neye işaret eder? | " /> neye işaret eder? | "/>

En Sıcak Konular

Bunca çelişki neye işaret eder?

28 Ocak 2009 12:47 tsi
Bunca çelişki neye işaret eder? Üyeler arasında çatlaklar oluşuyor, soru işaretleri artıyor.

Ahmet Dönmez / Zaman

Görüntü netleşiyor, Encümen-i Daniş'in çelişkileri artıyor

Son günlerin en çok konuşulan grubu Encümen-i Daniş'in Genelkurmay'ı ziyaret edeceği haberi Ankara'da hareketli saatler yaşanmasına yol açtı. Sabah gazetesinde yayınlanan habere göre, grubun perşembe günü yaptığı son toplantıda böyle bir karar alınmıştı.

İddia, sadece Ankara'yı değil Encümen-i Daniş'i de karıştırdı. Başkan Necmettin Karaduman, Zaman'a yaptığı açıklamada, haberi yalanladı. "Biz günlük siyasi çekişmelerin içine girmemeye özen gösteren bir ekibiz." dedi. Ancak ziyaret, dün grup üyelerinden Kıvrıkoğlu tarafından gerçekleştirildi. Acaba medyada böyle bir haber yayınlanmamış olsaydı Kıvrıkoğlu yine tek başına mı gidecekti, bu bilinmiyor. Karaduman'ın bu konudaki cevabı şöyle: "Bu ziyaretin bizimle ilgisi yok."

Encümen-i Daniş, kimilerine göre Ergenekon'un 'beyin takımı'. Örgüt için ideoloji üretilen merkez. Gruba bu kadar büyük anlamlar yüklenmemesi gerektiğini savunanlar da var. Örneğin eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Sadece bir yarenler topluluğu." diyor. Karaduman'ın ifadesiyle de 'Ununu eleyip eleğini asmışların grubu'. Ağız birliği etmişçesine 'Bizim gizemli bir tarafımız yok' deseler de şu cümleler yine grup üyelerine ait: "Toplantı notları ölenle birlikte gider. Alınan kararları ailemize söylememiz bile yasak." Sık sık 'Masonik bir oluşum musunuz?' sorusuna maruz kalıyorlar. Zaten grubun bugüne kadar açığa çıkmış tek mektubu da 'ununu elemişler' tanımına uymuyor. 18 Nisan 1994 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'e gönderilen mektup, 28 Şubat bildirisi gibi. Mektuptaki önerilerle 28 Şubat 1997 tarihli MGK bildirisi arasındaki benzerlik Bugün gazetesince gözler önüne serilmişti.

Ergenekon soruşturmasında dikkatler bu gruba yoğunlaşınca üyelerden peş peşe ve birbiriyle çelişen açıklamalar geldi. Encümen'de çatlaklar oluştu, soru işaretleri arttı. Üyeler, başkanın kim olduğu konusunda bile anlaşamadı. Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, "Başkanımız Prof. Dr. Sefa Reisoğlu." açıklamasını yaptı. Ardından Reisoğlu, görev süresi dolan Karaduman'ın yerine henüz birinin seçilmediğini söyledi. Bunun üzerine "Başkan benim." çıkışını yapan Karaduman ise Genel Sekreter Cahit Aral'ı bile arama gereği hissetmiş. Aral'ın cevabı Karaduman'ı rahatlatmış: "Evet, başkan sizsiniz."

Encümen-i Daniş'in resmi bir hüviyeti yok. Dernek veya vakıf statüsünde değiller. Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, "Gizli bir yapılanma olarak cumhurbaşkanlarına, başbakanlara mektuplar göndermeleri enteresan. Hoş bir durum da değil." diyerek bu duruma tepki gösteriyor. Medyaya yansıyan ifadelere bakılırsa grubun birtakım kuralları var. Örneğin Reisoğlu, her başkanın 2 yıllık bir görev süresi olduğunu ifade etti. Karaduman ise 'gayri resmi tüzük' anlamına gelen bilgileri yalanladı: "Bizim yazılı veya yazılı olmayan herhangi bir kuralımız yok. Geleneksel usullerle ilerliyoruz."

En fazla merak edilen sorulardan biri, eski Genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt ve Hilmi Özkök'ün neden üye yapılmadığıydı. İki ismin de bazı çevrelerin tepkisini çekmiş olması bu merakı artırıyordu. Reisoğlu'nun cevabı, "İstanbul dışında oturanların bu toplantılara katılmaları zor olabilir." şeklindeydi. Fakat Kıvrıkoğlu, "Tuncer Kılınç, buranın üyesi değildir. Burada hiçbir toplantıya katılmadı. Basın, Ankara'da katıldığı bir toplantıyı burada katılmış gibi yorumladı." cevabını verdi. Acaba Kılınç'ın Ankara'da katıldığı hangi toplantı Encümen-i Daniş'le karıştırılmış olabilir? Başkan Karaduman yine açığı kapatmaya çalışıyor: "Her ikisi de asker kökenli olduğu için Kıvrıkoğlu Paşa Ankara'da Kılınç Paşa ile herhangi bir yerde karşılaşmış olabilir. Belki onu kastetmiştir."

Bazı kayıtlara göre Encümen-i Daniş, 3. Selim döneminde kuruldu. Padişah'a danışmanlık yapan bir heyetti. Bugünkü üyelere göre de 1851 yılında Sultan Abdülmecit döneminde kuruldu. Misyonu yine aynıydı. Bugünkü yapı da kendine benzer misyonlar yüklemiş durumda. Fakat çelişkili açıklamalardan anlaşılıyor ki, birilerinin Encümen-i Daniş'e yol göstermesi gerekiyor.

Kıvrıkoğlu'ndan Başbuğ'a ziyaret

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u ziyaret etti. Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun adı son dönemde Encümen-i Daniş tartışmalarıyla gündeme geldi. Kıvrıkoğlu, yine emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile birlikte Encümen-i Daniş toplantılarına katılan isimlerden biriydi. Kıvrıkoğlu'nun ziyaretinin Ergenekon terör örgütü davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in kendisiyle ilgili açıklamalarından sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Doğu Perinçek, önceki gün gerçekleştirilen duruşmada, "Öyle sanıyorum Kıvrıkoğlu'nun adı MİT'in hazırladığı Ergenekon şemasının en başındadır." ifadelerini kullanmıştı.



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,908 µs