Hedef derin devletler | " /> Hedef derin devletler | "/>

En Sıcak Konular

ABD silahını çekti: Hedef derin devletler

26 Ocak 2009 09:18 tsi
ABD silahını çekti: Hedef derin devletler Amerika Birleşik Devletleri'nin Obama döneminde terörle mücadeledeki önceliği yolsuzluk ve devlet kadrolarına sızmış suç olacaksa, Türkiye bundan nasıl etkilenir?

Atılgan Bayar / Akşam

Amerika bütün dünyada yolsuzlukla mücadele edecek

Amerikan 'devlet aklı' terörle mücadele sürecinde çok önemli bir gerçekle yüzleşti.
'Corruption,' yani devlet içindeki çürüme ve yolsuzluklar, terörü ve organize suçları besleyen en önemli kaynaktı.
O yüzden, İslam dünyasında laikliği ön plana çıkartmaya çalışan 'Neo-Con'ların da, İslam dünyasına 'Ilımlı İslam' modelini öneren Richard Holbrook gibi demokratların da ortak noktası Ortadoğu ve Orta Asya'da çürüme ve yolsuzlukla mücadele olarak berraklaştı.
Daha önce Türkiye ile de ilgilenen Demokrat Richard Holbrook'un, Obama'nın Pakistan ve Afganistan Özel Temsilcisi olarak atanması da...
Neo-Con'ların ateşli mücahidi Michael Rubin'in Kuzey Irak'ta özellikle Barzani'ye karşı giriştiği yolsuzluk deşifrasyonu savaşının ardında da bu gerçeklik var.
Nasıl bu kadar emin olabilirsin, içine mi doğdu diye sorabilirsiniz.
Açıkçası pek öyle olmadı. Holbrook'un 11 Temmuz günü Bloomberg'e verdiği mülakatta söyledikleri, Yeni Amerikan Dış Politikası'nın ipuçlarını zaten gözler önüne sermişti.
Bloomberg'deki mülakatında Holbrook, Afganistan'da 'Amerika'nın Adamı' olarak bilinen Karzai'nin hiçbir 'Uyuşturucu Lordu'nu, kimlikleri herkes tarafından bilinmesine rağmen tutuklamamasından şikayet ediyordu.
Holbrook'un tezi şöyleydi:
Afganistan'da hükümet zayıf, organize suç ve bunun devlet kadrolarına sirayeti ile yeteri kadar mücadele edilmezse, El Kaide ve Taliban terörü yeniden dirilir. Amerika'nın böyle bir lüksü yok.
Aynı mülakatta Holbrook, Afganistan'ın Pakistan ve Irak ile olan uyuşturucu trafiğine de değiniyor... Yani sadece Afganistan'da değil, uyuşturucu trafiğinin aktif olduğu bütün bir rotada Amerika'nın yolsuzlukla mücadele edeceğinin ipuçlarını veriyordu.
Şimdi geldik mi, Obama'nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Demokrat Holbrook'un, Kuzey Irak'taki çürümeye (corruption) savaş açan Neo-Con Michael Rubin ile buluştuğu yere.
O zaman tezimizi yeniden yazabiliriz:
Amerika Birleşik Devletleri'nin Obama döneminde terörle mücadeledeki önceliği yolsuzluk ve devlet kadrolarına sızmış suç olacaktır.
Bu sadece Orta Asya ve Ortadoğu'da değil; bütün dünyada öyle olacaktır.
Buna şüphesiz Türkiye de dahil!
Çünkü Holbrook'un Bloomberg röportajından da anladığımız gibi, Amerika; terörü de, devlet totaliterizmlerini de, derin devlet çetelerini de besleyen yegane şeyin devletlere sızmış 'suç' salgını olduğu analizini yapmış.
Amerikan Devlet mekanizması çok yavaş ve ayrıntılı düşünerek karar alır. Ama karar bir kez alınmışsa, çok hızlı uygulamaya konulur.
Dünyada esmeye başlayan bu 'Temizlik Fırtınası'ndan Türkiye'nin de payını almaya başlamadığı veya başlamayacağı düşünülmemeli.



Bu haber 1,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs