kazıyor Ergenekon derinleşiyor< | " /> iyibilgi zoom" /> kazıyor Ergenekon derinleşiyor< | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Savcı Öz kazıyor Ergenekon derinleşiyor<

27 Ocak 2009 20:31 tsi
Savcı Öz kazıyor Ergenekon derinleşiyor Ergenekon soruşturmasının gündeminde şimdi JİTEM var. Önce Susurluk, şimdi de JİTEM… “Kazdıkça” günışığına çıkacak çarpıcı gerçekler var: Hazır olun… iyibilgi zoom

Ergenekon davasının savcısı Zekeriya Öz, Diyarbakır’da 10 yıldır yargı süreci devam eden 11 sanıklı JİTEM dosyasının “incelemeye” alınması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan talepte bulundu.

Talep üzerine Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 4 klasörden oluşan JİTEM dosyası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca mahkemeden istenip incelemeye alındı. Elde edilen bilgi ve belgeler “ivedi” olarak Savcı Zekeriya Öz’e iletilecek. 

Kimler yargılanıyor?
11 sanıklı davada PKK itirafçıları İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hayrettin Toka, Fethi Çetin ve Abdulkadir Aygan ile jandarma istihbarat elemanları Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz ve korucu Faysal Şanlı yargılanıyor. Sanıklar hakkında ömür boyu hapis isteniyor. Ceza istemine konu olan suç isnatları arasında, 1988-1996 yılları arasında “adam öldürmek, araç bombalamak, suikast, adam kaçırıp öldürmek, fidye almak”  gibi her biri diğerinden ağır iddialar yer alıyor.

İşlendiği iddia konusu olan suçların her biri diğerinden ağır, ama adı geçen sanıklar bu davada “tutuksuz” olarak yargılanıyorlar.

Savcı Öz, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda dosya içeriği ve sanıklar hakkında yapılacak inceleme sonucu bilgi ve belge isterken, avukat Tahir Elçi’nin Silopi’de üç köylünün öldürülmesiyle ilgili başvurusu hakkında da bilgi talep etti.

Öldürülen köylülerin davası düşecek mi?
Savcı Öz'ün yazısında, “Hasan Utanç, Hasan Caner ve Tahsin Sevim adlı 3 köylünün 16 Eylül 1989 tarihinde öldürülmesiyle ilgili avukat Tahir Elçi’nin gönderdiği dilekçede bu olayın failinin Albay Arif Doğan ve o dönem Silopi JİTEM Grup Komutanlığı’nda görev yapan bazı askerler olduğu iddia edildiği; hazırlanacak Ergenekon ek iddianamesinde Albay Arif Doğan ile ilgili suçlamalarda bu 3 cinayetin de soruşturulmasının talep edilmesi nedeniyle dosyada Arif Doğan’a ilişkin bilgi ve belgeler ile 11 sanıklı dava iddianamesinin birer onaylı suretinin gönderilmesi” istendi.

Arif Doğan’la ilgili hazırlanacak ek Ergenekon iddianamesinde 3 köylünün öldürülmesi olayına yer verilmemesi halinde, söz konusu dosya 16 Eylül 2009 tarihinde, 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle düşmüş olacak…

Adı geçen 3 köylünün öldürülmesiyle ilgili soruşturma yapan Şırnak’ın İdil İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı, “olayın faillerinin Arif Doğan, Binbaşı Ahmet Cem Ersever, Yüzbaşı Sinan Yaşar, astsubay Şaban Bayram, itirafçı İbrahim Babat, korucu Faysal Şanlı ile kimlik ve sayıları tespit edilemeyen korucu, itirafçı ve kamu görevlileri olduğu” gerekçesiyle, 8 Ocak 1999'da adı geçen sanıklarla ilgili dosyayı görevsizlik kararıyla, daha sonra kapatılan Diyarbakır DGM Başsavcılığı’na göndermişti. Öldürülen köylülerin avukatı Tahir Elçi’nin Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’e olayla ilgili başvurusu da bu karardan dolayı.

JİTEM Ergenekon’un neresinde
Savcı Öz’ün JİTEM dosyasını Diyarbakır’dan istemesi, 90’lı yıllarda hakkında çok sayıda suç işlediği yönünde yaygın bir kanaat bulunan JİTEM’i belki de Ergenekon soruşturmasının merkezine oturtacak bir sonuç doğuracak.

Son yıllara kadar varlığı dahi kabul edilmeyen JİTEM mensuplarının Ergenekon soruşturmasına dahil edilmesi ve kazılarda ortaya çıkarılan silah ve bombalar, Ergenekon davasına kuşkuyla bakanları dahi şok etmişti. Şimdiden haber vermiş olalım: JİTEM Ergenekon dosyasının en kabarık suç klasörlerinden birini oluşturacak. Ve kazıların yönü Güneydoğu’ya kaydıkça, “şok” olmaya devam edeceğiz.

Ama asıl “şok” olunması gereken gerçeğimiz, bütün bu suçlar işlenirken, bizim neyi, nasıl gördüğümüzü sorgulamakla karşı karşıya geleceğimiz sonuçlardır…

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,101 µs