat kararı verdi. Erdoğan o tarihte, milletvekili değildi. Erdoğan bu karardan iki ay sonra Siirt seçimleriyle Meclis’e girdi. 72 sanıklı davada 52 kişi berat ederken milletvekili seçilerek TBMM’ye giren ve dokunulmazlık kazanan Mehmet Mustafa Açıkalın , Adem Baştürk, İdris Naim Şahin, Zülfi Demirbağ, Selami Uzun ve Mustafa Ilıcalı hakkında dava dosyaları ayrıldı.

İMAR BANKASI DAVASINI DA AÇMIŞTI

Işıkaltın ayrıca, savcı Erol Canözkan ile birlikte Kemal, Hakan, Yavuz ve Bahattin Uzan’ın aralarında bulunduğu 25 sanık hakkında İmar Bankası’nın mevduatını zimmete geçirmek ve banka yoluyla dolandırıcılık yapmak suçuna iştirak iddiasıyla dava açan üç savcıdan biriydi.

DİĞER SAVCI İNSAN HAKLARI UZMANI

Diğer savcılardan Kasım İlimoğlu ise insan hakları konusunda uzmanlığı ile biliniyor. Yakın zamana kadar Adalet Bakanlığı’nda tetkik hakim olan İlimoğlu’nun “AB’de insan hakları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi karşısında konumu” başlıklı bir yüksek lisans tezi de var.

Üçüncü savcı Mustafa Çavuşoğlu ise İçişleri eski Bakanı Nahit Menteşe’nin ağabeyinin eşi Yıldız ve kızı Beysun Menteşe’nin öldürülmesi olayını soruşturmuştu.

internet haber



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,487 µs