En Sıcak Konular

Aday olan vekillerin vekilliği ne olacak?

23 Ocak 2009 16:40 tsi
AK Parti 2, CHP'de 2 olmak üzere 4 milletvekili belediye başkanlığı için aday gösterildi.


Yerel seçimlerde belediye başkanlığı için aday gösterilen AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy ve Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu ile CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, istifa etmeden seçimlere katılacak.

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Taha Aksoy ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kutbettin Arzu, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Aydın Belediye Başkan Adayı Özlem Çerçioğlu'nun, milletvekili sıfatı seçimlere kadar sürecek.

Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca; belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclis üyeleri ile muhtarların yanı sıra milletvekillerinin de aday olabilmeleri veya aday gösterilmeleri için görevlerinden istifa etmelerine gerek bulunmuyor.

Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tercih hakkını kullanacak. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılacak.

GÖKÇEK İLE YAŞANAN DURUM

TBMM; 29 Mart yerel seçimlerinde, bir milletvekilinin belediye başkanı olması halinde, son olarak 1994 yılındaki durumu bir kez daha yaşayacak.

Refah Partisi Ankara Milletvekili iken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Melih Gökçek, Meclise istifa dilekçesi göndermemiş, seçimi kazandıktan sonra ise seçim sonucunun kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde tercih hakkını kullanmıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını tercih ettiğini bildiren Gökçek'in durumu, Mecliste de tartışılmıştı.

TBMM Başkanlık Divanının, ''konunun İçtüzük'ün ilgili maddesinde ele alınamayacağı, bu nedenle bir karar alınmasına da gerek olmadığı'' şeklindeki kararının Genel Kurulun bilgisine sunulmasının ardından, Gökçek'in üyeliğinin düştüğüne ilişkin ayrıca bir karar alınmamış, konu hakkında bir gün sonra Genel Kurulda usul tartışması açılmıştı. Usul tartışmasında, ''Gökçek'in istifasının Genel Kurulda oylanması gerektiğini'' savunanlara karşılık, Başkanlık Divanının görüşü doğrultusunda, ''Gökçek'in tercih hakkını kullanması nedeniyle milletvekilliğinin kendiliğinden düştüğü'' kararına varılmıştı.

Öte yandan, belediye başkanlıklarına aday gösterilen milletvekillerinin seçilmesi ve yeni görevi tercih etmeleri, Meclisteki sandalye dağılımında değişiklik yaratmak dışında, Anayasa Mahkemesine iptal başvurusundaki durumu etkilemeyecek. Cumhurbaşkanı, iktidar ve 110 milletvekilinin yanı sıra anamuhalefet partisi CHP'nin, Anayasa Mahkemesine başvuru hakkı devam edecek.




Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,027 µs