En Sıcak Konular

'Ergenekon'u Kürt sorunu doğurdu'

28 Ocak 2009 09:49 tsi
"Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu" tarafından düzenlenen, "Ergenekon Çetesinden Davacıyız" toplantısında Ergenekon operasyonu masaya yatırıldı.

Ergenekon'un doğuş sebebi olarak Kürt sorununu gösteren DTP'li Sabahat Tuncel, Başbakan Erdoğan'ı cesur olmamakla suçladı. Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu da, Ergenekon'un son davasına karşı çıkanları anlamakta güçlük çektiğini dile getirdi.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Demokratik Türkiye Partisi (DTP) İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Ergenekon davasında sonuna kadar gidilmesi gerektiğini ancak mevcut iktidarın cesur olmadığını iddia etti. Başbakan Erdoğan'a da seslenen Tuncel, "Paşasının Başbakanı cesur değildir, bunu yapamaz." eleştirisinde bulundu.

Ergenekon kazısında ortaya çıkan silahların Kürt coğrafyasında kullanılan silahlar olduğunu öne süren Tuncel, konuşmasına, "Ergenekon'un pratik uygulama alanından geliyorum." diyerek başladı. Tuncel daha sonra sözlerine şöyle devam etti, "Faili meçhulleri yaşayan bir halkın ferdiyim. Ergenekon davasının sonuna kadar gidilmesi taraftarıyım ve bu bizi aydınlık Türkiye'ye götürebilir."

Ergenekon'un doğuş sebebi olarak Kürt sorununu gösteren Tuncel, mevcut sorunların daha cesur bir şekilde dile getirilmesi gerektiğini söyledi. Ergenekon adına cinayet işleyenlerin yanı sıra bu cinayete göz yumanların da suçlu olduğuna vurgu yapan Tuncel, "PKK'ya üye olanın ölmeyi hak ettiği düşünüldü yıllarca. Asit kuyularından ölüler çıkıyor. Bunu kabullenmemek gerekiyor. 657'ye tabii olarak bu işleri yapanlar var. Bu dava iyi bir başlangıç ama sonuna kadar gidilmeli. Düşman yaratanları ortadan kaldırmalıyız." ifadelerini kullandı.

70 Milyon Adım Koalisyonu tarafından organize edilen sokak mitinglerinin bir benzerini Silopi'de yapılmasını da öneren Tuncel, "Çok büyük köprülerin zamanında yıkıldığı görülmeli. Biz bu işin ucunu bırakırsak birileri anlaşacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ben bunları kaldıramıyorum. Sadece asker değil asker dışındaki siviller de var ve bunlara izin verenler var. O yüzden bu savaş hala devam ediyor." dedi.

Hükümeti cesur olmamakla da eleştiren Tuncel, "Bizim coğrafyamızda 12 yaşındaki çocuklar ölüyor ya da panzerin altında kalıyor ama ne yazık ki savaş durmuyor. Savaşı durdurmak içinde bir araya gelmek gerekir. Ama mevcut iktidar bunu yapamaz. Cesareti olsaydı bugün daha farklı olurdu." şeklinde konuştu.

-KARAALİOĞLU: "ERGENEKON DAVASINA KARŞI ÇIKANLARI ANLAMIYORUM"-

Toplantıya katılan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmesi Mustafa Karaalioğlu da, Ergenekon davasının son dalgasında iyi bir yerden yakalandığını söyledi. Araştırma ve dava ilerledikçe satışlar ve ele vermelerin ortaya çıkacağını söyleyen Karaalioğlu, "Ergenekon davasına karşı çıkanları anlamakta zorlanıyorum. Satır aralarında okumalar yapmak gerekiyor. Susurluk sonrası elini eteğini bu tip işlerden çektiği zannedilen İbrahim Şahin'in nasıl da aktif olarak yaşadığı görülmüştür." diye konuştu.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan ise, Ergenekon davasını bitirmeye çalışanların olacağını ancak 70 Milyon Adım Koalisyonu olarak hesap sormaya devam edeceklerini dile getirdi. Tarkan, "Ergenekon davası sonuna kadar gitmeli. Bulunan silah ve bombalar amaçlarını gösterdi; yeter ki sesimizi yükseltelim." ifadelerini kullandı.

70 Milyon Adım Koalisyonu öncülerinden Lale Mansur da toplantıda kısa bir konuşma yaptı. Oldukça neşeli olduğu gözlenen Mansur, "İlk defa hesap soruluyor ve bu kadar tozun dumana karışması normal ama şu anda ümit taşıyorum ve artık bu işin geri dönüşü yok. Oldukça da mutluyum." dedi.

Öte yandan toplantıya Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Filiz Koçali ve Sosyolog Ferhat Kentel de katıldı.

(CİHAN)



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,711 µs