Halen hayatta mısın? | " /> Halen hayatta mısın? | "/>

En Sıcak Konular

Günaydın... Halen hayatta mısın?

26 Ocak 2009 11:45 tsi
Günaydın... Halen hayatta mısın? Gazze'de öğrencilerin birbirine ilk sözü bu oldu. Hayatta kalanlarla katledilen çocuklar da aynı sıralarda buluştu.

Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları nedeniyle ara verilen derslerine saldırıların sona ermesiyle yeniden başlayan çocuklar, oturdukları ders sıralarından birbirlerine böyle sordular.

İsrail saldırılarına maruz kalmış arkadaşlarını aramaya başlayan öğrenciler onları bulamayınca ruhlarına fatiha okudular.

Kırık sıralarda oturmakta olan öğrenciler, savaşta kaybettikleri arkadaşlarının boş olan yerlerine, üzerinde isimleri bulunan a-4 kağıtlarını yerleştirmişler. Öğrencilerden biri şöyle dedi: "Yanımda oturan arkadaşım şehit oldu..Onu ve ailesini tamamen yok etmişler, aileden kurtulan olmamış. Bomba ya da füze taşımıyorlardı, sadece yataklarında uyumaktaydılar."

EĞİTİM DEVAM EDECEK

Evinin bombardıman edilmesine, kitaplarını, kalem ve defterlerini ve hatta sıra arkadaşlarını kaybetmesine rağmen çocuklar, ilk ders gününden itibaren okula gelmişler.

Öğrencilerin morallerinin yüksek olması karşısında duyduğu şaşkınlığı gizleyemeyen Müeyyed İsa, öğrencilerin "Eğitim durmayacak, bilim bizim direnişimizin sırrıdır." dediklerini söylüyor.

MORALLER YÜKSEK

Gazze'de Zehra eğitim kurumlarının müdürü Siham Recep, normal ders sezonuna başlamadan önce öğrencileri bir hafta süreyle psikolojik tedaviye tabi tuttuklarını, saldırılar sırasından neler yaptıklarını ve şu an neler hissettiklerini anlatmalarını istediklerini ifade ederek nasıl rehabilitasyon yaptıklarını anlattı.

Siham, "Yakınlarını kaybeden öğrencilerle yakından ilgileniyor, yaşadıkları acı ve ızdırabı tamamıyla unutturamasak da en azından bütünüyle depresyona girmelerini engellemeye çalışıyoruz."

ALFABEYİ BİLE UNUTMUŞLAR

Öğrencilerin eğitimlerini üslenen öğretmen ve rehberler, savaş sırasında yaşananlar nedeniyle öğrencilerin psikolojisinin bozulmasından ve bunun da eğitimlerine yansımasından endişe ediyorlar.

Üç çocuk sahibi Ümmü Muhammed, eğitim döneminin yeniden başlamasının ardından çocuklarına derslerini gözden geçirmek maksadıyla çalıştırmak istediğini ancak yaşadıkları ağır şok nedeniyle neredeyse alfabeyi bile unutmuş olduklarını söylüyor.

Komşusu da söylediklerini onaylıyor: "Çocuklarımızın yaşadıkları onca katliam ve şiddetin ardından normal hayatlarına dönmelerini ve hiçbir şey olmamış gibi hayata devam etmelerini nasıl bekleyebiliriz ki? Çocuklarımızın psikolojik rehabilitasyona ve hafızalarını toparlamaya ihtiyaçları var."

SINAVLAR İPTAL EDİLDİ

İsrail saldırıları sırasında çocukların karşı karşıya kaldığı psikolojik sorunlar ve şoku göz önünde bulunduran Filistin'de seçilmiş Heniyye hükümetine bağlı Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin başarı durumunun daha önce yapılmış sınavlara göre değerlendirileceğini söyledi.

Gazze'de İsrail'in katliamı, 27 Aralık 2008 tarihindeki İsrail saldırılarıyla birlikte başlamış, 18 Ocak tarihinde sona ermişti. Savaş sırasında 1315 Filistinli hayatını kaybetmişti. Yetkililer, hayatını kaybedenler içerisinde 400 çocuğun öğrenci olduğunu belirtiyor.

Gazze'deki okulların yüzde 80'i tamamen yıkılmış ya da hasar görmüş olmasına rağmen Eğitim Bakanlığı, eğitim döneminin başladığını ilan ederek öğrencilerin ders başı yapmalarını istedi. Zarar gören okulların derhal tamirine başlanacağını belirten bakanlık, yeniden inşa faaliyetleri sona erene kadar ya sabahçı ya da öğlenci uygulamasına geçileceğini bildirdi.

Binaları tamamen kullanılamaz durumda olan okulların öğrencileri ise öğrenimlerine çadırlarda başladı.

Filistin Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA)'nın basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Adnan Ebu Hasene, 200 bin öğrencinin 380 okulda eğitime başladıklarını duyurdu.

Gazze'de 50 okul ya bütünüyle yıkılmış ya da kısman hasar görmüş durumda. Heniyye hükümetinin İskan Bakanı Yusuf Mensiyy ayrıca, onlarca okulların bazılarının pencereleri havaya uçarken bazılarının da füze şarapnelleri ve kurşun yağmuruna maruz kaldığını açıkladı. Mensiyy, okulların yeniden inşası için 24 milyon dolar gerektiğini söyledi.



Bu haber 316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs