ETÖ tepkisi | " /> ETÖ tepkisi | "/>

En Sıcak Konular

Kerinçsiz'den Emniyet'e ETÖ tepkisi

23 Ocak 2009 20:31 tsi
Kerinçsiz'den Emniyet'e ETÖ tepkisi 
Ergenekon davası tutuklularından avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul Emniyeti'nin internet sitesinde Ergenekon'la ilgili bir ifade için suç duyurusunda bulundu.

''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılanan avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde ''Ergenekon Terör Örgütü'' ve kısaltması olarak da ''ETÖ'' ibarelerinin kullanılmasına ilişkin suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde taleplerini bildiren sanıklardan Muzzaffer Tekin, ''Doğu Perinçek'ten sonra söz alıp konuşmanın heyecanını ve zorluğunu taşıyorum. Burada 2 gündür tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz. Bismil'de o insanları ellerinde Türk bayraklarıyla toplayan o yüce insan ve ekibini kutluyorum. Zatıalileriyle sanık sandalyesinde bile olsa aynı davada olmanın gururunu duyuyorum'' diye konuştu.

Savcıların soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini öne süren Tekin, bu konuda eleştirilerde bulundu.

Dava ve soruşturmaya ilişkin yayınları eleştiren ve albay Abdülkerim Kırca'nın da hakkındaki yayınlar nedeniyle intihar ettiğini savunan Tekin, ''Bu vesileyle ruhun bir kez daha şad olsun kahraman Abdülkerim Albayım. Bu ülkenin gerçek sahipleri seni hep minnetle anacaklardır'' dedi.

Tekin, hiç bir şey gizlemediğini ancak savcıların bazı şeyleri gizlemeye çalıştığını öne sürdü.

Muzzaffer Tekin, operasyonların bazı insanlarda hafıza kaybına neden olduğunu söyleyerek, ''Ergenekon lafı geçtiğinde neredeyse eşler bile birbirini tanımadıklarını söyleyecekler'' dedi.

Tutuklu sanık avukat Kemal Kerinçsiz, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in 8 Ocak 2009 tarihli duruşmadaki beyanlarını eleştirerek, bu beyanların savunmanın yanında mahkemeye de yapılan bir saldırı olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Tuncay Güney'in telefonlarının dinlenmesi konusunda karar bulunduğunu ancak tapelerin dosyada olmadığını belirten Kerinçsiz, tapelerin getirtilmesini istediklerini bildirdi.

Kerinçsiz, 9 No'lu gizli tanığın beyanlarının bazı bölümlerini aldığını belirterek, diğer bölümlerin de verilmesini istedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinde ''Ergenekon Terör Örgütü'' ve bunun kısaltması olarak ''ETÖ'' ibarelerinin kullanıldığını belirten Kerinçsiz, henüz böyle bir örgütün varlığına ilişkin mahkemece alınmış bir karar bulunmadığını kaydetti.

Kerinçsiz, bu şekildeki yayınla sanıkların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini savunarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün bu şekilde bir yayın yapmasının da sorumluluğuna uygun düşmediğini söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün bu yayınlarına ilişkin suç duyurusunda bulunulmasını ayrıca idari soruşturma yapılmasını istediğini belirten Kerinçsiz, bu talebin kabul edilmemesi durumunda dilekçesinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan Bekir Öztürk, 8 Ocak 2009 tarihli duruşmada savcı Zekeriya Öz'ün akli dengesinin araştırılması yönünde bir talebi olduğunu belirterek, bu isteminin karara bağlanmadığını kaydetti.

Talebinin ciddi bulunmamış olabileceğini, oysa ciddi bir talep olduğunu söyleyen Öztürk, kişilerin kendilerindeki rahatsızlıkları fark edemeyebileceğini ifade etti.

Öztürk, Savcı Öz'ün akıl sağlığının yerinde olup olmadığının, zeka seviyesinin savcılık yapmaya yetip yetmediğinin ve ceza ehliyeti bulunup bulunmadığının araştırılması yönündeki talebini tekrar ettiğini belirterek, ciddiye alınması istedi.

Tutuklu sanık Behiç Gürcihan, ''Üzerimize yığılan dalgalar göz önüne alındığında sizden adalet beklemek için erken olduğunu biliyorum. Ancak geçen süre düşünüldüğünde benim için de her gün biraz daha geç. Tahliyeme karar verilmesini istiyorum'' dedi.

Diğer bazı tutuklu sanıklar da söz alarak tahliye talebinde bulundu.

-GÜNEY HAKKINDA YAKALAMA KARARI TALEBİ-

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın, Tuncay Güney ile ilgili Kanada adli makamlarına tebligat yapılıp cevap gelmemesi durumunda bir yakalama kararı çıkarılması gerektiğini, ancak savcılığın Güney'e reva görmediği yakalama kararını emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve eski milletvekili Turan Çömez hakkında hemen çıkardığını kaydetti.

Güney'in Kanada'dan iade edilmesi için hakkında yakalama ya da tutuklama kararı olması gerektiğini vurgulayan avukat Akalın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak ivedi olarak Güney hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istediklerini belirtti.

Akalın, mahkemenin de savcılığa ivedi olarak yazı gönderip devam eden soruşturma beklenmeden Tuncay Güney hakkında sanık sıfatıyla iddianame düzenlenmesini talep etmesini istedi.

Akalın, mahkemenin Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında da 19 ay boyunca Güney'le ilgili hiçbir şey yapmadığı için TCK'nın ''suçluyu kayırma'' suçunu düzenleyen 283'üncü maddesi kapsamında Adalet Bakanlığından soruşturma açılmasını istemesini talep etti.

-DOSYAYA GELEN EVRAKLAR-

Mahkeme heyeti başkanı Köksal Şengün, taleplerin ardından dosyaya gelen evrakları okudu.

Başkan Şengün Silivri 5 No'lu Cezaevi'nden gelen yazıda sanıklara çarşamba, cumartesi ve pazar günleri bilgisayar kullanma izin verildiğinin bildirildiğini kaydetti.

Başkan Şengün, Jandarma Genel Komutanlığından gelen yazıda da 12 Haziran 2007 tarihinden önce jandarma sorumluluk bölgesinde ''Ergenekon örgütünce işlenen herhangi bir suça rastlanmadığının belirtildiğini'' duyurdu.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'ndan Ümraniye bombalarıyla ilgili istenen bilirkişi listesinin de bildirildiğini ifade eden başkan Şengün, 1995'ten 2001'e kadar Tuncay Güney'in yurt dışına giriş çıkış tarihlerinin tespit edildiğinin bildirildiğini kaydetti.

MİT'e yazılan yazıda da istenen belgelerin CD'lerinin gönderildiği, bunların da mahkemece incelemeye alındığını belirten Başkan Şengün, İzmir Emniyet Müdürlüğünden de Alparslan Evrenosoğlu'na ait pasaport örneklerinin gönderildiğini kaydetti.

Salondaki LCD ekrandan da gösterilen pasaport örneklerindeki 3 resmin Tuncay Güney'e benzemediğinin görülmesi üzerine söz alan İP'li sanıkların avukatlarından Osman Aydın Şahin,  gördüğü pasaport örneklerindeki resimlerin bunlar olmadığını söyledi.

Avukat Şahin, 30 Aralık 2008 tarihinde İzmir Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesi'ne gittiğini, buradaki müdirenin kendisine Alparslan Evrenosoğlu'nun dosyasını gösterdiğini, dosyada gördüğü resimlerdeki kişinin mahkemeye gönderilen resimlerdeki kişiyle aynı olmadığını söyledi.

Şahin, dosyadan fotokopi verilmediğini belirterek, ''Ben bu resimleri görsem Tuncay Güney demezdim'' diyerek, İzmir'de gördüğü resimlerin Tuncay Güney'e ait olduğunu ifade etti.

Duruşmaya taleplerin incelenmesi için ara verildi.

aa


 



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs