En Sıcak Konular

Milyarlarca dolar havaya uçuyor

24 Ocak 2009 14:52 tsi
SAMDOK Başkanı Murat Bulut, Dünya genelinde enerji kaynaklarının kontrol altına alınması, etkin ve verimli şekilde kullanılması için yeni yöntemler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de son 10 yılda yalıtım uygulamalarının 10 kat artmasına rağmen bunun AB ortalamasının 12 kat altında olduğunu bildiren Bulut, Türkiye'deki binaların sadece yüzde 5'inin yalıtımlı olduğunu, yıllık enerji kaybının ise 4.2 milyar doları bulduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye'de enerjinin büyük bir kısmının ısıtma ve soğutmada yaşandığına vurgu yapan Samdok Başkanı Bulut, enerji kaybının da en çok yalıtım yetersizliğinden kaynaklandığını kaydetti. Avrupa Birliği Leonardo Vinci Mesleki Eğitim ve Öğretim Projesi kapsamında binaların ısı yalıtımına dair yeni tekniklerin geliştirilmesine dikkat çeken Bulut, "Enerji tüketimleri her geçen yıl artmakta, konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketilmekte. Söz konusu enerjinin de etkin kullanılması ısı yalıtımı ile mümkündür. Bu sebeple ısı yalıtımı ile ilgili acil önlemler alınmalıdır." dedi.

Karadeniz Bölgesi'ndeki olumsuz iklim koşulları sebebiyle yaz ve kış aylarında ısıtma ve soğutmada çok enerji sarf edildiğinin altını çizen Bulut, "Antalya'da yalıtımsız bir binanın yıllık net enerji tüketimi bedeli 7 bin 431 TL, Samsun'da ise 13 bin 480 TL. İki bölge arasında karşılaştırmalı olarak ortaya çıkan rakamlarda gösteriyor ki, Türk halkı zaten yetersiz olan bütçesinin çok önemli bir bölümünü yalıtım yapmadığı için gereksiz yere harcamaktadır. O nedenle yalıtım çok önemli." açıklamasında bulundu.



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,723 µs