En Sıcak Konular

TCK'da 'uyum' değişikliği

27 Ocak 2009 21:25 tsi
Avrupa Birliği Uyum Komisyonunda, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı benimsendi.

Tasarının tümü üzerinde yapılan görüşmeler sırasında, milletvekilleri dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışması yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, AB'ye uyum amacıyla hazırlanan tasarıda, siyasetçilerin dokunulmazlıklarını kaldıran bir düzenlemeye yer verilmediğini söyledi. "Neden bu husus göz ardı edilmiştir?" sorusunu yönelten Elekdağ, "AB İlerleme Raporları'nda siyasi dokunulmazlıkların kaldırılması öneriliyor ama tasarıya bilinçli olarak bu konu dercedilmemiştir" dedi.

Yolsuzluğu önleme konusunda düzenlemeler yapılırken, milletvekilliği dokunulmazlığının ele alınması gerektiğini belirten Elekdağ, "Siyasi dokunulmazlıklar, yolsuzluğu teşvik eden en önemli etmenlerden biridir" diye konuştu.

AK Parti Karaman Milletvekili Lütfü Elvan da muhalefet milletvekillerinin görüşlerine saygı duyduğunu, ancak milletvekilliği dokunulmazlıklarının Anayasada yapılacak bir değişiklikle kaldırılabileceğini söyledi.

Tasarıyla, OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi ile Yolsuzluğa Karşı Devlet Grubunun tavsiyeleri doğrultusunda düzenleme yapıldığını anlatan Elvan, "AB ile ilgili getirilen her yasada, dokunulmazlıklar anamuhalefet için bir ön koşul oluyor. Anamuhalefetin tasarıya rezerv koyma anlayışını anlamıyorum. Tasarı, Türkiye'nin standartlarını daha yukarıya çıkartacak. Anamuhalefet partisinin AB'ye girmede samimiyet konusunda bir kuşkusu mu var?" diye konuştu.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır ise milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini belirterek, "AK Parti Hükümeti, 2002 yılında sık sık vurgulamasına rağmen, yolsuzlukla mücadelede üzerine düşen görevi yapmadı. Milletvekilliği ve bürokrat dokunulmazlıkları kaldırılarak yolsuzlukların önüne geçilebilir" dedi.

Müzakerelerin ardından AB Uyum Komisyonu, tali komisyon olarak, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısını benimsedi.



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,390 µs