'kırmızı defter'de neler var? | " /> 'kırmızı defter'de neler var? | "/>

En Sıcak Konular

El yazması 'kırmızı defter'de neler var?

26 Ocak 2009 12:39 tsi
El yazması 'kırmızı defter'de neler var? Encümen-i Daniş'i hangi istihbarat ya da kamu kurumu enforme ediyor? Meclisin kararlarını yazdıkları bir 'kırmızı defter'in olduğu konuşuluyor. Bu 'kırmızı defter' nerededir?

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Encümen-i Daniş’in kırmızı defteri!

Önceki gün yayınladığımız Encümen- i Daniş mektubu tartışmaya yeni bir boyut kattı.
 
Meğerse kendilerini '5 çayında buluşan emekli bürokratlar' olarak tanımlayan Encümen-i Daniş üyeleri sadece tavsiyelerde bulunmamışlar. 1994 yılında Cumhurbaşkanı Demirel'e yollanan mektubun üslubu ile ünlü 28 Şubat Kararları'nın paralelliği 'merakı' daha da artırdı.

Yine belgelere göre gördük ki hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan gönderilen raporları fazlasıyla ciddiye alıp 'tavsiyeler'le ilgili kapsamlı çalışmalar yaptırmışlar. Mektuptan bir yıl sonra aralarında Milli Eğitim ve Adalet Bakanlıkları'nın da bulunduğu çeşitli kurumlar 'Talebiniz üzerine yapılan incelemede...' diye başlayan raporlar hazırlamışlar. Soru işaretlerinden birisi de burada ortaya çıkıyor.

Encümen-i Daniş nasıl tanımlanıyor? Dernek mi, kamu kurumu mu? Ast-üst ilişkileri nasıl ve kamu kurumları ile aralarındaki irtibat neye göre şekilleniyor? 'MGK da tavsiyede bulunur' diyorlar ama o anayasal bir kurum ve yasalarda yeri tanımlı. Encümen-i Daniş yaklaşık 40 yıldır düzenli olarak toplanıyor.

Her 15 günde bir toplandıkları ve rapor yazdıklarını düşünürsek şu ana kadar yüzlerce 'tavsiye mektubuna' imza atmış olmalılar. Önceki gün yayınladığımız 1994 tarihli mektupla 28 Şubat arasındaki paralelliği düşünürsek... İnsan öteki mektupları gerçekten merak etmeye başlıyor.

Malum 'Tavsiye' mektubunda yer alan 'Siyasi partiler kanununun ciddiyetle uygulanması' ifadesinden sonra Refah ve Fazilet partileri kapatıldı. O dönemin popüler konusu 'ikna odalarının' mimarının da Encümen-i Daniş üyesi olması da tesadüf müdür?

Eski Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın açıklamalarına göre eski Cumhurbaşkanı Sezer bu tavsiye raporlarından çok memnun kalmış. Yine Karadayı'nın beyanına göre kurul üyelerinin tamamı emekli bürokrat.

Burada kritik soru şu: Tamamı emekli olan bu kurul üyeleri ülke gündemiyle ilgili değerlendirmelerine zemin oluşturan bilgileri gazetelerden mi topluyor?

Devletin hangi istihbarat ya da kamu kurumu kendilerini enforme ediyor? Encümen-i Daniş'te gizlilik temel prensiplerden. Ama bir gerçek var ki ne kadar ketum olunursa olunsun iki kişinin bildiği sır olmanın ötesine geçiyor.

Yaş ortalaması yüksek bu meclisin kararlarını el yazısıyla yazdıkları bir 'kırmızı defter'in olduğu konuşuluyor. Bu 'kırmızı defter' nerededir?

Türkiye gibi bir ülkede 40 yıldır toplanan 'akil adamlar topluluğu'nun karar defterinin önemi tartışmasız. Katılımcıların devlet tecrübesi göz önüne alındığında; 'Kırmızı Defter' Türk halkı ile paylaşılırsa, entelektüel hayatımız için eşi bulunmaz bir kaynak olacaktır.

KILIÇDAROĞLU MHP’DEN OY ALMAK ZORUNDA

CHP, düelloların parlayan ismi Kemal Kılıçdaroğlu'nu İstanbul için aday ilan etti. 'Baykal kendine rakip olacak bir ismi aday yaparak yine yalnız kaldı' yorumları yapılsa da medya rüzgarına bakılırsa Kılıçdaroğlu şimdiden başkan. Hatta televizyon tarihinde bir ilk oldu. Aynı anda üç televizyonun ana haber bültenine çıkarak 'ışınlanan ilk siyasetçi' olma başarısını da gösterdi.

Medya rüzgarı Kılıçdaroğlu'dan yana fakat istatistikler işinin hiç kolay olmadığını söylüyor. Son üç yerel seçim karşılaştırıldığında İstanbul'da ilginç bir tablo çıkıyor. 1994, 1999 ve 2004 seçimlerinde sol partilerin oy oranı yüzde 34 ile yüzde 37 arasında değişiyor. Adresler değişse de sol maksimum yüzde 37 almış. Aynı dönemde sağ oylar da yüzde 56 ile yüzde 61 arasında gidip gelmiş.

Sağ oylar ANAP, DYP çizgisinden AK Parti'ye kaymış. Ama sağ oyların toplamı hemen hemen aynı. Büyükşehir sınırlarına dahil olan beldelerde de AK Parti ağırlığı var. 'Sandığın şakası olmaz' sözü doğrudur ama matematiksel olarak bir gerçek daha var. Kılıçdaroğlu'nun seçilebilmesi için solun tüm oylarını blok olarak alıp üzerine DTP ve MHP'den de hatırı sayılır ölçüde destekçi bulması lazım.



Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs