En Sıcak Konular

'Gaz savaşının galibi Türkiye'

25 Ocak 2009 12:01 tsi
'Gaz savaşının galibi Türkiye'  
Ukraynalı enerji uzmanı Aleksander Narbut, 1 Ocak'tan itibaren Rusya ile Ukrayna arasında devam eden doğalgaz savaşının galibinin Türkiye olduğunu söyledi.

Ria Novosti haber ajansında yer alan değerlendirmeye göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri alternatif sevkiyat yolları arama konusunda artık öncesine göre daha iştiyaklı. Bu durumda Orta Asya enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesi de artık daha reel duruma gelecek. İki hafta Rusya'dan doğalgaz alamayan AB ülkeleri 27 Ocak'ta Macaristan'ın başkenti Bükreş'te bir araya geliyor.

Rusya'nın istediği fiyata yakın bir rakama Ukrayna'yı ikna etmesinin başlangıçta kazanç gibi görünse de, temelde Rus enerji şirketini stratejik kaybına neden olduğunu ifade eden Ukraynalı uzman, "Doğalgaz savaşının gerçek galibi Türkiye. Uyuyan Nabucco projesi yeniden aktif hale geldi. Türkiye mevcut durumda sadece ekonomik değil, stratejik açıdan da öncelik kazandı" dedi.

Ukraynalı yöneticilerin kriz esnasında çok kırıcı ve yapıcı olmayan politikalar izlediklerini kaydeden enerji uzmanı, "Ülkenin gerçek kaybı önümüzdeki dönemde daha iyi görülecek. Hem Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko hem de Başbakan Yulia Timoşenko farklı söylemler geliştirerek müzakerelerin sağlıklı şekilde işlemesine engel oldular" eleştirisi getirdi.

Rusya ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşma ile ilgili rakamların belirsizliğine dikkat çeken Narbut: "Sadece transit hatla ilgili muhtemel kaybın yıllık 3,5 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Doğalgaz ulaşım sisteminden Ukrayna'nın elinde bir şey kalmayacak. Avrupa fiyatları ile doğalgaz alımı yapıldığında ülke endüstrisi rekabet gücünü tamamı ile kaybeder. Diğer olumsuz sonuçlara değinmek bile istemiyorum" şeklinde konuştu.

Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesi Rusya ve Ukrayna bağımlılığını en aza indirecek en iyi proje olarak öngörülüyor. 2010 yılında inşa sürecinin başlaması planlanan projenin 7-8 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Proje önündeki tek sorun Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelerin hatta doğalgaz verme konusunda çekimser olmaları. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev dün Taşkent'e giderek Avrupa fiyatlarından daha fazla doğalgaz alımı konusunda Özbek lider İslam Kerimov'la mutabakat sağladı.

cihan



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs