'ahlak'sız oyun! | " /> 'ahlak'sız oyun! | "/>

En Sıcak Konular

Tıpta 'ahlak'sız oyun!

23 Ocak 2009 16:21 tsi
Tıpta 'ahlak'sız oyun! Tıp konusunda haksızlığa uğrayan hastaların yanındaki en önemli destekçilerden biri olan tıp etiği uzmanlarının kökü kazınmaya çalışılıyor. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Etik (Deontoloji) uzmanlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu, tıp ahlakı açısından büyük bir

İşte sivil toplum kuruluşlarından Sağlık Bakanlığı'na açık mektup

TIBBİ ETİK UZMANLIĞI KALDIRILMASIN

Türkiye’de hekimler, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Tıpta Uzmanlık Tüzüğü” çerçevesinde tıbbın çeşitli alanlarında uzmanlık eğitimi almaktadırlar. İlk olarak 1929 yılında çıkartılmış olan bu Tüzük, zaman içinde tıbbın gelişimine paralel olarak Tüzüğe yeni uzmanlık alanlarının eklenmesiyle 1973 yılında son halini almıştır. Tıbbi Etik (Deontoloji) Uzmanlığı da, bu Tüzük çerçevesinde 1933 yılından beri bir uzmanlık alanıdır.

Sağlık Bakanlığı, 2002 yılında Tüzük’te değişiklik yaparak, aralarında Tıbbi Etik (Deontoloji) Uzmanlığı da olmak üzere bazı uzmanlık dallarını kaldırmaya çalışmıştır. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın bu eyleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle 200’ün üzerinde dava açılmış ve Bakanlık geri adım atmıştır.

Sağlık Bakanlığı 2004 ve 2005 yıllarında yeniden Tüzük’te değişiklik için girişimlerde bulunmuş fakat bir sonuç alamamıştır. Bunun üzerine 2007 yılında çıkartılan bir yasa ile “Tıpta Uzmanlık Kurulu” oluşturulması ve Tüzüğün yerini alacak bir “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” oluşturulmasının önü açılmış, yani kanuna karşı hile yoluna gidilmiştir. Sağlık Bakanlığı bugün, “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” ile daha önce yapamadığını yapmak ve Tıbbi Etik (Deontoloji) uzmanlığını ortadan kaldırmak istemektedir.

Tıbbi Etik (Deontoloji), tıp fakültelerinin Deontoloji Anabilim Dallarında verilen 3 yıllık bir uzmanlık eğitimidir. Bu alan, hekimlerin hastaları ile ve kendi aralarında çıkabilecek etik sorunların çözümünde yol gösterici olmak amacıyla oluşturulmuştur. Hastalara daha iyi sağlık hizmeti verilebilmesi için vazgeçilmez bir uzmanlık dalıdır. Doktorlara güven duyulması için uyulması gereken kurallar, özellikle hastalar üzerinde yapılan araştırmalar ve yeni ilaçların uygulanmaları konusundaki tehlikeleri önlemeye sorunları çözmeye çalışır.

Tıbbi Etik uzmanları, Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlıkla ilgili her alanda çok aranan ve çok önemli görevler yüklenen bir uzmanlardır. İnsanlar üzerinde araştırmaları düzenleyen “Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik”, değerlendirme mercii olarak “Etik Kurul”larda “Tıbbi Etik uzmanını tanımlamaktadır. Bütün Türkiye’ye yayılacak bu kurulların hepsinde tıbbi etik uzmanları olmalıdır. “Hasta Hakları Yönetmeliği” ne göre bütün hastanelerde kurulması gereken “Hasta Hakları Birimi”nde yer alacak “Tıbbi Etik uzmanı” na ihtiyaç vardır ve bu birimleri kurup eğitimleri verenler bu ihtisası alanlardır. Türkiye’de bugün pek çok hastanelerde yer alan ve hızla tüm hastaneleri kapsayacak olan “Hastane Etik Kurul”larında “Etik uzmanı” o kurulun tabii üyesidir. Üniversite hastaneleri tıp fakültelerinde oluşan ve hızla diğer hastanelerde oluşacak olan “Etik konsültasyon” danışmanlığında “Tıbbi etik uzmanlığı gerektirmektedir.

Bütün mesleklerin etik kurullar oluşturduğu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun bir kanunla kurulduğu Türkiye’de, Tıp sahasında görev yapacak bu uzmanlığın, yasaya karşı hile yoluyla kaldırılmasını şiddetle kınıyor ve bu uzmanlığın Yönetmelik’te yer almasını talep ediyoruz.

İşte bildiriye imza atanlar:

Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği
Türkiye Biyoetik Derneği
İstanbul Tıp Fakültesi Deontoloji ABD
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ABD
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji ABD
Kocaeli Tıp Fakültesi Deontoloji ABD
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ABD
Tekirdağ Üniversitesi Tıp Fakültesi
İstanbul Tabip Odası



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs