En Sıcak Konular

Güneydoğu'da en çok istihdam hangi sektörde sağlanıyor?

25 Ocak 2009 15:18 tsi
GAP Eylem Planı kapsamında Güneydoğu'yu yatırım için cazibe merkezi haline getirme çalışmaları devam ediyor.

Bölgede önemli istihdam sağlayan mermer sektörü desteklenecek alanların başında geliyor. Türkiye'de Ege bölgesinden sonra en çok mermer rezervi Diyarbakır'da bulunuyor. 1980 yılından sonra kurulan taş ocaklarının yerini son zamanlarda dev mermer fabrikalarının almasıyla istihdam sayısı hızla arttı.

Yüz yıllık rezerve sahip mermer sektörü, 2002 yılından sonra verilen teşvikler sayesinde Diyarbakır'ın yükselen değeri oldu. 1996 yılında çok az olan mermer ocağı sayısı 2005 sonu itibariyle 39 olurken, faaliyette bulunan mermer işleme fabrikası ise 18'e yükseldi.

Diyarbakır'ın Hani, Kulp, Hazro, Çermik ve Çüngüş ilçelerindeki mermer ocaklarında üretilen mermerler, yatırımcıların aynı zamanda yeni gözdesi.

Yılda 60 bin ton mermerin üretildiği ocaklardan yapılan ihracatta da artış yaşanıyor. Yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiği ocaklar, aynı zamanda nakliye sektörüne de önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Aziz Nart, dış ülkelere ihraç edilen mermerlerin Diyarbakır ekonomisine 2005 yılından beri yılda 50 milyon dolar civarında getiri sağladığını dile getirdi.

Kulp, Hani, Hazro, Çermik ve Çüngüş ilçelerinde bulunan mermer fabrikalarında yılda 60 bin ton mermer ihracatı yapıldığını anlatan Nart, "Mermercilik, Diyarbakır ve yöresinde yükselen değer haline geldi. Sektör, kentin üretim ve ihracat potansiyeline önemli katkı sağlıyor. Mermer ihracatından 2005 yılı sonu itibariyle kent ekonomisine 50 milyon dolar döviz getirisi sağlandı. Sektörün işletmelerle ilgili problemlerine rağmen, çok kısa sürede istenilen hedef yakalanmıştır. Bu ocakların artmasıyla birlikte mermer fabrikaları kurulacak ve dış ülkelere yapılan ihracat en az 3 kat daha artacaktır" ifadelerini kullanıyor.

Hani, Kulp ve Hazro ilçelerindeki mermer ocaklarının yüzde 90 kapasiteyle çalıştığını anlatan Nart, yeni kurulan laboratuarın bu gelişmeyi tetiklediğini dile getiriyor. Diyarbakır mermeri; Çin, Singapur, Hong Kong, Tayvan, Malezya, Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Brezilya, Rusya, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri, İsrail, Irak, Almanya, İtalya, Yunanistan, İngiltere, Avustralya ve Avusturya gibi ülkelere ihraç ediliyor. İhracat konusu olan mermerlerin başında ise şu türler geliyor: Elazığ vişnesi, Hazar beji, Çermik beji, Papatya beji, Siyah inci, Hazar pembesi ve Petrol yeşili. Mermer sektöründe istihdam edilenlerin sayısı da yıllar itibariyle artış gösteriyor. 2003 yılında ocaklarda istihdam edilen insan sayısı 420 iken bu rakam 2004'te 540, 2005'te 700, 2006 3 bin ve 2007 ve 2008 yılında 6 bine yaklaştı.

cihan



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,236 µs