En Sıcak Konular

Sürpriz indirimlerin ayrıntıları

26 Ocak 2009 20:45 tsi
Bakanlar Kurulunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı yayımlandı.

VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNGÖREN YASA TASARISI

Bakanlar Kurulunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısıyla, kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti vergisinin yüzde 15'den yüzde 5'e indirilmesi öngörüldü.

Tasarıya göre, her nevi telekomünikasyon işletmeciliği kapmasındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri (vergi oranı yüzde 25), radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler (vergi oranı yüzde 15) ile kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti kapsamına girmeyen, diğer telekomünikasyon hizmetlerinden alınacak vergi oranını ise yüzde 15 olarak belirlendi.

Söz konusu hizmetlerin birlikte veya birbiriyle bağlantılı olarak verilmesi halinde ise, her hizmet tabi olduğu oran üzerinden vergilendirilecek. Bakanlar Kurulu, yüzde 25 oranını yüzde 10'a, yüzde 15 oranlarını ayrı ayrı veya birlikte yüzde 5'e, yüzde 5 oranını ise sıfıra kadar indirmeye ve bu oranları kanuni oranlarına kadar artırmaya yetkili kılındı.

BSMV'DEN MUAFİYET

Tasarıda yer alan bir başka değişikliğe göre de emeklilik yatırım fonlarının, menkul kıymet fonlarının ve menkul kıymet yatırım ortaklıklarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutulacak.

30 YAŞ VE ÜSTÜ TAŞITLARA HURDAYA ÇIKARSA VERGİ AFFI GELİYOR

Bu arada tasarıda yer alan geçici madde ile de ilgili trafik sicilinde adlarına kayıtlı ve tescilli bulunan, 1978 model veya daha eski olan motorlu taşıtlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2009'a kadar, kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması durumunda, tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, vergi cezaları ve plakaya kesilen idari para cezaları terkin edilecek (vazgeçilecek).

Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıtlar vasfını kaybeden, 1998 model ve daha eski taşıtların, bu durumlarının belgelendirilmesi halinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergilerinin 1/4'ünün 31 Aralık 2009'a kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi, verginin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve plakalarına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek ve ödemeyi takiben trafik tescil kayıtları silinecek.

Çalıntı araçlara ilişkinde yapılan düzenleme ile 5 Temmuz 2003'den önce çalınan motorlu taşıtlara ilişkin, çalınma tarihinden bulunma tarihine kadar, henüz bulunmadıysa 5 Temmuz 2003'e kadar olan vergilendirme dönemlerine ait olan ve madde yürürlüğe gireceği tarihte ödenmemiş bulunan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, faizi, cezaları ve idari para cezaları da terkin edilecek.

Noterler vasıtasıyla satışı yapılan motorlu taşıtlar için, noter satış senedinin düzenlendiği tarihten sonra satıcılar adına tahakkuk eden motorlu taşıtların vergileri, gecikme zammı, faizleri ve cezaları, taşıtın 31 Aralık 2009'a kadar alıcısı adına tescili kaydıyla, düzeltme zaman aşımı hükümlerine tabi olmaksızın düzeltilecek. Motorlu taşıtlar vergisinde düzeltme yapılan bu taşıtlarla ilgili olarak 31 Aralık 2003 tarihinden önce tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

Ancak, bu madde hükmünden gerçeğe aykırı bildirimde bulunmak suretiyle yararlananlar, bu taşıtları taşıt vasfını kaybettirecek şekilde kullanılamaz hale getirmeyenler ile buna ilişkin gerekli tedbirleri almayanlar ilgili kanun gereğince cezalandırılacak.

Bu madde kapsamında tescil kayıtları silinen motorlu taşıtlara ait daha önce ödenmiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile buna ilişkin gecikme zammı, faizi, cezaları ve idari para cezaları red ve iade edilmeyecek.


BANKACILIK KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASLAĞI

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Bankacılık Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Taslağına göre, destek hizmeti kuruluşlarının, yetki almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) başvuru yapma zorunluluğu kaldırılarak, finansal holding şirketlerinin kurulmasına engelleyici nitelikteki hükümler değiştirilmek suretiyle, bu şekilde bir yapılanma teşvik edilecek.

Taslağın Genel Gerekçesine göre, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun destek hizmeti ile ilgili hükümlerinin bu hizmetin alımını engeller nitelikte olduğu BDDK açısından ilave iş yükü sonucu doğurduğu görüldü.

Bu kapsamda hazırlanan Taslakla, bu değişikliklerin ekonomik hayatın gelişmesine faydalı olacağı düşünülürken, destek hizmetleri ile ilgili yapılması düşünülen değişikliklerin Kurum görevlerinin daha etkin ve zamanında yerine getirilmesinde kırtasiyecilinin azaltılması anlamında faydaları olacağı bekleniyor.

Diğer taraftan uluslararası finans piyasalarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak banka sermayelerinin sisteme yeni giriş yapacak bankaların mali bünyelerinin sağlamlığının göstergesi olarak, sisteme giriş payının artırılmasının uygun olacağı sonucuna varıldı.

Bankaların ödenmiş sermayelerinde getirilen artışa uyum sağlanması için bir geçiş süreci verilmesi öngörüldü. Uluslararası kuruluşlar ile yapılan görüşmelere bağlı olarak düzenlemelerin uluslararası ilkelere uyumu anlamında banka kurucularında aranan şartlarda gerekli değişikler yapılırken, yurt içinde ''tabela banka'' kurulamayacağı açık bir şekilde hüküm altına alındı. Ayrıca bankacılık sektörünün faaliyetlerinin yerine getirilmesinde karşılaştığı sorunların giderilmesi amacıyla, kanunda değişiklik yapılması düşünüldü.
Bu bağlamda, bankaların kredi verme, yurt dışı faaliyette bulunma gibi faaliyetlerinin yanında üst düzey yönetici istihdamını kısıtlayıcı nitelikteki hükümlerinin değiştirilmesi veya kaldırılması, kalkınma ve yatırım bankaları için fon toplama imkanlarının geliştirilmesi amaçlandı.

Ayrıca bankaların sahiplik yapılarının doğrudan veya dolaylı olarak daha ayrıntılı bir şekilde izlenmesi için değişiklik yapılmasının uygun olacağı düşünüldü.

Taslakla, bankaların faaliyetlerine ilişkin bazı sınırlamaların BDDK'nın etkin gözetim ve denetimi yapmasına engel olmayacak şekilde kaldırılmasının, bankaların maliyetlerinin azaltılmasının değişen şartlara göre yeni önlemler alınmasının ve finansal piyasaların genişlemesine yönelik hükümlerin getirilmesinin amaçlandı.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu, BDDK ve TMSF'nin personeli ile ilgili hükümlerinin bazı bölümlerinin, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gereğinin yerine getirilmesi ve kurumlarının teşkilat ve personel yapısında karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla, ''5411 sayıyı kanunun ilgili hükümleri idari yapılanmada iş yükünün etkin ve süreçleri hızlandıracak düzeyde takibine, kurum tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin etkin ve verimli şekilde yürütülmesinin teminine, ara kademe yönetici ve meslek personeli ihtiyacının karşılanmasına ve personel rejiminde uygulamada karşılaşılacak sorunların çözümüne'' yönelik düzenlemeler getirildi.



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,126 µs