En Sıcak Konular

'Ortadoğu'da Obama ile değişim olmaz'

24 Ocak 2009 20:00 tsi
'Ortadoğu'da Obama ile değişim olmaz' Amerikalı efsanevi siyaset uzmanı Naom Chomsky, ABD'nin yeni Başkanı Obama ile birlikte Amerika'nın İsrail-Filistin sorununa yaklaşımı için hiç umutvar konuşmadı. Onun söylediklerine yakından bir bakmak gerekiyor.

Ünlü Amerikalı siyaset uzmanı ve dilbilimci Naom Chomsky, ABD'nin yeni Başkanı Obama ile birlikte Amerika'nın İsrail-Filistin sorununa yaklaşımında çok küçük bir değişiklik beklediğini söyledi. Obama'nın sorun hakkında sarf ettiği sözlerin, 30 yıl onca İsrail tarafından izah edilen "sivillere saldırma politikası ile birbirine yakın" olduğunu savundu.

 İsraillilerin geçmişte bir Filistin devleti istemediklerine dair açıklamalarını da hatırlatan Amerikalı uzman, Obama'nın atadığı yeni Ortadoğu elçisi George Mitchell'in de bu yolu izlediğini kaydetti. Chomsky, sert eleştiriler yönelttiği açıklamalarında "İsrail'in ABD desteğiyle bilerek uluslararası hukuku çiğnediğini, suç işlediğini; yeni Amerikan yönetiminin de bu politikanın yanında yer aldığını" dile getirdi.

Kuzey Amerika merkezli Democracy Now kanalına açıklamalarda bulunan Noam Chomsky, Barack Obama'nın "her devlet gibi İsrail'in de kendini savunma hakkı olduğunu" söylemesinin, George Bush'un duruşuyla hemen hemen aynı olduğunu söyledi. Ancak bu mantıkta bir sorun olduğu kaydeden Chomsky, "Evet kendini savunma hakkı var; ama bu kendini güç kullanarak savunma hakkı olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

İsrail-Filistin arasındaki durumu Amerika'nın bağımsızlık süreci ile karşılaştırarak anlatan Chomsky, "1776'da Amerikan kolonilerindeki İngiliz ordusunun kendisini George Washington'un teröründen koruma hakkı vardı; ancak bu kendilerini güç kullanarak koruyacağı anlamına gelmiyordu. Çünkü orada olmaya hakları yoktu." ifadelerini kullandı.

Ünlü akademisyen ardından, "Evet, kendilerini koruma hakkı var. Bunu başka bir yolla da yapabilirler. Mesela (bölgeden) ayrılmak. Nazilerin partizanların terörüne karşı kendilerini korumalarıyla aynı." diye ekledi. İsrail'in kendisini korumak için güç kullanmaktan başka bir yolu daha olduğunu dile getiren Chomsky, bunun da saldırılardan önce Hamas'ın teklif ettiği ateşkesi kabul etmesi olduğunu kaydetti.

"İSRAİL, ABD DESTEĞİ İLE BİRLİKTE SÜREKLİ OLARAK SUÇ İŞLİYOR"

İsrail'in ayrıca "suç işlemeyi bırakarak da" kendisini savunabileceğini aktaran Chomsky, "Gazze ve Batı Şeria birdir. İsrail, ABD desteği ile birlikte sürekli olarak suç işliyor. Sadece Gazze'de değil aynı zamanda Filistinlileri yaşaması zor kantonlarda veya (Ariel) Şaron'un ifadesiyle 'Bantustan'larda bırakmak ve Batı Şeria topraklarını ABD'nin desteğiyle ele geçirmek için sistematik olarak ilerlediği Batı Şeria'da da sürekli olarak suç işliyor. O zaman suç işlemeyi durdurun, direniş de duracaktır" dedi.

İsrail'in bu tür tüm hareketlerinin uluslararası insani hukukun ihlali olduğunu kaydeden Amerikalı siyaset uzmanı, "Bunu İsrail de biliyor. Kendi danışmanları, 1967 sınırlarına çekilmesi gerektiğini söylüyorlar. Dünya Mahkemesi buna hükmetti. Bu yüzden bu tamamen suç. Ancak onlar herhangi bir itiraz olmadan inat etmek istiyorlar. Obama'nın sözlerindeki mana da bu. ABD destekli İsrail suçları, yerleşim yeri faaliyetleri, kantonlaşma ve Batı Şeria'nın ele geçirilmesi hakkında tek bir söz yok. Onun yerine herkes sessiz olmalı ve İsrail ile ABD'nin buna devam etmesine izin vermeli" diye kaydetti.

Obama'nın "barış adına yapıcı cümleler sarf etmiş gibi" Arap barış planı hakkında konuştuğunu kaydeden Chomsky, ancak bu planın ana temasının iki devletli bir çözüm olduğunu ve Obama'nın sorunun temeli hakkında "hiçbir şey dile getirmediğini" aktardı. Sorunun temelinde İsrail'in ABD desteğiyle hem Gazze'de hem Batı Şeria'da suç işlemesi, Gazze'ye saldırması olduğunu belirten Chomsky, "iki devletli çözüm adına bir şeyler söyledi; ama nerede, ne zaman, nasıl olacağına dair değil" diye ekledi.

"İSRAİL'İN POLİTİKASI SİVİLLERE SALDIRMAK"

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın 30 yıl önce "İsrail'de Filistin terörü yokken 'Politikamız sivillere saldırmak'" dediğini anlatan Naom Chomsky, bunun sebebinin ise İsrailli bakan Abba Eban tarafından açıklandığını hatırlattı: "Evet, bizim yaptığımız bu ve iyi bir sebep için yapıyoruz. Eğer sivillere saldırırsak ve yeterince acı verirsek, düşmanlıklarını sona erdirmek için baskı yapmış olacağız" Obama'nın bugün bu sözlerin aynısını söylemediğini; ancak dediklerinin aşağı yukarı bu manaya geldiğini kaydeden Amerikalı uzman, Obama'nın İsrail yerleşimleri, Filistin topraklarının işgal edilmesi ve Filistinliler için bağımsızlık ihtimaline karşı sessiz kalmasının bu anlama geldiğini kaydetti.

Saldırının başlama zamanına da dikkat çeken Chomsky, saldırının Gazze'de tam çocuklar okuldan çıktığı ve sokakların en kalabalık olduğu sırada başladığına dikkat çekti. Chomsky "İlk dakikalarda yüzlerce kişi öldü" dedi.

Saldırıların, Obama'nın yemininden hemen önce de sona erdiğini hatırlatan Chomsky, İsrail'in, Obama'nın devam eden "canavarlıklar" hakkında bir şey söylemek zorunda kalmamasını istediğini dile getirdi.

Chomsky ayrıca İsrailli bir kaynağın kendisine söylediğine göre, İsrail'in arabulucusu olan Amos Gilad'ın Mısır'la yaptığı görüşmede İsrail'in ateşkesle ilgilenmediğini, dertlerinin roket saldırılarının durdurulması ve Gilad Şalit'in serbest bırakılması olduğunu aktardığı dile getirdi.

Obama'nın Ortadoğu özel elçisi olarak atadığı George Mitchell hakkında da açıklamalarda bulunan Chomsky, kendisinin İrlanda'da övülecek bir iş çıkardığını; ancak İsrail-Filistin konusunda ise bazı şeylerden kaçındığını belirtti. Mitchell'in bir Filistin devleti istediklerini söylediğini; ancak neresi olduğu bahis olunca sustuğunu kaydeden Chomsky, ABD destekli İsrail suçlarından da hiç söz etmediğini dile getirdi.

"FİLİSTİNLİLER BIRAKTIĞIMIZ KISIMLARA İSTERLERSE DEVLET DİYEBİLİRLER. YA DA KIZARMIŞ TAVUK DA DİYEBİLİRLER"

Ardından bir "Filistin devletinden" ilk bahseden İsrail hükümetinin 1996'daki sağ kanatlı (Binyamin) Netanyahu yönetimi olduğunu hatırlatan Chomsky, şöyle devam etti: "Bir Filistin devleti olabilir mi?' sorusuna (Şimon )Peres 'hayır, asla' cevabını vermişti. Netenyahu'nun sözcüsü de 'Evet onlara bıraktığımız kısımlara isterlerse devlet diyebilirler. Ya da kızarmış tavuk da diyebilirler' diye konuşmuştu."

Amerikan halkının Arap barış planından yan olduğunu, İran'ın ve Hamas'un bu planı desteklediğini vurgulayan Chomsky, "Biz de bu yolu izlemeliyiz" dedi.

cha



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,278 µs