En Sıcak Konular

'7'lik deprem eninde sonunda olacak'

27 Ocak 2009 17:52 tsi
'Birinci derece deprem kuşağında, 7 ve üzerinde bir deprem bekleniyor' Ahmet Mete Işıkara bu tahmini nereye yaptı?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Hatay'ın birinci derece deprem kuşağında olduğunu belirterek, Hatay'da 7 ve üzerinde bir deprem olabileceğini söyledi.

Hatay Valiliği'nin konuğu olan "Deprem Dede" lakaplı Ahmet Mete Işıkara, Valilik Brifing Salonu'nda ilçe kaymakamları, Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç, Müftü Mustafa Sinanoğlu, mahalli idare temsilcileri, oda başkanları ve basın mensuplarıyla biraraya gelerek Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nin tanıtımını yaptı. Işıkara, deprem gerçeğini herkesin kabul etmesi gerektiğine işaret ederek, "Hedefimiz insanları enkazlardan kurtarmak değil, hedef insanların enkaz altında kalmasını önlemek. Bu mnedenle projemize muhtarların, öğretmenlerin ve din görevlilerinin destek vermesini istiyoruz. Mevcut proje 2007 Ocak ayında İstanbul'da başladı. Şimdi de tüm Türkiye'ye dalga dalga yayılması sağlanıyor" diye konuştu.

Hatay'ın birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu dile getiren Işıkara, "Hatay depremlere, sele açık bir bölgede. Deprem gerçeğini kabul etmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Türkiye bir depremler ülkesi, bu anlamda Hatay'da birinci derece deprem kuşağında ve aktif fay zonu içerisinde. Hatay'da gecikmiş bir deprem vardır. Küçük küçük sarsıntılar oluyor ama yeterli değil. Altını önemli çiziyorum; Hatay'da 7 ve 7'nin üzerinde bir deprem eninde sonunda olacak. Bu gerçeği kabul edelim ve gerekeni yapalım. Şimdi yapmak istediğimiz tüm toplum kesimlerini bilinçlendirmek ve eğitmek. Eğitim için de çekirdekten, aileden başlamalıyız. Aileler bilinçli hale gelmeli. Kaymakamlıklar, milli eğitim müdürlükleri, müftülükler, muhtarlar, mahalli idareler bilinçli hale gelmeli" dedi.

Gümüşhane'de yaşanan çığ felaketine de değinen Işıkara, "Burada eğitim son derece önemli. Rahmetli olan arkadaşlarımız eğitimli olmuş olsalardı, bugün bu acı yaşanmayacaktı. Çığ ve yamaç eğitimi alsalardı belki yaşayacaklardı" ifadelerini kullandı.

29 Mart seçimleri öncesinde seçilecek olan belediye başkanlarına mesaj yollayan Işıkara, "Antakya'ya baktığımda yamaçlarda yapılar olduğunu görüyorum, muhtemel bir depremde bu yamaçlarda bulunan evler hem sel tehlikesi altında hem de heyelan. Bu nedenle kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli, bunu yaparken de tarım arazileri yapılaşmaya açılmamalı" şeklinde konuştu.

haber 7



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs