En Sıcak Konular

Peru'da toplu mezar bulundu

25 Ocak 2009 19:20 tsi
Peru'nun güneyindeki Los Cabitos askeri merkezinde gömülmüş 100'den fazla ceset çıkarıldı.

Peru'nun güneyindeki Los Cabitos askeri merkezinde gömülmüş 100'den fazla ceset çıkarıldı. 1980-2000 yılları arasında Aydınlık Yol gerillalarına karşı savaşta işkence ve imha merkezi olarak kullanılan bölgede 500 cesedin olduğu tahmin ediliyor.

Perulu yetkililer geçtiğimiz günlerde Los Cabitos'ta 11 yeni ceset bulmasıyla işkenceyle öldürülerek bulunan ceset sayısı 97'ye yükseldi. Alanda daha fazla cesedin bulunacağı belirtiliyor. 2004 yılına ait "ordunun gizli mezarlıkları" adlı kitabın yazarı gazeteci Ricardo Ucede'ye göre askeri merkezde en az 500 ceset bulunuyor. Adlı Tıp Enstitüsü eski başkanı Luis Bromley ise alanda binden fazla ceset olduğunu söylüyor.

İşkence ve ölüm merkezleri kurulmuş
Huamanga kentinde bulunan Los Cabitos, ülkenin kuzeyi Ayacucho bölgesinin askeri merkez. Ordu, Maocu Aydınlık Yol gerillalarına karşı savaşı buradan yönetiyordu. Hakikatleri araştırma ve uzlaşı komisyonu, iç savaşa ilişkin 2003 yılında yayınladığı sonuç raporunda Los Cabitos'ta yargısız infazların gerçekleştiğini yazmıştı. Raporda, savaşın en kanlı dönemlerinden olan 1983-1985 yılında işkence ile öldürülen 135 kişinin araştırılması istenmişti.

Bunun üzerine yargı makamları askeri merkezin bulunduğu alanda araştırmalar başladı. Araştırmalarda eski asker ve kaçmayı başaran tutukluların verdiği bilgiler ışığında çok sayıda ize rastlandı.

Cesetler yakılarak imha edilmiş
Eski askerlere göre Los Cabistos'da ceset yakma fırını bulunuyordu. Ricardo'nun yazdığı kitapta eski bir askeri istihbarat ajansı, 1985 yılında üstünden, gömülmüş cesetleri çıkarıp yakarak infazlara dair izleri kaybetme talimatı aldığını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Los Cabistos'da uzmanlar kemiklerin bulunduğu 4 fırın bacası ortaya çıkardılar.

1983-1985 yılları arasında Ayacucho bölgesinde tüm siyasi askeri işlerden generaller Clemente Noel, wilfredo Mori ile Adrian Huaman'ın sorumluydu. Mori ve Huaman insan hakları ihlalleri suçlarından yargılanmaya devam ederken, Noel ise geçtiğimiz yıl öldü.

Yakın mesafeden silahlarla infaz gerçekleştirilmiş                       Savcılık kaynaklarına göre, son yapılan kazılarda, ceset artıklarında, ordu tarafından 1980'lı yıllarda kullanılan FAL silahlarına ait kurşunlar bulundu. Savcılıktan bir yetkili "olayların çoğunda kısa mesafeden açılan ateşle infaz edilmişler" dedi. Adli makamlar DNA testleri ile infaz edilenlerin kimliklerini tespit etmeye çalışıyor.


Korku merkezleri oluşturulmuş

Uceda'nın kitabındaki görgü tanıklarının ifadelerine göre yakılan cesetlerden biri 15 Eylül 1983 tarihinde infaz edilen Eladio Quispe Mendoza'ya ait. Avukat Kerim Ninaquispe, 2005 yılında aralarında Quispe'nin de bulunduğu kaybettirilen 55 kişi hakkında, dönemin yetkililerine karşı dava açtı. Ninaquispe "savaşın şiddetli dönemi olan 1983-1985 yılları arasında Los Cabitos, gözaltındaki kişilerin kaybolduğu, işkence ve yargısız infazların gerçekleştiği en önemli merkezdi" diyor. Ninaquispe, işkence ve yargısız infaz uygulamalarının dönemin ordunun en üst düzey yetkilileri tarafından onay gördüğünü söyledi.

Ajanslar/dunyabulteni



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,391 µs