sınır kaleleri kuruyor! | " /> sınır kaleleri kuruyor! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye yeni sınır kaleleri kuruyor!

28 Ocak 2009 13:41 tsi
Türkiye yeni sınır kaleleri kuruyor! Türkiye, sınırlarındaki terörist geçişlerini ve kaçakçılık faaliyetlerini önlemek için "Sınır Barajları" projesini uygulamaya koydu.

Teröre karşı 'sınır barajı' 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, komşu ülkelerden Türkiye'ye terörist sızmalarını önlemek için sınır boylarındaki derelerin üzerine irili ufaklı barajlar inşa edilecek.

Kilometrelerce uzunlukta olacak barajlar sayesinde teröristlerin ve kaçakçıların geçiş güzergahları daralacak. Barajların hemen yanında kurulacak karakollarla terörist hareketler takip edilebilecek. Geçtiğimiz yıl sonunda ihale süreci tamamlanan barajlar, 2,5 yılda inşa edilecek. En çok baraj, terörist geçişlerinin yoğun olduğu Irak sınırındaki Şırnak ve Hakkari bölgesinde yapılıyor. Çalışmaların planlanan sürede tamamlanabilmesi için gerekli 265,8 milyon lira ödenek kullanıma hazır hale getirildi.

Türkiye, yaklaşık 30 yıldır PKK terör örgütüne karşı mücadele ediyor. Bu mücadelede önemli mesafeler alınmasına karşın henüz kesin sonuca ulaşılamadı. Teröristlerin sınırlardaki arazi şartlarından faydalanarak komşu ülkelerden Türkiye'ye giriş yapmaları mücadeleyi zorlaştırıyor. Özellikle, Irak sınırındaki Şırnak, Hakkari bölgeleri teröristlerin yoğun kullandığı güzergahların başında geliyor.


Zaman'ın edindiği bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri terörist sızmaları engellemek ve sınır güvenliğini sağlamak için iki yıl önce Sınır Barajları Projesi fikrini geliştirdi. Hükümet tarafından da kabul gören fikir, hemen uygulamaya konuldu. Projeyle, Türkiye'nin komşuları olan Bulgaristan, Yunanistan, Irak, İran, Suriye ve Ermenistan sınırları masaya yatırıldı. Bu kapsamda 33 yeni baraj inşaatı planlandı. Barajların bir bölümü Yunanistan-Bulgaristan sınırlarının bulunduğu Batı Trakya'da, önemli bir kısmı Doğu ve Güneydoğu bölgeleri (Şanlıurfa, Mardin, Van, Şırnak, Hakkari ) için planlandı. DSİ'nin daha önce başladığı veya planladığı barajlar dikkate alınarak proje genelinde ayıklama yapıldı. Fizibl olmayanlar listeden çıkarıldı. Çalışmalar teröristlerin en çok kullandığı güzergah olan Irak sınırında yoğunlaştırıldı. Bu kapsamda Şırnak ve Hakkari-Irak sınırı güzergahındaki ırmak ve nehirler incelemeye alındı. Kısa süre içinde karadan ve havadan gerekli incelemeler yapıldı ve bölgede 11 barajın inşa edilebileceğine karar verildi. Temmuz 2008'de ihalesi yapılan barajların sözleşme süreci Aralık 2008 itibarıyla tamamlandı. Hızla inşaatlara başlanılan barajlar 1,5 ile 2,5 yıl içinde bitirilecek. Beton dolgu sistemiyle yapılan barajların ilerleyen zamanlardaki süreçte elektrik üretimi amaçlı kullanımı da gündeme gelebilecek. Su tutulmaya başlandığında her bir barajın su yüzey uzunluğu kilometrelerle ifade edilecek. Barajlar, terörist faaliyetleri engellemenin yanında, kaçakçılığı takip ve su taşkınlarını önleme gibi faydalar da sağlayacak. Sınırları kontrol altına almak ve terörist geçişleri engellemek için bir taraftan sınır barajları inşa edilirken diğer taraftan bölgedeki karakollar da, baraj inşaatlarına paralel olarak yeniden yapılandırıyor. Bunun için il özel idarelerinin desteğiyle baraj inşaatlarının olduğu yerlere yeni yol, su, elektrik gibi altyapı hizmetleri getiriliyor.

Barajların 7'si Şırnak'ta, 4'ü Hakkari'de

Türkiye-Irak sınırındaki terörist sızmaları önlemek için irili-ufaklı 11 baraj inşa ediliyor. Şırnak, Silopi, Uludere, Ballı, Kavşaktepe, Musatepe ve Çetintepe adlarıyla 7 baraj Şırnak'ta; Çocuktepe, Gölgeliyamaç, Beyyurdu ve Aslandağı isimli 4 baraj da Hakkari sınırları içinde inşa ediliyor. Baraj inşaatı tamamlanınca teröristlerin sınır geçişleri daha hassas ve rahat izlenebilecek. Ayrıca, teröre sağlanan giyim-kuşam, silah, cephane gibi lojistik destek de engellenmiş olacak. Türkiye'deki terörist faaliyetlere ağır darbe vuracak önemli projelerden birisini de Ilısu Barajı oluşturuyor. Halen inşaat aşamasında olan proje tamamlandığında bölgenin ekonomisine sağlayacağı katkının yanında Diyarbakır-Batman-Siirt-Mardin-Şırnak güzergahındaki illegal faaliyetlerin de azalması bekleniyor.

Zaman



Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs