güç savaşına girecek | " /> güç savaşına girecek | "/>

En Sıcak Konular

Vekiller ile başkanlar güç savaşına girecek

24 Ocak 2009 09:18 tsi
Vekiller ile başkanlar güç savaşına girecek Yerel seçimde kimi adaylar, parlamentodaki koltuklarından seçim meydanlarına inecek. Özellikle rakip partilerin "kaleleri" olarak görülen yerlerde vekiller meydana çıkacak..

9 Mart seçimlerinde partiler, önemli şehirlerde mevcut başkanların karşısına vekillerle çıkıyor. İşte il il vekil-başkan yarışı:

* İSTANBUL: Erdoğan, mevcut başkan Kadir Topbaş ile "yola devam" derken tereddüt etmedi. Ancak Baykal, AK Parti'nin Ankara'da yaşadığı "uzun süreli arayış"ı İstanbul'da yaşadı. Anketlerle ibre TBMM'ye döndü. CHP'nin adayı, İstanbul milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

* DİYARBAKIR: Başbakan Erdoğan'ın İzmir'le birlikte zorlandığı illerden biri de Diyarbakır oldu. Toplam üç aday adayı başvuru yaptı. Ancak hiçbiri Erdoğan'ın isteği aday profiline uymadığı için DTP'nin kalesi Diyarbakır'da Belediye Başkanı Osman Baydemir'in karşısına çıkarılacak aday arayışına girildi. Önce Tarım Bakanı Mehdi Eker'in üzerinde duruldu. Ancak Eker sıcak bakmadı. Sonunda önceki gün Kutbettin Arzu üzerinde karar kılındı. Arzu, Baydemir'in rakibi oldu.

* İZMİR: Başbakan Erdoğan'ın aday bulmakta zorlandığı illerin başında geliyordu. Futbol Federasyon Başkanı Mahmut Özgener üzerinde yoğunlaşıldı. Ancak Özgener adaylığa sıcak bakmadı. Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un hakkındaki yolsuzluk iddiaları gündeme gelince eski aday, AKP İzmir milletvekili Taha Aksoy'a yönelindi. Aksoy, CHP'den adaylığı kesinleşen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun karşına aday olarak çıktı.

* AYDIN: Mevcut Başkan İlhami Ortekin, AK Parti'den seçildikten sonra DP'ye geçmişti. AK Parti de aday olarak Mustafa Ancın'ı çıkardı. CHP milletvekili Özlem Çerçioğlu'nda karar kıldı.

* MUĞLA: CHP, kalesi Muğla'da mevcut başkan Dr. Osman Gürün'le devam kararı aldı. AK Parti, Gürün'ün karşısına eski vekil Osman Seyfi Terzibaşıoğlu'nu aday gösterdi.

AK Parti 2, CHP 2 olmak üzere 4 milletvekili belediye başkanlığı için aday gösterildi. Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca; belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclis üyeleri ile muhtarların yanı sıra milletvekillerinin aday olabilmeleri için görevlerinden istifa etmelerine gerek yok. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tercih hakkını kullanacak. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılacak. Nitekim 1994'te Refah Partisi Ankara milletvekili iken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Melih Gökçek istifa dilekçesini son gün vermişti.

Sabah



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,984 µs