En Sıcak Konular

Dink davası: Polislerin soruşturulmasının önü açılıyor

26 Ocak 2009 11:29 tsi
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 2 Aralık 2008 tarihli raporu, Başbakan Erdoğan'ın onaylamasının ardından dava dosyasına girdi. Raporun dosyaya girmesiyle İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkın

Gazeteci ve insan hakları savunucusu Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın bugünkü duruşması, başladı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Mustafa Öztürk getirildi. Davayı Dink'in eşi Rakel Dink ile kızı Delal'in yanı sıra DTP milletvekilleri Akın Birdal ve Sabahat Tuncel ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de izliyor.

Polislerin soruşturulmasının önü açılıyor

Rakel Dink'in Başbakan'a yazdığı talep mektubunun ardından görevlendirilen Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 2 Aralık 2008 tarihli raporu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasıyla dava dosyasına girdi. Bazı zanlıların yanı sıra 30'u kamu görevlisi 46 kişinin yazılı ve sözlü bilgisine başvurularak hazırlanan raporda Emniyet ve Jandarma görevlilerinin ihmalinden söz edildi.

Teftiş Kurulu Raporu'nda "Trabzon Emniyeti'nin cinayet öncesinde Ogün Samast'a ilişkin istihbaratının olmadığı" bilgisinin yanlışlığı da vurgulandı. Raporda, suikast istihbaratının uzun süre önce alındığı, buna rağmen hiçbir tedbir alınmadığı belirtildi. Müfettişler, Tuncel'in Samast'a dair bilgileri Trabzon Emniyeti'ne verdiğini ortaya çıkardı.

Başbakan Erdoğan'ın Teftiş Kurulu Raporu'nu onaylamasıyla birlikte, Dink suikastinin planlanması aşamasında Trabzon Emniyet Müdürü olan İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile olayda ihmali olduğu ileri sürülen polisler hakkında hakkında görevi ihmal iddiasıyla 4483 sayılı yasa hükümlerine göre inceleme yapılmasının yolu da açıldı.

İçişleri Bakanlığı'nın izin vermesi gerek

İçişleri Bakanlığı "soruşturma izni" verirse Trabzon Cumhuriyet Savcılığı, Akyürek ve olayda ihmali görülen diğer emniyet yetkilileri hakkında soruşturma başlatacak. Soruşturma sonucunda da dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Cinayeti 11 kez bildirdi

Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu'nda, Emniyet ve Jandarma görevlilerinin ihmallerinden söz edildi. Akyürek'in İl Emniyet Müdürlüğü görevini yürüttüğü dönemde suikast istihbaratı alındığı halde hiçbir tedbir alınmadığı belirtildi. Raporda, McDonald's bombalaması olayından sonra "yardımcı istihbarat elemanı" (YİE) olarak göreve başlatılan Erhan Tuncel'in Samast'a ilişkin bilgileri Trabzon Emniyeti'ne verdiğini de ortaya koydu.

Osman Hayal sanık sıfatıyla sorgulanacak

Bugün, Yasin Hayal'in soruşturma sırasında verdiği ifadede cinayet günü Trabzon'da olduğunu söyleyen ancak hem cep telefonu sinyallerinden cinayet günü İstanbul'da bulunduğu tespit edilen hem de bir gizli tanık tarafından olay yerinde görüldüğü belirlenen ağabeyi Osman Hayal de sanık sıfatıyla sorgulanacak. Geçtiğimiz celsede tanık olarak ifade veren Osman Hayal hakkında savcılığın "cinayete iştirak" ve "örgüt üyeliği" suçlamasıyla hazırladığı iddianame sonucu açılan dava, ana dava ile birleştirilmişti.

Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul Şişli'de bulunan gazete bürosunun önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davada, aralarında tetikçi zanlısı Ogün Samast ile azmettirici olmakla suçlanan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de bulunduğu sekizi tutuklu 20 sanık yargılanıyor.
 
habertürk



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs