Encümen-i Daniş izi | " /> Encümen-i Daniş izi | "/>

En Sıcak Konular

28 Şubat kararındaki Encümen-i Daniş izi

25 Ocak 2009 10:13 tsi
28 Şubat kararındaki Encümen-i Daniş izi Encümen-i Daniş'in dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e gönderdiği ortaya çıkan mektupta yer alan talepler ile MGK'nın 28 Şubat 1997 tarihli kararlarıyla birçok noktada örtüştüğü ortaya çıktı.

 
Kur'an kurslarından İmam Hatip'lere aynı dil ve üslup...


Bugün Gazetesi’nin gündeme taşıdığı Encümen-i Daniş'in 1994'te dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'e gönderdiği mektupta yer alan talepler ile MGK'nın 28 Şubat kararlarının örtüştüğü, dil ve üslubun da aynı olduğu ortaya çıktı...

Encümen-i Daniş'in dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e gönderdiği ortaya çıkan mektupta yer alan talepler ile MGK'nın 28 Şubat 1997 tarihli kararlarıyla birçok noktada örtüştüğü ortaya çıktı. Encümen-i Daniş raporunda yer alan Tevhid-i Tedrisat hatırlatmaları, imam hatiplerin yeniden gözden geçirilmesi, Kur'an Kursları, özel yurt ve eğitim kurumlarıyla ilgili taleplerinin 28 Şubat kararlarında daha da sertleştirilerek uygulanması isteniyor.

Laikliğe özel vurgu

 "Anayasa'nın 174. maddesinde yer alan 'Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik niteliğini korumak amacını güden kanunların yaşama geçirilmesi" talebi 28 Şubat kararlarının 1. maddesinde "Anayasamızda cumhuriyetin temel nitelikleri arasında yer alan ve yine anayasanın 4'üncü maddesi ile teminat altına alınan laiklik ilkesi büyük bir titizlik ve hassasiyetle korunmalı, bunun korunması icin mevcut yasalar hiçbir ayrım gözetmeksizin uygulanmalı, mevcut yasalar uygulamada yetersiz görülüyorsa yeni düzenlemeler yapılmalıdır." şeklinde yer aldı.

Özel kurslar ve eğitim kurumları

 'Çeşitli mezhep ve gizli tarikatlar tarafından açılan, yurt, kurs eğitim ve öğretim yapılan kursların faaliyetlerine son verilmesi' maddesi ise 28 şubat kararlarının 2 maddesinde "Tarikatlarla bağlantılı özel yurt, vakıf ve okullar, devletin yetkili organlarınca denetim altına alınarak Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereği Millî Eğitim Bakanlığı'na devri sağlanmalıdır" ifadeleriyle karşılık buldu.

Kur'an kurslarına sıkı takip

 "Kur'an Kurslarının çağdaş ve yeni sistemlere göre elden geçirilmesi ve gizli Kur'an kurslarının yakın takibe alınarak kapatılması" maddesi 28 Şubat Kararlarının 3. maddesinde "Temel eğitimi almış çocukların, ailelerinin isteğine bağlı olarak, devam edebileceği Kuran kurslarının Millî Eğitim Bakanlığı sorumluluğu ve kontrolünde faaliyet göstermeleri için gerekli idari ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır." şeklinde yer aldı.

İmam hatiplere kısıtlama

 "Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun ödünsüz uygulanması ve bu çerçevede eğitim, öğretim, plan ve programlar ile mevcut imam hatip liselerinin, din görevlisi ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve meslek okulları seviyesi'ne dönüştürülmesi" talebi 28 Şubat Kararlarının 4. maddesinde "Cumhuriyet rejimine ve Atatürk ilke ve inkılaplarına sadık, aydın din adamları yetiştirmekle yükümlü, milli eğitim kuruluşlarımız, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun özüne uygun ihtiyaç düzeyinde tutulmalıdır." şeklinde karşılık buldu.

Siyasi Partiler Yasası’na vurgu

 Siyasi Partiler Kanunu’nun ciddiyetle uygulanması, Anayasa ve yasaların ön gürdüğü, dinin siyasete hiçbir şekilde alet edilmemesi, ilkelerinin ödünsüz uygulanması" talepleri 28 Şubat kararlarının 12. maddesinde "T.C. Anayasası, Siyasi Partiler Yasası, Türk Ceza Yasası ve bilhassa Belediyeler Yasası'na aykırı olarak sergilenen olayların sorumluları hakkında gerekli yasal ve idari işlemler kısa zamanda sonuçlandırılmalı ve bu tür olayların tekrarlanmaması için her kademede kesin önlemler alınmalıdır." ifadeleriyle yer aldı.

bugün



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,537 µs