3 savcıdaki kafa karıştıran nokta | " /> 3 savcıdaki kafa karıştıran nokta | "/>

En Sıcak Konular

3 savcıdaki kafa karıştıran nokta

28 Ocak 2009 08:44 tsi
3 savcıdaki kafa karıştıran nokta Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), yaptığı 3 savcı ataması kafaları karıştırdı.

HSYK'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), İstanbul ve Bakırköy adliyesinde görevli 3 savcıyı özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nde görevlendirdi. Haber, bazı medya organları tarafından ilk andan itibaren 'Ergenekon davasına yeni 3 savcı atandı' şeklinde sunuldu.

Atamanın Ergenekon sanıklarından İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'e yakın Aydınlık Dergisi'ndeki "HSYK'ya çağrı: Soruşturmaya gerçek savcıları atayın" başlıklı haberin iki hafta sonrasına denk gelmesi de kafaları karıştırdı. Aydınlık'ın 18 Ocak 2009 tarihli sayısında, Savcı Zekeriya Öz'ün uygulamaları şikayet edilerek "Yargı çevreleri HSYK'nın soruşturmaya deneyimli hukukçuları atamasını istiyor." ifadelerine yer verilmişti. Adalet Bakanlığı kaynakları, Ergenekon davasına özel yetkili 6 savcının bakmakta olduğunu, bunun da diğer dava dosyalarında savcı eksikliğine yol açtığını belirtiyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı da özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görev yapacak savcıya ihtiyaçları olduğu için ilgili atamaların yapıldığını söyledi. Çolakkadı, "Bu savcıların görev alacağı soruşturmaları da başsavcılık belirleyecek." dedi. HSYK çevreleri bu bilgileri teyit etti.

Hukukçular, tartışmanın YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun ve eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarıyla gündeme getirildiğinin altını çiziyor. Bu yönlendirmeler ve Aydınlık'ın yayını ise yargıyı baskı altına alma çabası olarak değerlendiriliyor. HSYK'nın yaptığı atamanın bu gelişmelerden sonra gerçekleşmesi dikkat çekici bulundu. Eski Başsavcı Reşat Petek'e göre, ilgililer bir derginin yayınıyla karar almaz: "Hukuka uygun adımlar atacaklardır."

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, HSYK'nın dünkü toplantısından ayrılırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, özel yetkili başsavcı vekilliğine yeni savcıların atanması talebinin kurulda ele alındığını kaydetti. 3 savcının Beşiktaş'taki cumhuriyet savcılığında görevlendirildiğini belirten Şahin, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz'ün terfi işleminin kurulda ele alınmadığını söyledi.

HSYK ise internet sitesinde yaptığı açıklamada, savcılar Rasim Işıkaltın, Kasım İlimoğlu ile Mustafa Çavuşoğlu'nun özel yetkili savcı olarak atandığını ilan etti. Savcıların üçü de birinci sınıf yargıç statüsünde. Rasim Işıkaltın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemiyle ilgili açılan soruşturmada Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ifadesini almıştı. Kurulun Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü değiştirmek yerine, daha kıdemli savcılar atayarak soruşturmayı etkisiz kılacağı iddia edilmişti.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi sırasında bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açtığı soruşturmada görevsizlik kararı vermişti. İstanbul Başsavcılığı'na gönderilen dosyaya Savcı Işıkaltın bakmış, Erdoğan ile Ali Müfit Gürtuna'nın ifadelerini almıştı. Işıkaltın'ın ismi Başbakan hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcılar arasında da yer almıştı. Işıkaltın, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Hrant Dink'in avukatı Yücel Sayman'ın Kemal Kerinçsiz'e 'alçak herifler' diyerek hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada da duruşma savcısı olarak görev yaptı. Esas hakkındaki mütalaasında 'kamu görevlisine, görevinden dolayı hakaret ettiği' iddiasıyla Sayman'ın, 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay arasında hapse çarptırılmasını talep etmişti. Ancak mahkeme, Sayman'ın beraatine karar vermişti.

İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'e yakınlığıyla bilinen Aydınlık Dergisi, iki hafta önce "HSYK'ya çağrı: Soruşturmaya gerçek savcıları atayın" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Dergi, Savcı Zekeriya Öz'ün uygulamalarını şikayet ederek "Yargı çevreleri HSYK'nın soruşturmaya deneyimli hukukçuları atamasını istiyor." ifadelerini kullanmıştı. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da Ergenekon soruşturmasına yeni savcılar atanmasını istemişti.

CHP'li Kart'tan Ergenekon savcılarına suç duyurusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz ve diğer savcılar hakkında HSYK'ya şikayet başvurusunda bulundu. Dilekçesinde, Öz ve diğer savcıların kişisel duyguları çerçevesinde işlem yaptığını, soruşturmanın gizliliğini ihlal eden eylemler içinde bulunduklarını ileri sürdü. Atilla Kart, savcılar hakkında HSYK Kanunu ve TCK'nın 285. maddeleri hükmünce işlem yapılmasını istedi.

Dergi haberiyle atama yapılmaz

Eski Başsavcı Reşat Petek: Doğu Perinçek, iddianamede örgütün yöneticisi olduğu gerekçesiyle yargılanıyor. Perinçek'in dergisi, savcıların değiştirilmesini istiyor. Yargıçlar bu tarz yayınlara göre karar almazlar. HSYK kendi bağımsız iradesine müdahaleyi kabul etmemelidir. Dünyanın hiçbir yerinde zanlı ve sanıkların hakim ve savcıyı seçtiği bir yargılama anlayışı yok. Özellikle örgüt bağlantılı suçlarda, savcıların 4 yıl süreyle görevden alınmaması yasa gereğidir. HSYK, somut iddialar olmadıkça savcıların değiştirilmesi taleplerini dikkate almayacaktır.

Yargıya baskı olduğu açık

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Yılmaz Geniş: Bu tür yayınların yargıya baskı olduğu çok açık. Bu yayınların amacı toplumda bilgi kirliliğine yol açmak, dezenformasyon yapıp yetkili kesimleri baskı altına almak olarak görülüyor. HSYK bağımsızdır, bu tarz baskılarla hareket etmemesi lazım. İtalya'daki Gladio soruşturmasında da yargıya baskı yapmaya çalışmışlardı. İtalya'da HSYK savcılara destek vererek soruşturmayı sonuca götürmeyi bildi. Bağımsız yargımızın bu tarz baskılara itibar etmeyeceğini düşünüyoruz.

Savcı değişikliği kabul edilemez

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı: Ergenekon soruşturmasının başında İstanbul Başsavcısı vardır. Atanan savcıları farklı şekilde algılamak yanlıştır. Zekeriya Öz'ün ekipten alınması gerçekleşirse bu müdahale olarak değerlendirilmeli. Süreci etkilemeye çalışan bir medya grubu var, yanlış haberlerle kamuoyunu etkilemeye çalışıyorlar. Olayların tamamına bakıldığında sürecin mevzuata uygun şekilde devam ettiği açık. Altyapının eksikliğinden kaynaklanan eksiklikler varsa onlar da tamamlanabilir.



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,798 µs