En Sıcak Konular

'Çığ testi' yapılmamış

25 Ocak 2009 16:31 tsi
AKUT Başkanı Nasuh Mahruki kazanın bir dağcılık değil, yürüyüş grubu kazası olduğunu belirterek “Belli ki çığ testini yapmadan yola çıkmışlar. 16-17 kişinin aynı anda çığ altında kalması çok zor görülen bir durum. Küresel ısınmanın da etkisi varR

AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Sevgül de, “Çığ parkuru duruma göre 20 hatta 50’şer metre arayla geçilmesi gerekir. Ani hava değişikliğinin de hesaplanması gerekirdi. Çığ oluşmasının sağlayan etkinin silah sesi olması, çok zayıf bir ihtimal. Bence kesinlikle silah sesi değil” diye konuştu. 

Zigana Dağı’nda 10 dağcının ölümüyle sonuçlanan çığ faciasının ardından olmayı NTV’ye yorumlayan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki bölgede hava koşullarının ısınması nedeniyle çığ riskinin artmış olabileceğini belirterek “Belli ki çığ testini yapmadan yola çıkmışlar. Elbette biraz tecrübe de gerek. Ama 16-17 kişinin aynı anda çığ altında kalması çok zor görülen bir durum. Ekip başındaki insanların kar testi yapması gerekirdi. Burada bir ihmalden söz edilebilir.” dedi.

Nasuh Mahruki şunları söyledi: “Bu bir yürüyüş grubu kazası. Dağcılar daha dikkatli olur. Dağcılar, çığ riskinde geçmek gerekiyorsa teker teker geçer. Çünkü çığ düşerse korunma imkanınız olsun.

KÜRESEL ISINMA ETKİSİ
Mevsim geçişinde değiliz. Küresel ısınmayla ilgili faktörler var. Mevsimler değişti. Dağa gidenlerin buna her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Ocak ayındayız. Mevsim geçişi mart sonunda olur. O zamanlarda risk olabilir. Bugün yaşanan beklenmedik bir ısı artışı olduğu için çığı tetiklemiş. Aşırı ısı farkıyla kar tabakaları kopabilir hale gelir. Dağcılar bir çığ testi yaparlar. Yamacın karı üzerinde kar küreğiyle mukavemet testi yaparsınız. Kolay ayrılıyorsa diye tabakaları test etemiz lazım. Kolay ayrılıyorsa rotaya değiştirirsiniz, ille geçmek gerekiyorsa teker teker geçilir

Kendilerinin tetiklediği bir çığ bu. Lider giden dağcının arkasından gidenlerin izleri hiç bozmadan gitmesi lazım. Birbirinin izine basarak omurgayı bozmadan yürümek lazım. Böyle bütün yamacı olduğu gibi keserseniz çığ riski artar. Çığ riskini iyi değerlendirmedikleri görünüyor. Artık küresel ısınmayla ilgili riskler çok daha iyi hesaplanmalı. Çığdan korkmak gerekir. Çığ riski olan yere tercihen girilmemesi gerekir.Silah sesi konusundaki iddialar düşünülebilmesi için yamaçtaki karın sesle düşebilecek kadar kaygan olması gerekirdi. Silah sesi ihtimal bile değil. Kendileri çığı kesmişler.

Islak kar çığı bu, karın yoğunluğu az ve ama su tutmuş ve ağır hale gelmiş. Bu çığ içine aldığı insanın vücudunu çok ağır hasara uğratır, kemikleri bile kırabilir. Nefes alma imkanı daıslak karda daha azdır.”

 Fotogaleri: Zigana’da çığ faciası
 
AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Sevgül de şunları söyledi: “Öncelikle yapılması gereken bir çığ testi olmalıydı. Bu standart bir şey. Kaç saatir kar yağıyor, hava sıcaklığında ani değişiklik var mıydı, bunlar kontrol edilmeliydi. Hatta ağaç üzerleri bile kontrol edilmeliydi. Yağan kar durumu için bir kürekle yapılacak çığ testi var. Eğer böyle riskler varsa bir plan gerekiyordu. Geçmek zorundaysınız birden fazla önlem var. Aralıklı olarak çığ parkurunu 20 hatta 50 metre arayla yürüyerek gecmek gerekir. Bu kadar dar bir alanda 10’dan fazla insanın tabakayı harekete geçirmesi mümkün.

Islak kar diyoruz bir buna. Bu insanı içine hemen alır ve ezer. Yavaş harekat eden ama çok ağır sonuç veren bir kar tabakasıdır bu. Dağcılık olarak değerlendirirsek tam bir rajedi. Dünya dağcılığı bu olayı takip edecektir. Birden fazla hata bu sonucu vermiş görünüyor. Aynı noktada ve yoğunlukta çok insan karı hareket ettirmiş olabilir. Yalnız silah sesi tartışmasıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Bence kesinlikle silah sesi değil bu. Çok zayıf ihtimal.”

ntv



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs