İsrail savaş suçlusu! | " /> iyibilgi zoom" /> İsrail savaş suçlusu! | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Evet, İsrail savaş suçlusu!

28 Ocak 2009 10:13 tsi
Evet, İsrail savaş suçlusu! Soykırım ardından Gazze’ye giden doktorlar, gördükleri manzaralar karşısında dehşete düştü. Doktorlar, daha önce hiç görmedikleri, karanlıkta ışıldayan yaralar olduğunu söyledi. iyibilgi zoom

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne uyguladığı 22 günlük katliamda yaralanan binlerce sivile yardıma giden Arap doktorlar, daha önce hiç görmedikleri yara ve yürek burkan hikayelerle geri dönüyor.

25 Ocak’ta yapılan ortak basın toplantısında konuşsan Mısırlı doktor Muhammed el-Şeriye, “Çıplak gözlerimle şahit olduğum yıkım ve ölüm, dünya tarihinde benzeri yoktu. Dünyadaki en şerli korku romanları yazanlar bile böylesini tasavvur edemezlerdi” diye konuştu.

İsrail’in 27 Aralık’ta savaş makinesinin Gazze üzerine salmasından birkaç gün sonra el-Şeriye, Gazze’ye giden birkaç Mısırlı doktora katıldı.

Yolda binlerce engele rastlamasına rağmen, 200 binden fazla Filistinlinin yaşadığı ve İsrail bombaları altında kalan Han Yunus’a ulaşmayı başardı.

El-Şeriye’nin orada gördüğü korku bir filminden bir sahne ya da olsa olsa Birinci ya İkinci Dünya Savaşı’nda bir yapraktı.

O ve meslektaşlarının çalıştığı Han Yunus’taki Naser Tıp Merkezi’ne gelen birçok kurbanın kurtarılması imkansızdı.

Yaralar o kadar olağan dışı ve büyüktü ki, birçok uzman ekip kurbanın hayatını kurtarmak için birlikte çalışmak zorunda kaldı.

El-Şeriye’nin getirdiği resimlerin birinde, alt tarafı yok olmuş ve üst tarafıyla kalmış insan vücudunun iç kısımları görülüyor.

Vücuttan sarkan et şeritleri tamamıyla yok olmuş bir canlıyı gösterirken, doktorlar etrafında kanlı elleriyle neresini kurtaracaklarını ya da çevireceklerini bilemez halde görünüyor.

Daha önce eşi benzeri yok

Televizyon ve gazetelerde gördükleri yıkım resimleri tüm dünyadaki halklar, insan hakları eylemcileri ve yardım gönüllülerini şok içerisinde bıraktı.

Ölümle uğraşmayı melse edinen profesyoneller bile gördükleri sahnelerle başa çıkmakta zorlandı.

Yanmış organlar, yırtılmış dokular ve hatta alt kısmı olmayan bedenlerin hastaneler getirildiğine şahit oldular.

Şu an Kahire’deki Mısır Kızılay Hastanesi’nde yatan kurbanlardan biri sağ yanağına bir yara almış.

Beş santim büyüklüğündeki yara bir saat içerisinde sürekli büyümeye devam etti.

El-Ezher Üniversitesi’nde uzman Raşit Emam, “Işıkları kapattığımızda yara ışımaya başlıyor. İsrail’in Gazze halkına attığı bomba ve füzelerde yasaklanan malzemeler olmasa böyle bir şey olamazdı” diye konuştu.

İsrail saldırılarının ilk haftalarında Gazze Şifa Hastanesi’nde çalışan Norveçli Doktor Mads Gilbert, İsrail’i insanların vücutlarını parçalara ayıran DIME (Dense Inert Metal Explosive) kullanmakla suçlamıştı.

Uluslararası baskılar altında İsrail Cumartesi günü Gazze’de beyaz fosfor kullandığını itiraf etmişti. Bu kimyasal tenle temas ettiğinde kemiğe kadar yakıyor.

Vahşetin ispatı

Gazze’ye giden ve Kahire’ye gelen Iraklı Doktor Emad Fahd, İsrail’in katliamlarını belgeleme çalışmalarına katılıyor. Fahd, “Gazze’de olanlar Irak’ta yaşananların bir kopyası. Amerikalılar bu silahları ilk kez Irak’ta kullandı ve İsrailliler de aynısını Gazze’de yaptı. Bu insanlığın unutmayacağı bir suçtur” diye konuştu.

Fahd ve diğer doktorlar, İsrail’in topraklarını korumaktan aciz elleri bağlı yeni bir Filistin nesli yaratma planı olduğunu söyledi. Mısır’ın Gazze’deki sağlık temsilcilerinden Ahmet Nada: “İsrailliler hayattan, güzellikten ve yeşilden nefret ediyorlar. Ağaçları söktüler, bahçeleri bozdular ve evleri yıktılar”.

Filistin İstatistik Merkezi Bürosu, 4 bin 100 evin tamamen yıkıldığını ve 17 bin evinde İsrail’in hava, kara ve deniz bombardımanlarında ağır hasar gördüğünü söyledi.

Bin 500 fabrika ve atölye, 25 cami, 31 hükümet binası ve 10 su ve atık su boru da yıkıldı.

Büro, 200 milyon doları altyapıya olmak üzere toplam fiziksel zararın 1,9 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Web üzerinde açılan Filistin Soykırım Müzesi’nde savaş kurbanları ve onların hikayeleri anlatılıyor. Müze, İsrail suçlarının belgelenmesi için Arap Doktorlar Birliği ile işbirliği yapacak.

Müzenin yöneticilerinden Dallia Yusuf, “Dünyanın Gazze’de ne olduğunu bilmesi için bunları belgeliyoruz” dedi.

Online projenin Arap başkentlerinde birinde ya da İsrail’in bombaladığı BM okullarından birinin yerinde gerçek bir müzeye dönüştürülmesi planlanıyor. Müzede kurbanların resimlerine ve hikayelerine yer verilecek.

İsrail' ilk uluslararası dava açıldı

Diğer yandan İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarına karşı yasal mücadele başladı. 350 Avrupa ve Arap sivil toplum örgütü Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nde İsrail ordusunun Gazze’deki son katliamında işlediği savaş suçlarına karşı dava açtı.

İsrail Savaş Suçları Uluslararası Koalisyonu Koordinatörü Haitham Mana, TIMETURK’e, “Dava tüm Filistinli siyasi partiler tarafından destekleniyor” dedi.

ICC Savcısı Luis Moreno-Ocompo, 1,6 milyon insanın yaşadığı Gazze’de yürüttüğü 22 günlük askeri saldırıda işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle İsrail’e Cuma günü dava açtı.

2002’de kurulan ICC, soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili davalara bakıyor. 

İsrailli birlikler bin 350’den fazla Filistinliyi öldürdü. Bunlardan yarısı kadın ve çocuktu. Ayrıca İsrail, 5 bin 450’den fazla kişiyi de yaraladı. 

Filistin Soykırım Müzesi

Ağır bombardıman ayrıca Gazze’nin altyapısını yok etti. Binlerce evi, okulları, hastaneleri ve hatta camileri enkaza dönüştürdü.

Yabancı ve Arap doktorlar, Gazze’deki sivil halktaki olağan dışı yaralar nedeniyle İsrail’i yasak silahlar kullanmakla suçladı.

Uluslararası baskılar altında İsrail, geçtiğimiz Cumartesi günü beyaz fosfor kullandığını itiraf etti. Bu kimyasal insanın derisini kemiğine kadar yakıyor.

Uluslararası Af ve İnsan Hakları İzleme Örgütleri, İsrail’i yasadışı ve fark gözetmeden saldırmakla suçladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail’i BM binalarına yapılan saldırılarda suçlamıştı.

Savaş Suçları

Manaa, uluslararası koalisyonun BM Genel Kurulu’ndan İsrail yetkilileri için savaş suçları mahkemesi kurmasını isteyeceğini söyledi. Manaa, “Dördüncü Cenevre Konvansiyonu ihlalleri nedeniyle başka bir davada İsviçre’de açılacak” dedi.

2005 yılında İsrail’in Gazze’deki birliklerinin önceki başı emekli Tümgeneral Doron Almog, savaş suçları nedeniyle İngiliz polisi tarafından tutuklanmamak için Londra’ya gelen El Al uçağından inmemesi için uyarılmıştı.

Bir İngiliz Müslüman grup, Gazze’deki evlerin 2002’de yıkmasından dolayı onu Dördünce Cenevre Konvansiyonu’ndan mahkum ettirmişti.

Benzer yasal süreçlerden korkan İsrail ordusu, Gazze’deki ölümcül saldırıda yer alan birim liderlerinin kimliğinin açıklanmasına sansür getirmişti.

Başbakan Ehud Olmert, Pazar günü İsrail birliklerinin savaş suçlarında yasal korunma alacaklarına söz vermişti. Olmert, “Gazze’ye giden asker ve liderler bilmelidir ki, açılacak davalardan tamamen güvendedirler ve İsrail’in onları koruyacak ve yardım edecekti” dedi.


Manaa ayrıca uluslararası koalisyonun savaş suçlarını yargılayan Avrupa ülkeleri mahkemelerinde de davalar açacağını söyledi. Manaa, “İsrail’e karşı davalar Norveç gibi Gazze’de binaları yıkılan ülkelerde de açılabilir” diye konuştu.

Koalisyon ayrıca, İsrail’e işbirliğini genişleten Avrupa anlaşmasının iptali için de Belçika mahkemelerinde de dava açacak. İsrail’e silah satan firmalara davalar açılması da bekleniyor.

TIMETURK

 



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs