O zirve yargının egemenliğine saldırı' | " /> O zirve yargının egemenliğine saldırı' | "/>

En Sıcak Konular

'O zirve yargının egemenliğine saldırı'

24 Ocak 2009 21:32 tsi
'O zirve yargının egemenliğine saldırı' Sabih Kanadaolu, Vural Savaş ve Mustafa Akaydın ile ayaküstü Ergenekon'u konuştu. Kanadoğlu, 'Yargı hiçbir şekilde görevli, yetkili ve sorumlu olmadığı zeminde, yürütme ve yasama ile beraber memleketin sorunlarını konuşma durumunda değildir' dedi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasama, yürütme ve yargı mensuplarını ağırlamasını yanlış buldu. Zirvenin erkler ilkesine aykırı olduğunu savunan Kanadoğlu, "Yargı hiçbir şekilde görevli, yetkili ve sorumlu olmadığı bir zeminde yürütme ve yasama ile beraber memleketin sorunlarını konuşma durumunda değildir." dedi.

Antalya'da Uğur Mumcu'yu anma etkinliklerine katılan Kanadoğlu, program öncesi Vural Savaş ile Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü ve CHP Antalya Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mustafa Akaydın ile bir süre sohbet etti.

Sohbette Ergenekon meselesi üzerinde konuşulduğu görüldü. Akaydın, sohbet sırasında "11. dalgada da kurtardık da diyorum 12. dalgayı bilemem." şeklinde konuştu. Kanadoğlu ise bu söze karşılık, "Yani aslında bir soruşturmanın bu duruma düşmesi, soruşturma ve yargı için kötü bir şey." diye karşılık verdi.

Bu sözün üzerine ikiliye kulak kabartan basın mensuplarının sorularını cevaplayan Sabih Kanadoğlu, soruşturmaya Ergenekon ya da başka bir lâkap takılmaması gerektiğini savundu. Kendisinin uzun süredir bu tür uyarılar yaptığını bildiren Kanadoğlu, her soruşturmanın ve her davanın bir numarası olduğunu aktardı.

Bu soruşturmayı veya kovuşturmayı belirli bir lâkapla anmanın adil yargılanma hakkına tecavüz olduğunu savunan Kanadoğlu, "Aslında böyle bir leke ile sanki kirletmiş hale getirirsiniz şüpheli ya da sanığı. Onun için bundan mutlak surette vazgeçmemiz lazım. Mahkemenin bu konuda yaptığı uyarı doğrudur ama geç kaldı." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasama yürütme ve yargı organlarının temsilcilerini bir araya getirdiği zirve sonrası bu konudaki uyarıların arttığı hatırlatılan Kanadoğlu, zirveye tamamen karşı olduğunu dile getirdi.

Zirvenin erkler ilkesine aykırı olduğunu savunan Kanadoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargı, hiçbir şekilde görevli, yetkili ve sorumlu olmadığı bir zeminde yürütme ve yasama ile beraber memleketin sorunlarını konuşma durumunda değildir. Bu dolaylı olarak yargının egemenliğine yapılmış bir saldırı olur. Onun için ben o zirve toplantısının yerinde olmadığını; yapılmaması gerektiğini söylüyorum.

Hani memleketin sorunları bir sohbet grubunda bir arkadaş toplantısında olabilir; ama yürütmenin ve yasamanın dahil olduğu bir toplantıda bunlar konuşulamaz. Hele doğrudan doğruya usul yasalarına ilkesel uyma gerektiğini konuşmaya başlarsanız o hiç olmayacak bir iştir. Eğer usul yasalarının dışına çıkan bir durum varsa bunu halledecek olan yine bizzat yargıdır. Yürütme ve yasamanın burada konuşma yetkisi ve hakkı yoktur."

Bu yüzden toplantının yapılmaması gerektiğini düşündüğünü tekrarlayan Kanadoğlu, toplantının başlamak üzere olduğunu söyleyerek kendisini davet eden kişiye ise şu şekilde karşılık verdi: "Valla beni de kurtar buradan."

cha



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs