En Sıcak Konular

TV’de yarışmak için 2.5 milyon kişi sırada bekliyor

24 Ocak 2009 13:13 tsi
Televizyon yarışmalarına katılarak az ya da çok bir şeyler kazanmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ulusal yayın yapan TV kanallarındaki programlara katılmak için, 2.5 milyon kişi başvurusunu yaptı ve sırasının gelmesini bekliyor.

YAŞANAN ekonomik krizin de etkisi, televizyonlardaki yarışma programlarına da yansıdı. Başvurular hızla artarken, başvurup da sırada bekleyen kişi sayısı 2.5 milyonu buldu. İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) "Hayaller Yarışıyor" başlıklı araştırmasına göre Türkiye’de yarışmalara katılabilmek için de 18 yaşından büyük olma şartının arandığı dikkate alındığında, Türkiye’de her 100 yetişkinden 15’inin televizyonlarda yarışmacı olmak istediği ortaya çıkıyor. Raporun ortaya koyduğu diğer sonuçlar işte:

Yarışmalar artıyor

Ekonomik kriz nedeniyle televizyon dizilerinin sayısında azalma olmasına rağmen, günden güne yeni yarışma programları ekranlarda yayımlanıyor. 9 ulusal kanalda halen 12 yarışma programı sürerken, 2009 yılında mevcutlara en az 5 yeni yarışma programının daha katılması bekleniyor.

Yarışma programları birbirinden farklı biçim ve konularda yapılırken genel kültür, bilgi, yetenek ve eğlence yarışmalarına son olarak da macera yarışmaları eklendi. Yarışmaları, genellikle sanatçı ve oyuncu gibi ünlü kişiler sunuyor. Program sunucularının bölüm başına aldığı ücretler de 30 ile 50 bin TL arasında değişiyor.

192 bin saniye reklam

Dizilerin bölüm başına maliyeti 100 ile 300 bin TL arasında değişirken, yarışma programlarının maliyeti dizilerin 4’te biri kadar. Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, geçen yıl aralık ayı boyunca 12 TV kanalındaki yarışmalara, 192 bin 998 saniye reklam verildi.

Yerli diziler, haberler, müzik-eğlence programları ve yerli sinemalardan sonra en çok reklam alan program, yarışmalar oldu. Özet ve tekrarları hariç en az 80 dakika olan bir yarışmaya ortalama 30 dakikalık reklam alınıyor.

Yüzde 90’ı yabancı format

Reklamların saniye ücreti 200-400 TL arasında değişirken, sunucular bölümbaşı ücretleri 50 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Türkiye’deki yarışmaların yüzde 90’ının yabancı formatlı olduğu gözlenirken, yurtdışına yarışmaların bölüm başına ödedikleri format ücreti, 5-10 bin TL arasında değişiyor.

Yarışmalarda kazanılan ödüllerde de yüzde 10 İntikal Vergisi kesintisi bulunuyor.

Ekranlar şans oyunları platformu gibi

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, televizyon kanallarındaki yarışmaların çoğunlukla para kazandırmaya dönük olduğuna ve bu yönüyle ekranların birer "şans oyunu platformu"na döndüğüne dikkat çekti.

Hürriyet



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs