En Sıcak Konular

Rum basını, Olgaç'ın sözleriyle çalkalanıyor

24 Ocak 2009 17:24 tsi
Rum basını, Atilla Olgaç'ın önce 10 Rum esiri Kıbrıs harekatı sırasında öldürdüğünü itiraf edip daha sonra baskılar sonucu geri aldığı iddiasını manşetten verdi.

Filelevtheros, itirafın Uluslararası Ceza Mahkemesi'e götürüleceğini yazdı.

Kıbrıs Rumlarının etkili gazetelerinden Politis, dün olduğu gibi bugün de haberi manşetten verdi ve "Ankara'da telaş, Atilla'ya tıkaç" başlığını kullandı. Türk derin devletinin baskıları sonucu sanatçının ikinci şaşırtıcı itirafını yaptığını savunan Politis, Ankara'nın baskılarından sonra sanatçının söylediklerinin bir sinema senaryosundan ibaret olduğunu açıkladığını ancak bunun geçersiz olduğunu ileri sürdü.

Alitya gazetesi, Atilla Olgaç'ın 1974 Kıbrıs karekatında 10 Rum esiri öldürdüğüne dair itirafını geri aldığını yazdı. Olgaç'ın anlattıklarının bir senaryosu olduğunu söylediğini yazan gazete, sanatçının ciddi çelişkiler içinde olduğunu çünkü ikinci röportajında itirafını tekrarladığını kaydetti.

Rumların bir başka etkili gazetesi Filelevtheros da, "Ankara sanık sandalyesinde" başlıklı manşetinde, Avrupa Mahkemesi eski hakimi Lukis Lukaydis'in Olgaç'ın itirafını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götüreceğini yazdı.

Öte yandan "Atilla bizimle dalga geçiyor" başlıklı haberinde Mahi gazetesi, "Türk sanatçı, 10 esiri öldürdüğüne ilişkin itirafını çok sert tepkiler alması üzerine geri çekti" diye yazdı. Gazete, Olgaç'ın anlattıklarının bir senaryo olduğunu açıkladığını duyurdu.

"Atilla'nın şok itirafından sonra baskı ve tehdit" başlıklı manşetinde Simerini, Kıbrıs işgali sırasında 10 esiri öldürdüğünü itiraf etmesi, Kıbrıs'ın protestosuna neden olduğunu yazdı. Gazete, sanatçının Ankara'nın baskıları sonucu itiraflarını geri almaya çalıştığını iddia etti.

Son olarak Haravgi gazetesi de, "Savaç cinayeti" başlıklı manşet haberinde, Olgaç'ın itiraflarının öfkeye neden olduğunu yazdı. Gazete, hükümet ve AKEL'in Türk ordusu ve Türkiye'yi işlediği cinayetleri hesaplamaya davet ettiklerini ileri sürdü.

YUNANİSTAN'DA EN ÇOK OKUNAN HABER

Yunanistan'da Olgaç'ın önceki gün anlattıklarına ilişikin haberler, dün internet haber portallarında "en çok okunan ve yorum yapılan" haber oldu. Öte yandan Yunan gazete ve televizyonları ana haber bültenlerinde açıklamalara yer verdi.

RUM SÖZCÜ: "KONUYU CİDDİ ŞEKİLDE ARAŞTIRACAĞIZ"

Rum hükümeti sözcüsü Stefanos Stefanu, Olgaç'ın itiraflarını şok olarak değerlendirdi. Stefanu, hükümetin konuyu "ciddi inceleme ve araştırmaya göre değerlendireceğini" söyledi. Sözcü, itirafın "Türkiye'nin 1974'te vahşet ve barbarlığını göstermesinin yanında, uluslararası hukukun ihlali" olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile işbirliğine gitmesi gerektiğini savunan Stefanu, itirafın nasıl değerlendirileceği sorusuna, "bu konuların ciddi bir araştırmaya tabi tutmadan belirlenemeyeceğini" söyledi.

TimeTürk



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs