'Abi savcı senaryosu' ne anlama geliyor? | " /> 'Abi savcı senaryosu' ne anlama geliyor? | "/>

En Sıcak Konular

'Abi savcı senaryosu' ne anlama geliyor?

28 Ocak 2009 11:25 tsi
'Abi savcı senaryosu' ne anlama geliyor? Başladığı günden bu yana sulandırmaya/ rotasından saptırılmaya çalışılan ETÖ soruşturmasında dün önemli bir dönemeç yaşandı. Davaya üç yeni savcı daha atandı. Peki bu atama davayı nasıl etkiler?

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Zekeriya Öz'e 'abi savcı' geldi

Başladığı günden bu yana sulandırmaya/ rotasından saptırılmaya çalışılan ETÖ soruşturmasında dün önemli bir dönemeç yaşandı. Davaya üç yeni savcı daha atandı.
 
19 Ocak'ta bu köşe de davaya yeni savcı atama yönündeki kulisleri ve girişimleri anlatmıştık. Hatırlanacağı gibi İstanbul Başsavcısı Ankara'ya gelmiş, yeni savcı talebinde bulunmuştu. Aynı dönemde YARSAV ve Sabih Kanadoğlu'ndan ilginç açıklamalar gelmişti. Yine aynı dönem de davaya yeni savcı atanması, bu savcılardan en az birinin kıdem olarak Öz'den büyük olması yönünde yoğun kulisler yapılmıştı.

10. Dalga sonrası çıkan silahlardan sonra Öz'ün görevden alınmasının çok dikkat çekeceğini düşünen bazı çevreler 'ETÖ' ye soğuk bakan, kıdemli bir savcının atanması için lobi yapıyordu. HSYK dün yaptığı toplantı ETÖ soruşturmasını yürüten savcılık emrine Rasim Işıkaltın, Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu'nu atadı. Bu durum 'abi savcı senaryosu' gerçekleşti anlamına gelebilir.

Çünkü Rasim Işıkaltın kıdem olarak Zekeriya Öz'ün üstünde. Yargı camiasında kıdem önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Tabi bu durum 'acaba davaya müdahale mi edilecek?' sorusunu akla getirdi. Olumsuz örnekler; Susurluk ve Batık banka davaları ortadayken şüpheler artıyor. Yeni savcı atanmasının pratik zorlukları da olacak.

Öncelikle dava 1,5 yıldır sürüyor ve mevcut savcılar konuya hakim. Yeni üyelerin dosyaya bütünüyle vakıf olması aylar sürer. Savcı Öz'ün davadan alınması ya da pasif göreve çekilmesi terör örgütü lehine müdahale olarak algılanır. Bir bakıma ikinci bir Ferhat Sarıkaya hadisesi demektir ki Türkiye tarihinin en önemli operasyonunun yarım kalması anlamına gelir.

Kılı kırk yarma ve küskünler ordusu

Ergenekon dalgaları, Encümen- i Daniş fırtınası ve İsrail'in Gazze'de giriştiği katliam yaklaşan yerel seçimleri gündemin gerisine itti. Öncekilerin aksine sıcak bir seçim atmosferi hissedilmiyor. Dün itibariyle adaylar belirlendi, isimler ilan edildi ve yeni bir aşamaya geçildi. Artık kampanya ve miting zamanı. İktidar partisi mitinglere 7 Şubat'ta Kocaeli'nde başlıyor. Sayı net değil ama Türkiye'nin büyük bölümünde etkili kampanyalar, mitingler planlanıyor. Seçim şarkısı da kardeşlik mesajı içeren bir parça olacak.

AK Parti'de adaylar belirlendi ama sürecin yankıları sürüyor. İlan edilenler mutlu, hayal kırıklığı yaşayanlar küskün. Hatta alternatif parti arayışları bile var. AK Parti'nin aday belirleme stratejisi üzerinde durmakta fayda var. Genel Merkez bugüne kadar pek yapılmayan bir şeyi yapıp her il, her ilçe için ayrı ayrı çalışma yaptırdı. Kamuoyu araştırmaları yapıldı, başkan adaylarıyla mülakatlar yapıldı, vekillerin görüşleri alındı, temayül yoklamaları yapıldı.

Başbakan başkanlığındaki toplantılarda tüm adayları tek tek incelendi. Bazen bu çalışmalar da yetmedi ve aynı ilçe için alternatif şirketlere anketler yaptırıldı. Bu süreçte sürpriz sayılabilecek değişiklikler de yaşandı. AK Parti'de mevcut başkanların yüzde 30'u değiştirildi. Bazı çevreler bu durumu 'başarısızlığın itirafıdır' diye yorumlarken parti kaynakları 'kan değişimi ve kendimize güvenimizin göstergesidir' diyorlar.

Tartışmaları tetikleyen en önemli gelişme ise milletvekillerinin süreçte artan rolü. İsimler tespit edilirken Başbakan neredeyse bütün vekilleri dinledi. Fakat bu noktada ciddi sıkıntılar da ortaya çıktı. Çünkü her vekilin, her bakanın hatta her ilçe başkanının ayrı ayrı adayları oldu.

Her vekilde kendi adayı için bastırınca ankette yüksek oy alsa da bazı belediye başkanları aday gösterilmedi. Başbakan vekillere verdiği önemi göstermek istedi. Ama vekil, teşkilat ve halkın tercihleri arasında denge kurmakta zorlanılan yerler oldu.

İlk akla gelenler Bursa, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve İstanbul'un bazı ilçeleri. Partinin kılı kırk yararcasına hassas davranması küskünlerin olmasının önüne geçemedi. Bazı bölgelerde küskünlerin seçimin sonucunu etkileyebileceği konuşuluyor. Başbakan ise dünkü grup konuşmasında 'trenden inen bir daha yetişemez' diyerek tercihlere saygılı olun mesajı vermiş oldu.



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,672 µs