Türkiye'yi devre dışı bırakma planı | " /> Türkiye'yi devre dışı bırakma planı | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'yi devre dışı bırakma planı

28 Ocak 2009 10:48 tsi
Türkiye'yi devre dışı bırakma planı 'Belli ki Amerikan yönetimi başta olmak üzere, Ortadoğu'daki birtakım güçler Ankara'yı çarktan uzak tutmak istiyor. Bu güçlerin başında Mısır geliyor.' Peki neden?

Nagehan Alçı / Akşam

Türkiye'yi devre dışı bırakma planı

Ortada Türkiye için tehlikeli bir durum var. Bu gidişle yakında yeni ABD yönetimi ve Ankara arasında pürüz çıkacak gibi görünüyor. Neden mi?
***
Obama'nın atadığı Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell yakında bir bölge ziyareti gerçekleştirecek. Hatta birkaç gündür bu ziyaretin kapsamında Türkiye'ye de geleceği, bunun ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın özel isteği olduğu konuşuluyor. Zaten Türkiye'nin son dönemdeki çabalarına bakınca özel temsilcinin Ortadoğu turuna Ankara'yı katmasından doğal bir şey olamaz gibi görünüyor. Ancak maalesef öyle değil.
***
Mitchell'in programı belli oldu. Rotasında  İsrail, Mısır, Filistin, Ürdün ve Suudi Arabistan var. Ama Türkiye yok.
***
Bu çok manidar. Zira özellikle son dönemlerde bölgede arabuluculuk faaliyetleri yürüten ve etkin olmaya alışan bir güçten bahsediyoruz. Ortadoğu'daki barış süreci kapsamında ABD'nin yaptığı geziye Türkiye'yi dahil etmemesi onu denklemden çıkarması anlamı taşımaz mı?
***
Elbette taşır. Belli ki Amerikan yönetimi başta olmak üzere, Ortadoğu'daki birtakım güçler Ankara'yı çarktan uzak tutmak istiyor. Bu güçlerin başında Mısır geliyor. Mısır, tarih boyunca Arap dünyasının liderliği rolünü kimseye kaptırmak istemeyen bir devlet. ABD'nin de bölgedeki en önemli müttefiki. Gazze saldırıları sırasında Kahire, Washington ile tam bir uyum içinde çalıştı. Hamas'a karşı pozisyon aldı. Şimdi de arabuluculuk rolünü Türkiye ile paylaşmak istemiyor.
***
İstemediğinin önemli bir kanıtı 25 Ocak'ta Hamas'la yaptığı görüşmede mevcut. Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Ömer Süleyman, Hamas yetkilileriyle bir araya geldiğinde, onların önüne beş maddelik bir 'barış koşul listesi' koydu. Bu listeye itiraz edip, Türkiye'nin arabuluculuk faaliyetlerini hatırlatan Hamas'a  'isterseniz Tayyip Erdoğan'ı kendiniz arayın' karşılığını verdi. Yani onlara meydan okudu, 'burada bir tek benim sözüm geçer', dedi.
***
Mısır'ın derdi belli: ABD ile koordineli bir şekilde hareket etmek, muhatap olarak Mahmud Abbas'ı almak, Hamas'ı tamamen devre dışı bırakmak ve Türkiye'nin çabalarını atıl kılmak. Bunu da şimdilik başarıyor gibi görünüyor maalesef.
***
Plana göre Gazze'deki ateşkesin ardından Mahmud Abbas, Filistin'de barışı sağlayacak, Batı da tek lider olarak onu tanıyacak. Mısır da, Ürdün de, Suudi Arabistan da bu plana göre hareket ediyor. Plana göre hareket etmeyen tek ülke Türkiye. Peki Türkiye yanlış mı yapıyor?
***
Aslında hayır. Bu planın tutmayacağı ortada. Hamas'ın denklem dışı bırakılmasının imkansız olduğu açık. Türkiye bunu görüyor, doğru pozisyonu alıyor. Ancak bunu yaparken söylemi çok sert, çok yanlı. Çok da duygusal. Hamas'a yakın göründüğü için inandırıcılığı neredeyse yok.
***
Sonuçta ABD, İsrail ve Mısır koordineli bir şekilde çalışıyor. Türkiye ise onların planlarının ayağına basıyor. Bu nedenle bölgenin aktörleri Ankara'nın arabuluculuk pozisyonundan hayli rahatsızlar. Bu aktörlere ABD de dahil. Bu da Obama yönetimi ile ilk problemin önümüzdeki günlerde yaşanacağını haber veriyor.



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,250 µs