sizinki’ mi? | " /> sizinki’ mi? | "/>

En Sıcak Konular

Bu el ‘sizinki’ mi?

27 Ocak 2009 15:24 tsi
Bu el ‘sizinki’ mi? Yeni Başkan’ın ilk resmi mesajı Dubai’den geldi. Dubai’ye gitti de diyebilirsiniz! Obama’nın Müslümanlara mesajı yine ‘el uzatmaya’a dayanıyor. Bir tür günah çıkartma mı henüz bilmiyoruz. Bildiğimiz; ABD bundan sonra Mü

Yeni ABD yönetiminin, dar anlamda Ortadoğu’ya geniş anlamda Müslüman dünyaya “eskisi gibi” davranmayı bırakacağı beklentisi yeni değil.

Daha göreve gelmeden çok önce, Obama ve ekibinden bu çizgide çok açıklama geldi. Yemin törenindeki konuşması da bu minvalde listeye eklenebilir.

ABD'nin BM'deki yeni daimi temsilcisi Susan Rice da yeni yönetimin İran ile doğrudan diplomasiye girişeceğini duyurmuştu.

Özetle söylenen şuydu; “Sıkılmış yumruklarınızı açarsanız, size uzattığımız eli görebilirsiniz”.

Bu mesaj da dar anlamda İran’a geniş anlamda İslam coğrafyasına gitti. Ondan sonra da ne olacağı beklenmeye başlandı. Hâla da bekleniyor.

Vaadlerin tutulacağı yönünde en somut işaret bugün gerçekleşti. Tabii yanlış anlama olmasın. Henüz tutulmuş bir söz yok, “gerçekleşebileceğine ilişkin kanaati güçlendiren” bir gelişme bu.

Barack Obama, başkan olarak göreve başladıktan sonra ilk resmi demecini El Arabiye'ye verdi. Bu Arapça yayın yapan bir Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri) televizyonu. Başkan’ın ilk resmi demeci için Arap dünyasından bir kanalı seçmiş olması zaten bir mesaj taşıyor.

Aslında bunun üzerinde biraz daha durulmalı. İlk demeç için bir Körfez ülkesi seçildi ve körfez ülkelerinin tamamı zaten ABD yanlısı politikalar izleyen ülkelerden oluşuyor.

Hem stratejik hem de ekonomik açıdan. Tamamı Sunni. Bu durumda şeklî mesajı, “bir kısım Müslümanlar” olarak da okumak olası.

Konuşmaya gelince. Bir tür günah çıkarmanın sözcükleri var metinde. Örneğin, “Bazen hatalar yapıyoruz, mükemmel değiliz” gibi.

Keza, “Amerika ile Müslüman dünyası arasında sadece 20-30 yıl önce mevcut olan saygı ve ortaklığı yeniden oluşturamamamız için bir sebep yok" cümlesi de bu bağlamda değerlendirilebilir.

Elbette Müslüman dünya içinde “nasıl sebep olmaz, bin sebep var, bu kadar zaman yapılanlar unutulacak mı” diyenler de çıkabilir.

Ama zaten bu kesim ABD tarafından “radikal” olarak tanımlanan kesim ve örneğin aynı konuşmada ismi zikredilen El Kaide gibi yapılar Obama’nın mesajının muhatabı değil. Zaten Obama’nın aynı konuşmada El Kaide'nin açıklamalarını "İflas etmiş görüşler" diye nitelendirmesi bunun ifadesi.

Konuşmanın bu bölümü “nedamet” sayılır mı ayrı konu ama bir de yeni dönemin vaadleri sayılacak kısım bulunuyor; Obama, Müslümanlarla ilişkilerde bundan sonra onlarla daha çok konuşulacağını ve onları daha fazla dinleyeceklerini dillendiriyor.

Bu politik bir önerme ve dialog-uzlaşı arayışı sözü veriyor. Dubai mesajında, yemin törenindeki konuşmasıyla aynı ifadeler var.

Ancak bu sefer isim de veriyor; "İran gibi ülkeler, sıkılmış yumruklarını açmaya isteklilerse karşılarında bizim onlara uzanmış elimizi bulacaklar".

Bu ılımlı ifadeden sonra da şu cümleyi zikrediliyor; "Bizim İran'la ilişkilerimizde, diplomasi dahil bütün güç araçlarını kullandığımızdan emin olmamız önemli".

Tezat varmış gibi. En azından daha sert bir ifade. Açılmaya muhtaç. İki anlam söz konusu olabilir. Birincisi “elimizden geleni yapacağız”, ikincisi, “bunlar tükenirse ne olacak?” Belli ki Beyaz Saray bu açıklamalardan sonra Tahran’dan bir (sıcak) yaklaşım bekliyor.

Çok net olmasa da İsrail Filistin sorunu ile de aynı konuşmada cümleler yer alıyor; “İsraillilerin ve Filistinlilerin artık görüşme masasına dönmesinin zamanı geldi”.

Dubai mesajının önemli ve ana hatları bunlar. Genel olarak, “şekil” dışında çok ahım şahım beyanatlar sayılabilir mi, tartışmalı.

Obama yönetiminin, ABD’nin Müslüman dünyaya yaklaşımının farklı olacağı dediğimiz gibi zaten biliniyor. Ama iş kronikleşmiş problemlerin aşılması için atılacak somut adımlara geldiğinde bir kaç ay daha beklenmesi gerekebilir.

Öte yandan bu iyi bir başlangıç sayılmalı mı? Evet, sayılabilir. Dubai mesajının önemi bu. Tabii bu neticede sesli bir mesaj. Görüntülü mesaj da beklenmeli.

Yani, Barack Obama’nın Müslüman bir ülke başkentinden dünya Müslümanlarına hitap edeceği yönünde daha önce verdiği sözü “nereden” yerine getireceği ve orada ne söyleyeceği.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,678 µs