En Sıcak Konular

Ultra-Ortodoks Yahudiler'in Gazze tepkisi

26 Ocak 2009 11:32 tsi
Kanada'da, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonun ilk gününden itibaren gerçekleştirilen tepki eylemlerine Siyonizm karşıtı Yahudiler de destek veriyor...

Kanada’nın “kültür başkenti” olarak anılan ve aktivizm tarihiyle ünlü Montreal şehrinde de Gazze ile dayanışma çerçevesinde birçok eylem düzenlendi. Her ne kadar Gazze’deki operasyon sonuçlanmış olsa da, Montrealli binlerce kişi 25 Ocak Pazar günü Gazze için bir kez daha bir araya geldi; amaçları Gazze’deki kuşatmanın, ambargonun sonlandırılmasıydı.

Hissedilen hava sıcaklığının -20 C dereceyi bulduğu bir günde düzenlenen eyleme Montreal’de yaşayan, farklı milletlerden, farklı dinlerden ve farklı siyasi görüşlerden birçok kişi katıldı. Rengârenk ve zengin kalabalığın amacı ve söylemi tekti: “Ateşkes yetmez, çözüm için ambargonun kalkması şart.” “Özgür Özgür Gazze”, “Gazze ile Dayanışma” ve “İsrail’e Boykot, Filistin’e Özgürlük” gibi anlamlara gelen birçok Fransızca ve İngilizce sloganın atıldığı gösteride Kanadalılar Başbakanları Stephen Harper’ı da Gazze’deki vahşete gereken sesi yükseltmediği için kınayarak “İsrail Terörist, Harper İşbirlikçi” şeklinde sloganlar da attılar.

Gösterinin organizatörlerinden bazıları Öğrenci Dayanışma Sendikası Birliği (ASSÉ), Quebec Bolivaryan Topluluğu, Kanada Müslüman Forumu, Quebec Kanada-Filistin Derneği, Kanada Posta İşçileri Sendikası, Quebec Ulusal Öğretmenler Federasyonu, Müslüman Öğrenciler Birliği, Filistinliler ve Yahudiler Birliği, Filistin İnsan Hakları Dayanışması ve Tadamon! derneği gibi özellikle Quebec eyaletinde oldukça etkin olan birçok sivil toplum kuruluşuydu. Bu kuruluşların yanı sıra Sosyal Adalet için Genç Yahudiler gibi çeşitli bağımsız gruplar da vardı. Anarşistlerden komünistlere, komünistlerden liberallere kadar birçok farklı siyasi görüşten grup ve bireylerin yer aldığı gösteriye, Quebec eyaletinin siyasi partilerinden olan sol görüşlü Québec Solidaire partisi de aktif destek verdi ve gösterinin organize edilmesinde de rol aldı.

Birçok farklı milletten kişinin katıldığı gösteride bireyler ve gruplar, Filistin ile dayanışma içindeki kalabalığın ne kadar çok milletli olduğunu göstermek adına, kendi ülkelerinin bayraklarını da getirmişti. Venezuela’dan Lübnan’a, Cezayir’den Türkiye’ye kadar, sayısız ülkenin bayraklarının görüldüğü kalabalıkta, birçok farklı dinî grubun varlığı da dikkat çekti. En çok dikkat çeken dinî gruplardan biri de, ellerinde “Gerçek Hahamlar Her Zaman Siyonizme ve İsrail’e Karşı Çıkmıştır” ve “Musevilik Siyonistlerin Gazze’de Yaptığı Vahşeti Kınamaktadır” pankartlarıyla yürüyüşe katılan Ultra-Ortodoks Yahudi grubuydu.

Protestonun sonunda yapılan konuşmalarda her bir kişinin Filistin adına bir şeyler yapabileceğinin, İsrail’i ve İsrail ürünlerini boykot etmenin önemli olduğunun, bölgede barış ve adalet için ambargonun kesinlikle kalkması gerektiğinin ve operasyonun sonlanmasının rehavet getirmemesi gerektiği dillendirildi. Ayrıca Montreal ve Kanada’daki eylemlerin bununla sınırlı olmayacağı, gerek Gazze’deki ambargonun kalkması ve Filistin’in özgürlüğü gerekse İsrail’e karşı boykot uygulanması üzerine gelecekte de yeni eylemlerin yapılacağı duyuruldu.

haber7



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs