En Sıcak Konular

Bakan Çelik'ten işsizlere müjdeli haber

24 Ocak 2009 16:42 tsi
Bakan Çelik, Kısa Çalışma Ödeneği'nin süresi 3 aydan 6 aya, işsizlik fonunu 400 TL'den 800 TL'ye çıkartılacağını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, krize karşı tedbir almaya devam edeceklerini belirterek, firmaların çalışanlarını çıkarmaması amacıyla kısa çalışma ödeneğini 3 aydan 6 aya, işsizlik fonunu 400 TL'den 800 TL'ye çıkartabileceklerini söyledi. Çelik, "3 ay değil 6 ay olsun. Asgari ücretliye 400 TL verelim, azami ücretini 800 TL verelim. Böylece işletmeler işçilerin iş akitlerini feshetmesin. Bu, Çarşamba günü görüşeceğimiz ve yasalaştıracağımız bir maddedir" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 'Ekonomiye Değer Katanlar' ödül töreninde konuşan Çelik, küresel bir krizin bütün dünyayı kasıp kavurduğunu kaydetti. Dünya piyasalarının daraldığını, ülkelerin açtıkları paketlerin büyüklüğünün ise 9.3 trilyon doları bulduğunu ifade eden Çelik, finansal kuruluşların uğradığı zararın 1 trilyon doları bulduğunu, bunların aşılması için ülkelerin toplam 940 milyar doları piyasaya enjekte ettiğini vurguladı. Kriz ilk ortaya çıktığında, bunun gelişmekte olan ülkeler için bir fırsat olacağının söylendiğini de hatırlatan Çelik, "Süreçte gördük ki hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin hepsi krizden etkilendi. Bugün kredilerin geri dönüşlerinde sıkıntı yaşanıyor. Türkiye'de ise kredilerin düşme oranı 2003'te yüzde 11.5 iken, şimdi yüzde 3.2 seviyelerindedir. Yani ülkemizde krediler geri dönüyor. Bu açıdan bizde sıkıntı yok. Tüm bunlara rağmen bankaların kredi faizlerini artırması da dikkat çekiyor" diye konuştu.

"ASLINDA HASTA OLAN FERRARİ"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun '200 kilometre ile giden Ferrari'nin Murat 124'ü çektiği'ni anlattığı fıkrasına da değinen Çelik, şöyle konuştu. "Aslında hasta olan Ferrari'dir. Yani Ferrari 200 kilometre gidemiyor. Doğrudur, Murat 124'ün tekeri patladı ama tamir ediyoruz. Hedefe varma noktasında kararlılığımızı sürdürüyoruz. Tabloyu iyi görmek gerekiyor. Yaşanılan süreç sıradan bir süreç değil. Küresel dev dalgalanmayla karşı karşıyayız. Tüm olaylara bakarken bütünlük içerisinde bakılmalıdır."

Büyümenin azalmaya başladığını kabul ettiklerini de aktaran Çelik, yıl sonu itibariyle işsizliğin yüzde 10.2 olarak gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı. Her yıl iş hayatına 750 bin gencin katıldığını da vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: "1.5 milyon kırsaldaki vatandaş kente geldi. Son 5 yılda 3 milyon kişinin istihdamını gerçekleştirdik. Sanayi üretim endeksinde son aylarda bir düşüş var ama yıllar arasında mukayese edildiğinde bir artış var. Bu arada firmaların kredi kullanımı da azaldı. Yurt içi talepte de bir düşüş söz konusudur. Yeni politikaların da buna yönelik oluşturulması gerekiyor. Bu konuda neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Kasım ayı sonu itibariyle 28 bin 500 kişi işe girmiş, 34 bin kişi ise işten çıkartılmıştır. Sonuçta ortada dinamik bir yapı var. O yüzden karamsarlığı doğru bulmuyorum. Her türlü sıkıntıya rağmen mücadele eden bir yapımız var. AB ülkelerinde işsizlik oranı yüzsde 7.8 olarak bekleniyor. 2008 yılı sonu itibariyle AB ülkelerinde 3.5 milyon kişinin işsizler ordusuna katılması bekleniyor."

İstihdam paketini kriz ortaya çıkmadan yasalaştırdıklarını vurgulayan Çelik, Nisan ayında çıkardıkları paketle yüzde 25'lik sigorta primden yaralanan firma sayısının 630 bini bulduğunu kaydetti. Bu primden yararlanmak isteyenlerin kayıt dışı çalıştırmayacağını ve prim borcu olmayacağına işaret eden Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Bu teşvikten ciddi netice alıyoruz. Sağlık karar verdiğimi görmek bizi memnun ediyor. 2008 yılında 4.7 katrilyonu işverene bırakıyoruz. Sigorta primlerinin, üretim girdilerinin yükselmesini kabul ettiğimiz için düzenlemeleri yapıyoruz. Bizde de farklı bir bakış açısı yok. Ama önemli düzenlemeler de oldu. Ülkemizde çalışan sayısı 23 milyon olmasına rağmen, kayıtlarda 15 milyon olarak gözüküyor. Aradaki boşluğu doldurma gayreti içindeyiz. Farklı mekanizmaların konuşulması gerektiği açıktır. Normalleşen süreçte oturup iş dünyasıyla konuşuruz. Neşteri vurma iradesine sahibiz. Kayıt dışı tüm ülkelerin en büyük belasıdır. Bunu bizim de taşımamamız gerekir."

Hükümet olarak krizi gördüklerinde 2008'in ilk yarısında istihdam paketiyle işe başladıklarını hatırlatan Çelik, paketle 600 bin gencin primlerinin hazine tarafından karşılanacağını vurguladı. Böylelikle işsiz gençlerin istihdam edileceğini ifade eden Çelik, ancak küresel krizin ortaya çıkmasıyla firmaların mevcut çalışanlarını korumaya gittiğini söyledi. Ancak bunun 5 yıllık bir teşvik olduğuna dikkat çeken Çelik, 1 Temmuz'dan bugüne kadar 60 bin vatandaşın bu imkandan yararlandığını söyledi. Bakan Çelik, "2008'in ikinci yarısında ise istihdam paketine ek olarak 10.3 katrilyonu piyasaya enjekte ettik. 2009 yılında da 16 katrilyon lirayı piyasa süreceğiz. Bunlar normal bütçe yatırımlarının ötesinde piyasaya parayı enjekte etmektir. Kamu yatırımları, alt yapı yatırımları başta olmak üzere piyasaya bu para sürülecek" diye konuştu.

<"KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRESİ 6 AYA ÇIKARTILABİLİR"

İşçi, işveren ve kamu tarafından oluşturulan işsizlik fonunda 39 katrilyon TL'lik bir imkan olduğunun altını çizen Çelik, "İşçi, işveren ve sendikalarımızla oturarak bunu konuşuyoruz. Önümüzdeki Çarşamba günü biraraya geliyoruz. Birlikte bir karar almış olacağız. Nedir bu ? Kısa çalışma ödeneği. Mevzuatmızda var ama şu andaki imkanlar süre itibariyle ve işçiye sağlayacağı imkan itibariyle çok yeterli olduğu söylenemez. Yani 275 mliyon lira asgari ücretli işçimiz işsiz kaldığı zaman 275 milyonluk bir ödeme yapılıyor. Eğer azami ücret alıyorsa bunu da 533 TL'lik bir imkan tanınıyor. Yani siz tam zamanlı işçiyi çalıştıramıyorsunuz, biz diyoruz ki 'Tam zamanlı çalıştırmadığınıza göre çalıştırmadığınız kısmın ücretini biz ödeyelim. Siz işçinin sözleşmesini fesh etmeyin. İşletmeyi de kapatmayın'. Çünkü kapanan işyerinin kolay açılmadığını da biliyoruz. İşletme talep olmadığı için üretime ara da verebilir. Biz onun da 1-2 aylık kısa çalışma ödeneği fonundan karşılıyalım, yeterki işçi akti feshedilmesin." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2009 yılının son derece önemli olduğunu, geç kalmamak gerektiğini belirterek, şöyle dedi: "Bu konuyu Bakanlar Kurulu'nda çok enine boyuna tartıştık. Büyük ihtimalle çok kısa sürede bununla ilgili para aktaracağız. Yani ne olabilir ? 3 ay değil, 6 ay olsun. Asgari ücretliye 400 TL verelim, azami ücretini 800 TL verelim. Böylece işletmeler işçilerin iş akitlerini feshetmesin. Çarşamba günü görüşeceğimiz ve bir madde olarak yasalaştıracağımız bir maddedir."

TimeTürk



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,616 µs