en güçlü ikinci adamı | " /> en güçlü ikinci adamı | "/>

En Sıcak Konular

Dünyanın en güçlü ikinci adamı

26 Ocak 2009 14:48 tsi
Dünyanın en güçlü ikinci adamı Barack Obama'yla, randevu almadan görüşebilen tek kişi, göbek adı İsrail olan ve Birinci Körfez Savaşı'nda İsrail ordusuna katılan Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel, New York Times tarafından en güçlü 2. adam seçildi

Amerikan Başkanı Barack Obama değişim vaadiyle neredeyse dünyanın yönetimini ele geçirirken Beyaz Saray'ın 'Co-President'ı olarak anılan, genel sekreterlik görevine getirilen Yahudi asıllı Rahm Emenuel'e, Amerikan basınında, Obama'yı en çok etkileyen adam olarak 'dünyanın en güçlü ikinci adamı' ünvanı verildi. Göbek adı İsrail olan Emanuel, İsrail-Filistin konusunda Bush yönetiminden farklı bir tavır sergilemesi beklenen ancak henüz bu yönde bir açıklama yapmayan Obama'yla randevusuz görüşebilen tek kişi ve seçildiği gün 'İsrail gazetelerinde' 'Beyaz Saray'daki adamımız' başlığıyla manşete taşındı. New York Times gazetesi dün Emanuel'in giderek daha fazla medyatik bir hale geldiğini yazarak 'en güçlü ikinci adam' ifadesini kullandı.

YILDIZI CLİNTON DÖNEMİNDE PARLADI

Obama'nın seçim başarasında önemli rol oynayan Chicago milletvekili Emanuel, uzun yıllardır Obama'nın yakın dostu ve çalışma arkadaşı olarak tanınıyor. 48 yaşındaki Emanuel'in yıldızı, Bill Clinton'ın iktidara geldiği 1992'de parlamıştı. Emanuel, Yitzhak Rabin ile Yaser Arafat'ın el sıkıştığı barış antlaşması sürecinin baş mimarlarından.

İSTEDİĞİ ZAMAN GÖRÜŞÜYOR

Beyaz Saray Genel Sekreteri, ABD Başkanı'nın sağ kolu gibi çalışıyor. Bu makam, başkanlık sistemiyle yönetilen ABD'nin "başbakanlığı" gibi işliyor. Genel Sekreter, bakanlardan ve hatta Başkan Yardımcısı'ndan daha önemli bir rol oynuyor. Bu makamda oturan kişi, Başkan'ı ne zaman isterse görebilen, randevusuz görüşme yapabilen ender isimlerden. Genel Sekreter, siyasi danışmanlığın yanısıra, Başkan'ın gündemini de şekillendiriyor. Sadece resmi işlerde değil, gündelik hayatında da onun sağ kolu oluyor.

GÖBEK ADI İSRAİL

Rahm Emanuel'in başdanışmanlığa getirilmesi İsrail'de bayram havası estirdi. Maariv Gazetesi, "Beyaz Saray'daki adamımız" başlığını attı. Eski başkanlardan Bill Clinton'ın da danışmanlığını yapan 48 yaşındaki Illinois milletvekili Emanuel, gazetecilere yaptığı açıklamada ailesinin, başarısına tanık olmasından gurur duyduğunu dile getirdi. İsrail'den ABD'ye göçen bir çocuk doktoru olan babası, gençliğinde Irgun militanıydı. Göbek adı "Israel" olan Emanuel, Birinci Körfez Savaşı sırasında "gönüllü" olarak İsrail Ordusu'nda hizmet vermişti. Emanuel Clinton yönetiminde 1993 Oslo Antlaşması'nın imza törenini organize eden isim olarak tanınıyor. Bu nedenle barış sürecine olumlu katkı yapacağı belirtiliyor.

Arap toplumundan özür diledi

Barack Obama'nın Beyaz Saray'a genel sekreter olarak atadığı Yahudi asıllı Rahm Emanuel, babasının İsrail basınında yer alan Arapları rencide edici demecinden dolayı Arap-Amerikan toplumundan özür dilemişti. Amerikan-Arap Ayrımcılık Karşıtı Komitesi, İsrail doğum lu baba Benjamin Emanuel'in Ma'ariv gazetesindeki, 'Tabii ki başkanı İsrail yanlısı olması yönünde etkileyecek. Ne yani, o bir Arap mı? Beyaz Saray'da yerleri temizleyecek değil herhalde.' sözleri üzerine Rahm'a, 'bu lekeyi' kınama çağrısı yapmıştı. Daha sonra grubun başkanı Mary Rose Oakar'ı arayarak özür dilemiş Oakar da bu özrü kabul etmişti.

Yeni Şafak



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,092 µs