En Sıcak Konular

IMF'yle görüşmelere ara verildi

26 Ocak 2009 22:01 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek görüşmelere ara verildiğin doğruladı.

Bu konuyu uluslararası haber ajansları dünyaya duyurdu.

Hurriyet.com.tr Ankara muhabiri Aysel Alp, akşam saatlerinde Ankara’da verilen bir resepsiyonunda bu kritik gelişmenin tüm detaylarını aldı.

İşte o detaylar:

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek akşam saatlerinde Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelerin durduğunu açıkladı. Bu açıklama kulislere ve Reuters haber ajansına “görüşmeler askıya lındı” başlığıyla geçti.

 
-Ancak bizim yaptığımız araştırmalara göre Reuters’in dediği gibi görüşmeler askıya alınmadı. Daha detaya indiğimizde bu gelişmenin “askıya alınma” değil, yalnızca bir ara verme olduğu ortaya çıktı.

-Hükümete yakın kaynaklar ise şöyle söylüyor:

“Şu anda Türkiye ile IMF arasıdaki görüşmeler durmuştur ancak bu askıya alındığı anlamına gelmez. Askıya alındığı haberleri yanlıştır. Çünkü Davos toplantılarında bu görüşmeler devam edecektir”.

-Saat 19:09’dan itibaren Reuters ve Anadolu Ajansı IMF ile anlaşma ile ilgili değişik haberler geçti. Bu haberler şöyle gelişti:

Saat 19:09

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren Bakanlar Kurulu'nda IMF yürütülen görüşmelerin ele alındığını ve konuyla ilgili Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in kısa bir süre içinde bir açıklama yapacağını söyledi.

Saat 19:10

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ilişkiler konusunda, Hazine Müsteşarlığı'nın kısa süre içinde yazılı bir açıklama yapacağını belirtti.

Saat 19:20

Reuters haber ajansı, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde IMF ile görüşmelerin askıya alındığını duyurdu.

Saat 19:22

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası  Para Fonu (IMF) ile ilişkiler konusunda, Hazine Müsteşarlığının kısa süre içinde  açıklama yapacağını bildirdi.

Şimşek, Merkez Bankasının düzenlediği kokteyle girişi sırasında  gazetecilerin IMF ile ilişkilerde gelinen noktaya ilişkin soru üzerine “Hazineye  talimat verdim. Birazdan basın açıklaması yapılacak” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de IMF ile ilişkilerin  Bakanlar Kurulunda gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine, konunun  Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü, Devlet Bakanı Şimşek'in süreci takip ettiğini,  açıklamayı Şimşek'in yapacağını bildirdi.

Saat 19:31

Anadolu Ajansı, Şimşek imzasıyla Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre, IMF ile yürütülen program çalışmalarının içeriğine ilişkin birçok konuda genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını bildirdi.

Saat 19:45

Şimşek, Merkez Bankası'nın kokteylinde gazetecilerin soruları üzerine Reuters'ın haberini doğruladı ve "Bazı noktalarda henüz çalışmaları bitiremediğimiz için işte kısa bir... bir süre  ara verilecek. Ondan sonra da tekrar o kalan unsurlar üzerinde fikir ayrılıkları  giderildikten sonra tekrar belli bir noktadan devam edilecek” dedi.

Saat 20:04

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile  görüşmelerde bazı noktalarda henüz çalışmaların bitirilemediğini ifade ederek,  “Davos'ta ben görüşmelere devam edeceğim. Dolayısıyla önümüzdeki dönem dediğimiz... Önümüzdeki haftalar, günler. O şekilde algılanmasında fayda var.  Bazı noktalarda henüz çalışmaları bitiremediğimiz için işte kısa bir... bir süre ara verilecek. Ondan sonra da tekrar o kalan unsurlar üzerinde fikir ayrılıkları giderildikten sonra tekrar belli bir noktadan devam edilecek” dedi.

Saat 21:30

IMF, görüşmelerde önemli aşama kaydedildiğini kalan konuların özellikle orta vadeli reformlar olduğunu ve yakında sonlanacağını açıkladı.

Kulislerdeki soru ise şu: “Peki bu anlaşmazlık nerede? Henüz doğrulatılamayan iki anlaşmazlık noktası var.

Birincisi şu:

-IMF şunu istiyor: “Türkiye’nin IMF’ye 8,5 milyar dolar borcu var. Vereceğimiz 20 milyar dolar krediden bu borç düşülsün”

Bir diğer anlaşmazlık noktası ise şöyle:

-Yapısal konularda anlaşma sağlanamıyor.

hurriyet



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs