En Sıcak Konular

Gaz oyunu yeni başlıyor

26 Ocak 2009 17:49 tsi
Nabucco Zirvesi yarın Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de toplanıyor.

Türkiye, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi üye ülkelerle birlikte Avrupa Birliği(AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak, Mısır ve Gürcistan'ın üst düzey temsilcileri de zirvede olacak. Tek eksik Rusya, ama Rusya’nın da dolaylı yollardan da olsa bu zirvede bulunacağının altını çizeyim.

          Bu zirvede Rusya’yı Petrol Ofisi AŞ’nin (POAŞ) ortağı Avusturyalı OMW şirketinin temsil edeceğini kısa bir örnekle aktarayım. 25 Ocak 2008’de OMV ve Gazprom bir işbirliği anlaşması imzaladı. Yapılan kontrat çerçevesinde, Gazprom Central European Gas Hub’ın (Ticari Dağıtım Merkezi) yüzde 50 hissesini alacak ve taraflar Avusturya ile komşu ülkelerinde otaklaşa depolama faaliyetleri yürütecekler.

         Yakın tarihteki OMW – Gazprom ilişkisi ise daha ilgi çekici.

          Gazprom'un, Ukrayna’nın Naftogaz şirketiyle yaşadığı doğal gaz krizi sebebiyle gaz alamayan Bulgaristan, Rusya’dan tazminat talep ediyor. Rusya’da hazır olduğunu belirtiyor.

         Farz edelim Gazprom, Bulgaristan’a tazminat ödemeyi kabul etti. Bu durumda kısa süre önce yaşananlardan etkilenen diğer ülkelerde doğal olarak tazminat talebinde bulunacak. Rusya’nın da bu taleplere sıcak baktığını Rus medyasından öğrenmek mümkün. Peki, ödenecek tazminat paralarını Rusya kimden çıkaracak? Elbette sorumlu olarak gördüğü Ukrayna’dan. 

         Rusya’nın tazminat taleplerine sıcak bakmasına üzerine Almanya da tazminatı talebini gündemine almış. Ancak, her ne hikmetse Avusturyalı OMV, Rus Gazprom aleyhine dava açmayacağını deklare etmiş durumda. Zira OMW gaz kesintisinde Rusya’nın elini güçlendirecek bir iddiayla yola çıkıyor. OMV yetkilileri mealen diyor ki; ‘Doğal gazı kesintisi transit geçiş ülkesi Ukrayna kaynaklıdır. Sorumlu Rusya değildir.’

         Tazminat talebine daha objektif bakan Macaristan ise gaz kesintisinden dolayı uğradıkları zararın temini için sadece Moskova'ya değil, Kiev'e karşı da dava açacaklarını söylüyor. Rusya’nın müttefiki Sırbistan ise sadece Ukrayna’yı sorumlu görüyor. Her şey ortada. Ülkeler stratejilerine göre saf belirliyor.

         Görüldüğü üzere tazminat hadisesi yeni bir kriz habercisi üstelik daha yeni gaz akışı sağlanmaya başlamışken, bu karışık tabloyu gören Ukrayna da yapılan anlaşmaya itiraz ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yuşçenko, yeniden gaz sahnesine çıkarak anlaşmanın yenilenmesi talebini gündeme getirdi.

         İşte bu gelişmelerin ışığı altında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Nabucco Zirvesi’ne katılacak. Nabucco’nun en önemli oyuncusu OMW’nin bu projeye karşı mesafeli olan Rusya ile yakın ilişkide olması bakalım nasıl bir sonuç doğuracak? Acaba OMW, Nabucco kartını Türkiye’de ortağı olduğu POAŞ’ın rafineri talebi için de açar mı? Zaman gösterecek.

            Ergenekon Koç’un kafasını da karıştırdı

Hafta sonu Zaman’da Ekrem Dumanlı ve Turhan Bozkurt ayın konuğu olarak Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Koç’u ağırlamışlar.  Mustafa Koç’un kafasında da Ergenekon konusunda soru işaretleri olması merakımı çekti. Sadece toplumun kafası karışık değil, Türkiye’nin en önemli ticari gurubunu yöneten kişinin de Ergenekon hakkında endişeleri var. Mustafa Koç aynen şöyle diyor;   

          ‘Ergenekon'la ilgili benim kafam da çok karıştı. Tamam, burada bir derin devlet kavramı, efendim eski Özel Harekâtçılar, Susurluk; bunların İtalyan Gladio gibi örgütlenmesi filan var. Dikkat ederseniz, o kadar sene geçmesine rağmen Susurluk'tan bir şey çıkmadı. Herhalde biri bunu eşse, altından kim bilir neler çıkacak, ama kimse dokunmadı. Ergenekon'u, silahlar bulunmadan evvelki haliyle birbirinden ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Burada iktidara karşı ne tür bir darbe girişiminde bulunacaklar ki? Bunu emekli askerler mi yapacak? Allah aşkına, bu kadar basit mi bu işler?

         Koç röportajın devamında kazılarda çıkan silahlar için de, ‘Silahların olması çok düşündürücü. Orada tabii bazı karanlık işlerin devletin içine çöreklenmiş olması var. Bunu da sistem yapıyor eninde sonunda.’ Değerlendirmesini yapıyor.

          Koç’un sistem diye tarif ettiği şeyin ne olduğunu anlamak için galiba bir süre daha beklememiz gerekecek. Tabi sistem Mahir Kaynak’ın dediği gibi kendiliğinden devreye girip olup-bitenlerin üzerini örtmezse…

 
habertürk



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,194 µs