yargılanma korkusu sardı! | " /> yargılanma korkusu sardı! | "/>

En Sıcak Konular

İsrail`i ilk kez yargılanma korkusu sardı!

24 Ocak 2009 13:22 tsi
İsrail`i ilk kez yargılanma korkusu sardı! İsrail hükümeti, Gazze saldırısına katılan subayların savaş suçları mahkemesinde yargılanma girişimlerine karşı önlem peşinde...

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze Şeridi'nde 22 gün süren saldırılarından dolayı İsrail'e yöneltilen savaş suçu ithamlarına karşı ülkeyi savunması için Adalet Bakanı Daniel Friedman'ı görevlendirdi.

Friedman, bakanlıklar arası bir ekibe liderlik edecek ve sivillerle orduyu hukuki olarak savunma konusunu koordine edecek. Ekip, uluslararası yasalar konusunda uzman olan kişilerin bilgilerine de başvuracak.

İsrail yetkililerinin, insan hakları örgütlerinin savaş suçları mahkemesine başvurmak için döküman ve resim topladıklarını, görgü şahitleriyle konuştuklarını öğrenmesi üzerine bu kararı aldığı kaydediliyor.

İsrail ordusu, savaş suçuyla yargılanabilecekleri endişesiyle, saldırılar sırasında Gazze Şeridi'nde görev yapan subayların isimlerinin basın yayın organlarında yayımlanmasına da yasak getirmişti.

Bu yönde başvurular yapmaya hazırlanan örgütlerin delil toplamaya başladığı haberlerini alan hükümet, yurt dışına çıkmayı planlayan subaylardan İsrail Ordusu Savunma Danışmanlığı`na başvurmaları istendi.

Yayımlanan bildiride bazı İsrailli subayların yurtdışına çıkmamaları konusunda uyarıldığı da açıklandı.

İsrail`de Gazze`de ölen askerlerin isimlerinin açıklanması da yasaklandı, hiçbir cenaze töreni hakkında yayın yapılmayacağı açıklandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da İsrail'i aşırı kuvvet kullanmakla suçlamış ve Gazze Şeridi'nde BM binalarını bombalayanların hesap vermesini talep etmişti.

Uluslararası Af Örgütü de İsrail'in sivillerin yaşadığı bölgelerde beyaz fosfor bombası kullandığına dair "inkar edilemez" delillere sahip olduğunu duyurmuştu. Örgüt, sivil yerleşim yerlerinde bu silahların kullanılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğuna işaret ederek İsrail'i savaş suçu işlemekle itham etmişti.

İsrail'den 8 insan hakları kuruluşu da saldırılarda ölen kadın ve çocukların sayısının "korkunç" boyutta olduğunu ifade etmiş ve hükümetin bununla ilgili olarak soruşturma başlatmasını istemişti.

Mahmud Abbas'ın Adalet Bakanı Ali Kashan da dün Lahey'e gelmiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Luis Moreno-Ocampo'yla görüşmüştü. Savcının sözcüsü Beatrice le Fraper, uzun süren görüşmede Gazze Şeridi'nde işlendiği ifade edilen savaş suçlarının ele alındığını söyledi.

İşte katliamın mimarları ve yöneltilen suçlamalardan bazıları:

Olmert, Barak ve Livni`nin de aralarında olduğu İsrailli 12 politikacı ve asker aleyhinde Lahey'de dava açılması için suç duyurusunda bulunuldu.

İsrailli bir İnsan hakları örgütünün hazırladığı ve bu 12 kişinin suçlarının detaylarıyla ortaya konduğu dilekçeler internet üzerinden de yayımlandı.

"Aranıyor" başlığı altında verilen bilgilerde, işlenen savaş suçları dışında 12 İsrailli`nin resimleri ve fotoğrafları da yer alıyor. İnternet sitesinde bu kişilerin İsrail dışında bulunduğu sırada başvuruda bulunmak isteyenler için irtibat bilgileri de verildi.

İşte listede yer alan İsrail savaş suçluları:

Ehud Barak: Haziran 2007`de, 1.5 milyon Gazzeli`ye karşı ambargo başlattı. Halen devam eden bu ambargo, Uluslararası kanunlara göre "toplu cezalandırma" olarak kaydedilir. Bu ambargo Gazze`de ciddi gıda ve enerji sıkıntılarının yaşanmasına, elektrik ve su aktarımında kesintiler yaşanmasına, tıbbi malzeme ve ilaç eksikliğine yol açarak 1.5 milyon Filistinli`nin hayatını zorlaştırdı. Bu durum Cenova anlaşmasının ihlalidir.

Şüpheli, 27 Aralık 2008 günü Gazze`nin havadan bombalanması emrini verdi. Bu saldırıda uçaklar yüzlerce sorti yaptı, binlerce ton bomba Gazze sokaklarına bırakıldı, aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 1200`den fazla insan katledildi. Bombalar binlerce evi yerle bir etti, yüzbinlerce Gazzeli mülteci durumuna düşürüldü.

10 Aralık 2008`de, Hollanda`daki Uluslararası Ceza Mahkemesine, Ehud Barak aleyhine, Lübnanlı avukatlar tarafından resmi suç duyurusu yapıldı.

Ehud Olmert: 12 Temmuz 2006`da Lübnan`daki şehirlerin ve köylerin bombalanması emrini verdi. Yerleşim alanlarına karşı yapılan 34 günlük bombalama uluslararası yasaların ihlalidir. Şüpheli tarafından emri verilen hava ve kara operasyonlarında 1200 civarında insan öldü, 5000`e yakın Lübnanlı yaralandı.

Saldırı sırasında, şüpheli uluslararası kararlarla yasaklanan binlerce misket bombasının yerleşim yerlerine fırlatılmasını emretti. Toplam bir milyona yakın misket bombası fırlatıldı, bu bombalar savaştan sonra 30 kişinin ölümüne ve 90`ı çocuk 215 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Haziran 2007`de, Uluslararası kanunlara göre "toplu cezalandırma" olarak nitelelen ambargoyu ilan ederek, 1.5 milyon Gazzeli`yi gıda, elektrik ve su kısıntısıyla karşı karşıya bıraktı.

27 Aralık 2008 günü Gazze`nin havadan, karadan ve denizden bombalanması emrini verdi, yüzlerce çocuğun da aralarında bulunduğu 1200`den fazla Gazzeli`nin ölümüne neden oldu.

10 Aralık 2008`de, Hollanda`daki Uluslararası Ceza Mahkemesine, Ehud Olmert aleyhine, Lübnanlı avukatlar tarafından "savaş suçu işlemek ve insanlığa karşı suç işlemek" gerekçeleriyle resmi suç duyurusu yapıldı. Ehud Olmert, Mart 2009`da diplomatik dokunulmazlığını kaybedecek.

Tzipi Livni: Şüpheli ve onun işbirlikçileri 12 Temmuz 2006`da Lübnan`daki şehirlerin ve köylerin bombalanması emrini verdi. Yerleşim alanlarına karşı yapılan 34 günlük bombalamada emri altındaki askerler Lübnan`a 12 bin hava sortisi yaptı, 100 bin tank mermisi fırlattı, 350 okulu ve 150 bin evi tamamen imha etti.

Saldırılar, Lübnan`daki su kaynaklarını, enerji kaynaklarını, hastaneleri ve yaşam için gerekli altyapı sistemlerini yok etti. 900 bin insan evsiz kaldı, saldırılarda ölen 1200 Lübnanlı`nın 360`ı 13 yaş altındaki çocuklardı.

27 Aralık 2008 günü, şüpheli ve işbirlikçileri, Gazze`nin havadan, karadan ve denizden bombalanması emrini verdi, onun emirleri yüzzünden 200 bin insan mülteci oldu.

Masum insanlara saldırmak, yerleşim yerlerinde ayrım gözetmeden ateş etmek, yaralanmalara neden olmak, su, elektrik, hastane gibi gerekli altyapının imha edilmesi, uluslararası kanunlarla yasaklanmıştır. Bu nedenle, Livni "savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlar" maddelerinden yargılanmalıdır.

Haklarında Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne resmi başvuruda bulunulan ve aralarında İsrail gizli servisi başkanı, İsrail Ordusu subayları ve hükümet üyelerinin de bulunduğu diğer isimlerin suç dosyası 1996`lara kadar uzanıyor.

Amir Peretz, Binyamin Ben Eliezer, Avi Dichter, Carmi Gilon, Dan Halutz, Doron Almog,Eliezer Shkedy, Gabi Ashkenazi, Giora Eiland, Matan Vilnai, Moshe Bogie Yaalon, Shaul Mofaz hakkında, sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesinden, işkence ve evlerin yıkılmasına kadar bir dizi savaş suçu işledikleri için resmi başvurular yapıldı.

Dünya Bülteni



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs