En Sıcak Konular

28 Ocak 2009 13:22 tsi
'Büyük Tasarım'ın itirazı kime?

iyibilgi Ankara

Evrende, evreni tanımlayan “büyük tasarım”da Gazze vahşetinin karşılığı ne? Böyle bir soruyu kim yanıtlayabilir?

Elbette böylesi bir sorunun eksiksiz yanıtını verecek biri gezegenimizde bulunmuyor. Ama, “o halde kime danışabiliriz” dense, kuşkusuz ilk akla gelen yanıt, kimi teoloji alimlerince “Dabbetül Arz” olabileceği iddia edilen ünlü teorik fizikçi Stephen Hawking olur.

Hawking olur çünkü, “büyük tasarım”ın sırlaranı çözmeye çalışan, bununla birlikte dünyevi gelişmeleri yakından izleyip hemhal etmeye çalışan pek az yetkin insan bulunuyor “dünya”da.

“Başarısız olacaktır”!

El Cezire televizyonu bu soruyu Hawking’e sordu. Aldığı yanıt da şu oldu; “Gazze’ye olan saldırı, iki sene önce 2 binden fazla sivilin öldüğü ve İsrail’in askeri amaçlarına ulaşamadığı Lübnan’daki saldırıya benziyor. Bence Gazze’ye olan saldırı da aynı şekilde başarısız olacaktır. İşgal altındaki insanlar ellerindeki her yolla direnmeye devam edecektir. Hamas, Filistin halkının demokratik olarak seçtiği lideridir ve bu yok sayılamaz. Durum 1990 öncesi Güney Afrika gibidir. Bu böyle devam edemez”.

Metin dikkatle okunursa fark edilecektir ki, Hawking aslında Gazze’de yaşananları yakından takip etmiş. Yani konuya vakıf.

Bir çok bilim adamının aksine, “ben ilimle ilgilenirim, evrenin sırrını çözmeye uğraşıyorum, benim alanım değil” dememiş.

Oysa televizyona çıkmasının nedeni aslında yeni kitabı. O kitabın ismi “Büyük Tasarım” (Grand Design). Kitap, “Neden buradayız? Nereden geldik? Evrenimiz neden böyle? Neden bizim evrenimiz?” türünden kadim ve en merak edilen temel soruları yanıtlamaya çalışıyor.

Kaldı ki, Hawking’in amacı zaten şu; “Evrendeki Büyük Tasarı’nın varlığını ve anlamını sorgulamak”.

Doğal olarak beşeri olayların/gelişmelerin, büyük tasarımın anlamı ile açık bağlantısı var!

Örnek; önümüzdeki 10 yıl içerisinde bekleyen en büyük tehlike küresel ısınma. Hawking, “CO2 salınımlarının azaltılmasıyla sıcaklık artışının dengelenebileceğini, hatta geriye çevrilebileceğini” söylüyor.

Bunun büyük tasarımda bir karşılığı var kuşkusuz. Hem teorik fizik hem insan elinden çıkacak gelişmeler hem de teolojik açıdan.

İnsan eliyle yaratılan bu tehlike devam ederse büyük tasarımın bir cevabı olur. Durdurulursa da bir başka cevabı olur. Bu farkı görmek demek, dünyamızda yaşanan ülküler ve insanlar arasındaki ilişkileri de baştan tasarlamak demek aslında!

Fiziğin teolojik ve günlük pratikteki karşılığı bu! Gazze’de yaşananların da hem büyük tasarım açısından hem de beşer kavrayışı açısından da bir karşılığı olacağı gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,364 µs