şok iddia! | " /> şok iddia! | "/>

En Sıcak Konular

Meclis boykotu için şok iddia!

26 Ocak 2009 09:10 tsi
Meclis boykotu için şok iddia! Meclis boykotunun altından da Ergenekon çıktı...

Anavatan ve DP, Ergenekon'un baskısı yüzünden Meclis'i boykot etti  
 
Ergenekon terör örgütü; suikast timleri, faili meçhul cinayetler ve yeraltından çıkan cephanelerle gündemden düşmüyor. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, bu iddialara yeni bir halka ekledi. 
 
Soylu'ya göre Köşk seçimleri sürecinde ortaya atılan '367 tezi'yle Meclis'in kilitlenmesinin altında da Ergenekon var. O dönemde DP ve Anavatan yönetimine Meclis'e girmemeleri için baskı yapıldığını açıklayan Soylu, "Bunların hepsinin kayıtları vardır. Son günlerde ismi çok geçenlerden bir tanesinin direkt müdahil olduğu söyleniyor. Bire bir siyasi parti yöneticilerini aradığı ve baskı yaptığı söyleniyor. Bu süreç tamamen belirlenecekse, iki partinin Meclis'e girmemesinin sebepleri net bir şekilde ortaya konulmalı." diyor.

Bu iddiayı, süreçle ilgili bilgiler teyit ediyor. Abdullah Gül'ün aday olduğu 27 Nisan'daki Köşk seçiminde iki parti CHP'yle birlikte hareket ederek Meclis'i boykot etmişti. Anavatan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hüseyin Kocabıyık, dönemin Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun 367'ye 'saçmalık' diyerek Meclis'e girilmesini istediğini ancak bir telefon görüşmesiyle fikir değiştirdiğini söylemişti. CHP'nin 367 şartını öne sürerek çıkardığı krize verilen destek iki partiyi de bitirdi. Anavatan, çözümü seçime DP ile birleşerek girmekte buldu. Ancak bu proje gerçekleşmedi. Anatavan, tarihinde ilk kez yarış dışı kaldı. DP ise 22 Temmuz'da hayal kırıklığı yaşadı. Partinin oy oranını yüzde 5'e düşüren Mehmet Ağar, aynı gün istifa etti. Ağar, "TBMM'ye girmeyerek büyük bir hata yaptık. Vatandaş bu tavrı benimsemedi." dedi.

DP lideri Soylu, Ergenekon kapsamında 27 Nisan defterinin de açılması gerektiği görüşünde. Son dakikaya kadar Meclis'e gireceği bilinen ancak aniden karar değiştiren Anavatan ve DP'ye hangi dış baskıların yapıldığının açığa çıkmasını istiyor. Soylu, şöyle devam ediyor: "Bunların hepsinin kayıtları vardır. Son günlerde ismi çok geçenlerden bir tanesinin direkt müdahil olduğu söyleniyor. Bire bir siyasi parti yöneticilerini aradığı ve baskı yaptığı söyleniyor. Belki liderlere baskı olmamıştır ama yanındaki insanlara olmuştur. Parti yöneticilerine net bir baskı. Durup dururken karar değiştirmek mümkün değil. Ergenekon, siyaset üzerindeki baskıları da aydınlatmalı." Soylu, Ergenekon terör örgütü soruşturmasının tarihî önemi olduğu görüşünde. Bu sebeple yargının rahat bırakılmasını ve soruşturmanın siyasileştirilmeden sonuna kadar götürülmesini istiyor. Türkiye'nin bir döneminin aydınlanacağına işaret ediyor. Soruşturmanın geldiği noktanın hukuk dışı, demokrasi dışı ve milli irade karşıtı girişimleri çok net olarak ortaya koyduğunun altını çiziyor. Bu girişimlerin çapının hayret verici boyutlara ulaştığını belirtiyor. Geçmiş yıllarda, Türkiye'de birtakım kişi ve çevrelerin çok fazla öne çıktığını, zenginleştiklerini, haksız kazançla büyük sermaye birikimlerine ulaştıklarını ve hakim unsur haline geldiklerini hatırlatıyor. DP lideri, "Bu kişiler, devletin ve milletin bekasını tehlikede görüp işe soyunmuyorlar. Kendi bekalarına bakıyorlar. Siyasal gücün yanı sıra ekonomik ve çevresel bir güç oluşturmuşlar. Bence işin en tehlikeli yanı bu." diyor. Elde ettiği haksız konumla Türkiye'yi baskı altına almaya çalışan yapılanmanın Ergenekon'a nüfuz ettiğini aktarıyor.

Soylu, Ergenekon soruşturmasında darbe dönemlerinin de dikkate alınması gerektiğini vurguluyor: "28 Şubat da, 12 Eylül de, 12 Mart da, 1960 darbesi de Ergenekon tipi örgütlenmelerin yaptığı iştir. Ergenekon mağduru da her zaman demokrat düşüncedir. 1960, 12 Eylül ve 28 Şubat tipik bir Ergenekon'dur. 28 Şubat sürecinde kurulan havuzlar, bu havuzlara kimlerin para aktardığı, kimin bu paralar vasıtasıyla siyasi sistemin gücünü elde etmeye çalıştığı Ergenekon kapsamında aydınlatılmalı." Davada sonuna kadar gidilmesini istiyen Soylu, "Eğer süreç bir numaraya ulaşmazsa, bu davanın başlangıcıyla sonu arasında fark olmaz." görüşünü savunuyor.

DP lideri Soylu, yargıya yönelik baskıya da tepkili. Hukukun herkese lazım olduğunu aktarırken yargıya saygı gösterilmesi gerektiğini dile getiriyor. Soylu, "Bu davayı Türkiye'nin hukuk ile imtihanı olarak görüyorum. Bu iş sulandırılmamalı, siyasallaştırılmamalı." değerlendirmesinde bulunuyor.

Mumcu'ya göre Karadayı, 'Meclis'e girmeyin' mesajını havaalanında verdi

Soylu'nun iddiası, gündemdeki sıcaklığını sürekli korudu. Dönemin Anavatan lideri Erkan Mumcu ile DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a telefon eden kişinin emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı olduğu ileri sürüldü. 28 Şubat sürecinde Genelkurmay başkanı olan Karadayı, Ergenekon soruşturması kapsamında gündeme gelen Encümen-i Daniş'in üyeleri arasında bulunuyor. Erkan Mumcu ise telefon iddialarını yalanlamış ancak Karadayı'nın 'Meclis'e girmeyin' mesajını verdiğini şu sözlerle itiraf etmişti: "Telefon aldım, o yüzden girmedim demem çok isteniyor. Fakat ne yazık ki almadım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde DYP ile birlikte hareket etme ve DP çatısı altında birleşme kararı almıştık. O günlerde İstanbul havalimanında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile karşılaştık. Bana, 'Tebrik ederim sayın genel başkan. Muhalefette CHP'yi yalnız bırakmamak lazım. Sizin de merkez sağ olarak birleşmeniz iyi oldu. Cumhurbaşkanlığı oylamasında da aynı tavrı göstermenizi bekliyoruz.' dedi. Ben de 'Efendim bizim tavrımız belli. Oylamaya katılıp katılmamaktan ziyade anayasa değişikliği üzerinde duruyoruz. Bırakalım halk seçsin.' karşılığını verdim. O, 'Ama onun da mahzurları var. Halk seçerse sürekli bunların istediği kişiler seçilir.' cevabını verdi. Ben de, 'Demokrasi böyle bir şey.' dedim. O efsaneler buradan üretildi."

Gürüz'ün 'Amerikancıyım' sözü Türk milletine hakarettir

DP lideri Soylu, Ergenekon kapsamında gözaltına alınan ve 'Ben Amerikancıyım' diyen eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e de tepkili. Soylu, "Türkiye, bu adama bir dönem YÖK'ü teslim etti. Bir bilim adamına, bir Türk evladına yakışmayacak bir söz. Bu, Türk milletine hakarettir. Bir düşünce ancak bu kadar zelil, düşük olabilir. Zavallı, korkan bir adam." ifadelerini kullanıyor.

Başsavcıdan niye Ergenekoncu olmasın?

Soruşturma derinleştikçe devletin üst kademelerinde görev yapmış kişiler gözaltına alınıyor. Bazı kesimler bu duruma karşı çıkıyor. Soylu, bu yöndeki eleştirileri 'yersiz' buluyor: "Ayakkabı boyacısından Ergenekoncu çıkıyor da başsavcıdan Ergenekoncu çıkmaz mı? Bu kadar elitist bir yaklaşım olabilir mi? Ayakkabıboyacısı olacak, astsubay olacak. Bundan yükseği olmayacak. Böyle şey olur mu?"

zaman



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,964 µs