En Sıcak Konular

Stephen Hawking Gazze için ne dedi?

27 Ocak 2009 21:13 tsi
Stephen Hawking Gazze için ne dedi? Dünyanın en ünlü teorik fizikçisine Gazze’de yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği ve binlercesinin de yaralandığı İsrail'in 3 haftalık saldırısı soruldu. Hawking bakın ne dedi:

Evrendeki temel iki sorudan biri olan “Nasıl”ın cevabını arayan fizik biliminin yaşayan en büyük temsilcilerinden olan Stephen Hawking’e, İsrail’in Gazze saldırısı soruldu. Albert Einstein, Isaac Newton gibi isimlerle karşılaştırılan Hawking, dünyada 10 milyondan fazla satan “Zamanın Kısa Tarihi” adlı eserin de yazarı.

21 yaşında motor nöron hastalığına yakalan Hawking’e 2-3 yıl ömrü kaldığı söylenmişti. Ancak hayattan ve fizikten kopmayan Hawking, arkasından gelen yıllarda karadelik ışımaları gibi birçok önemli keşfe imza attı. Kendisine özel olarak yapılan sandalyede Cambridge Üniversitesi’nde matematik anlatmaya devam eden Hawking, sadece fizik alanında değil dünyadaki yaşanan gündem konularında her platformda fikirlerini açıklamayı sürdürüyor.

“Bu böyle gidemez”

El-Cezire Televizyonu’nda Riz Khan, Hawking’e İsrail’in Gazze saldırısını ve yaşanan vahşeti sordu. Ünlü fizikçi şu yanıtları verdi:

“Gazze’ye olan saldırı iki sene önce 2 binden fazla sivilin öldüğü ve İsrail’in askeri amaçlarına ulaşamadığı Lübnan’daki saldırıya benziyor. Bence Gazze’ye olan saldırı da aynı şekilde başarısız olacaktır. İşgal altındaki insanlar ellerindeki her yolla direnmeye devam edecektir. İsrail barış istiyorsa İngiltere’nin IRA’yla yaptığı gibi Hamas’la konuşması gerekiyor. Hamas, Filistin halkının demokratik olarak seçtiği lideridir ve bu yok sayılamaz.

İsrail’in roket saldırılarına karşı verdiği cevap orantılığın dışındadır. Her İsrailli için 100 Filistinli hayatını kaybetmiştir. Durum 1990 öncesi Güney Afrika gibidir. Bu böyle devam edemez”.

Evrendeki Büyük Tasarı

Hawking’e Riz Khan yeni çıkacak kitabı “Büyük Tasarı”yı  (Grand Design) da sordu. Kitabının “Neden buradayız? Nereden geldik? Evrenimiz neden böyle? Neden bizim evrenimiz?” gibi sorulara cevap arayacağını anlatan Hawking, ana amacının evrendeki Büyük Tasarı’nın varlığını ve anlamını sorgulamak olduğunu söyledi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bekleyen en büyük tehlikenin küresel ısınma olacağına dikkat çeken Hawking, “CO2 salınımlarının azaltılmasıyla sıcaklık artışının dengelenebileceğini, hatta geriye çevrilebileceğini söyledi”.

Hawking hastalığıyla ilgili artık konuşmak istemediğinin altını çizdikten sonra şunları söyledi: “Bana kendime acımamayı öğretti. Bu hastalığa yakalanmadan önce olduğumdan daha mutluyum. Özürlülüğün bir handikap yaratmadığı nadir alanlardan biri olan teorik fizikte çalışıyorum”.

Fizikçiler “öteyi” düşünür

Kendisini Newton ve Einstein’la karşılaştırılmasıyla ilgili olarak Hawking, “Einstein’la denk olabileceğimi hissetmiyorum” dedi. Hawking sözlerini şöyle bitirdi: “Tüm fizikçiler aslında benzer şekilde düşünür. Einstein matematikte iyi değildi fakat büyük bir fizik kavrayışı/vukufu, alışılmışın ötesinde düşünme cesareti vardı. Umarım bende de bu özelliklerden az da olsa vardır”.

timeturk



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,101 µs