Korsanlar Filistin'e silah mı taşıyor? | " /> Korsanlar Filistin'e silah mı taşıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Korsanlar Filistin'e silah mı taşıyor?

26 Ocak 2009 07:50 tsi
Korsanlar Filistin'e silah mı taşıyor? ABD İran’ın Hamas’a olası silah sevkine karşı Aden Körfezi’ndeki Görev Gücü 151’i seferber etti. Rum bandıralı bir gemi aransa da sonuç yok. Hamas, ‘İşgale direnişte silah tedariki meşru hak’ diyor

İsrail ordusunun ölümcül saldırılarıyla 22 gün içinde adeta harabeye dönen Gazze Şeridi, sekiz gündür hüküm süren ateşkeste normal hayata dönmeye çalışsa da, sınırın kapalı hali 1.9 milyar dolarlık yeniden inşayı imkânsız kılıyor. İsrail ordusunun bombardımanlarında yüzlercesinin yıkıldığı Mısır’a uzanan tünellerin yeniden inşasına başlanırken, ABD’nin 16 Ocak’ta İsrail ile yaptığı anlaşma uyarınca İran’ın Hamas’a olası silah sevkiyatını önlemek için donanmasını harekete geçirdiği belirtildi.
Times gazetesinin İsrailli muhabirinin haberine göre, ABD donanmasının Aden Körfezi’nde Somalili korsanlarla mücadeleyle görevlendirilen Birleşik Görev Gücü 151’e, İran silahlarını Kızıldeniz’e götürdüğünden şüphelenilen gemilerin peşine düşmesi emri verildi. Bu emir uyarınca, görev gücünün komuta ve kontrol merkezi olan USS San Antonio, geçen hafta Kızıldeniz’de Limasol bandıralı olup Kıbrıs bayrağı taşıyan, eski Rus kargo gemisi Monçegorsk’u takip etti. San Antonio mürettebatı, Monçegorsk mürettabatının rızasıyla gemiye çıkıp İran silahı aradı. Gemide aralarında topçu mermisinin de yer aldığı mühimmat bulundu, ancak bu silahların Hamas’a gidip gitmediği konusunda net fikir edinilemediğinden, Amerikalı yetkililer Mısırlı yetkililere ‘Sizin limanınıza yanaştığında ayrıntılı arama yapın’ talimatını gönderdi. Mısır’ın silahlarla ne yaptığına dair bilgi verilmedi.

‘Korsanlarla Bedevilerin rolü’

İsrail’de 10 Şubat seçimi öncesi Gazze operasyonunun askeri hedeflerine ulaştığına inananların oranı yüzde 50’de kalırken, askeri istihbarat, bakanlara İran Devrim Muhafızları’nın Hamas’ı yeniden silahlandırmaya yönelik geniş çaplı program yürüttüğüne dair rapor sundu. İran’ın İsrail’in Tel Aviv kenti ile uluslararası havaalanını ve Dimona nükleer reaktörünü vurabilecek 75 km menzilli Fecr 5 roketlerini Hamas’a teslime çalıştığını öne süren rapor, İran’ın olasını rotalarını şöyle çizdi: İran’ın Bandar Abbas limanından silahlar ticari gemilere yükleniyor. Ayrıca korsanlıkla mücadele adı altında Aden Körfezi’ne gönderilip şu sıra Eritre’nin Aseb limanında demirli iki İran destroyeri henüz çözülemeyen bir rol oynuyor. Silahlar Kızıldeniz’den ya Somali ve Sudan’a ya da profesyonel kaçakçılarla Mısır’ın Sina Yarımadası’na yanaştırılıyor, Sina’da Bedeviler tünellerle Gazze’ye ulaştırıyor. Silahlar Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e çıkarılıp İsrail donanmasının girmesinin yasak olduğu Mısır karasuları içinde, Gazze’nin açıklarında da demirletiliyor. Gece karanlığında bunlar Filistinli balıkçılara teslim ediliyor.
Hamas’ın Lübnan temsilcisi Usame Hamdan dün direnişi sürdürmek için silahlanmalarının meşru hak olduğunu söyleyip “Ne uçak gemileri ne de hava ve deniz denetimi bunu engeller” dedi. 
Gazze’re kırılgan ateşkesi sağlam kazığa bağlama çerçevesinde Mısır istihbarat şefi Ömer Süleyman önce Hamas ardından İsrail heyetiyle görüşürken, Hamas pazarlıklarda hedefinin sınır kapılarının açılması olduğunu belirtti. Dün akşam AB ile Türkiye, Mısır, Ürdün, Filistin Özerk Yönetimi dışişleri bakanları bir araya gelirken, gündemde Gazze’ye insani yardım gönderilmesinin yanı sıra silah sevkinin önlenmesi de vardı.

Mitchell Ankara’ya gelecek

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Temsilcisi atadığı George Mitchell, bölgedeki temaslarına çarşamba İsrail hükümeti ve Filistin Özerk Yönetimi ile başlayacak. Dışişleri Bakanı Babacan, telefonda konuştuğu ABD’li muadili Hillary Clinton’ın Mitchell’ın kendisiyle görüşmesini önemli bulduğunu söylediğini, bu hafta randevulaşılacağını aktardı.

Radikal



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,373 µs