En Sıcak Konular

Terörle mücadelede yeni dönem!

23 Ocak 2009 18:38 tsi
Terörle mücadelede yeni dönem! Ankara, Bağdat ve Washington arasındaki üçlü mekanizma çerçevesinde terör örgütü PKK ile mücadele için bir merkez kurulacak.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, üçlü mekanizmada alınan kararları alanda takip etmek üzere bir 'komuta merkezi' kurulacağını açıkladı. Zebari, bu merkezin sınır güvenliği ve PKK'nın Irak topraklarından Türkiye'ye yaptığı saldırıların engellenmesine yönelik faaliyet göstereceğini belirtti.

Diplomatik kaynaklar, sınır güvenliğiyle ilgili konuların Irak'ın kuzeyine uzak olması sebebiyle Bağdat'tan takip edilmesinde zaman zaman zorluklar yaşandığını belirterek, Türkiye'nin Erbil'de bir merkez kurulmasına onay verdiğini belirtti. Özellikle istihbarat alanındaki bilgilerin değerlendirileceği merkezin yakında faaliyete geçeceği öğrenildi.

TÜRKİYE'YLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ

Türkiye, Irak'la ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için terör örgütü PKK'nın faaliyetlerinin sona erdirilmesini 'olmazsa olmaz' bir adım olarak görüyor. Dışişleri Bakanı Babacan, merkezi hükümette bu yöndeki duruşu somut olarak gördüklerini, PKK'yla mücadele konusunda Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetim ve üçlü mekanizma çerçevesindeki çalışmaların da sürdüğünü kaydetti. Babacan, tarafların siyasi duruş ve söylemleriyle olumlu bir atmosferin oluştuğu terörle mücadelede somut adımların sıklaştırılmasını istediklerini vurguladı.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari de iki ülke ilişkilerini zehirleyen PKK terörüyle mücadelede hem Bağdat hükümetinin hem de kuzeydeki yerel yönetimin Türkiye'yle işbirliği içerisinde hareket ettiğine dikkat çekti.

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ  İSTANBUL'DA TOPLANACAK
 
Babacan - Zebari görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyareti sırasında imzalanan Türkiye - Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi belgesinin uygulanması üzerinde duruldu. Dışişleri Bakanı Babacan, konseyin ilk toplantısını 4-5 hafta sonra İstanbul'da yapacağını açıkladı. Dışişleri bakanlarının koordinasyonunda ilgili bakanların bir araya geleceği toplantıda iki ülke arasındaki tüm meseleler kapsamlı olarak masaya yatırılacak.
 
KÜRTÇE TV DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ
 
Irak'ın Kürt asıllı Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın kurulmasını, "geç de olsa demokrasi için atılmış bilgece bir adım. Bunun olacağını 3-5 sene önce kim söyleyebilirdi?" sözleriyle değerlendirdi. Kürtçe kanalın önemini herkesin kabul ettiğine dikkat çeken Zebari, Irak'ın bu adımı 1950'li yıllarda attığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL EN KISA ZAMANDA IRAK'A GİDECEK

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, gazetecilerin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağlık sorunları nedeniyle ertelenen Irak ziyaretinin en kısa zamanda gerçekleşeceğini, tarih belirlenmesi için iki tarafın da çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

TİCARET HACMİ ARTIRILACAK

Görüşmede, Türkiye ile Irak arasında 5 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin daha da artırılması için iki anlaşmanın imzalanması konusunda mutabakat sağlandı. Edinilen bilgiye göre, çifte verginin önlenmesi ve yatırımların karşılıklı korunması anlaşmaları için derhal çalışmaların başlatılmasına karar verildi. Enerji işbirliğinin de ele alındığı görüşmede, Irak'ın petrol ve doğalgaz kaynaklarını arz ederken alıcıları çeşitlendirmesinin önemli olduğu görüşü paylaşıldı.

cihan



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs