köşeye sıkıştı | " /> köşeye sıkıştı | "/>

En Sıcak Konular

YARSAV başkanı köşeye sıkıştı

23 Ocak 2009 15:18 tsi
YARSAV başkanı köşeye sıkıştı Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) hukuk dışı bir dernek olduğunu söyleyen hukukçulardan ortak çağrı.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) hukuk dışı bir dernek olduğunu söyleyen hukukçular, derneğin başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun Yargıtay binası içinde yaptığı basın açıklamasından dolayı "kişisel suç" işlediğini ve yargılanması gerektiğini söyledi.

Eminağaoğlu'nun 5072 sayılı yasa gereği 1 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini belirten Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Retaş Petek, savcıları göreve çağırdı. Demokrat Hukukçular Derneği de, tarafsızlıklarını kaybettikleri gerekçesiyle YARSAV üyesi hakim ve yargıçların baktığı davalarda red-i hakim talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Hukukçular Derneği öncülüğünde 7 sivil toplum kuruluşu ve dernek basın toplantısı düzenleyerek, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un açıklamalarını değerlendirdi. Basın açıklamasını okuyan Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Reşat Petek, son günlerde yapılan açıklamalarla gücünü yasadan alan savcıların baskı altına alınmak istendiğini söyledi. Açıklamaları "Ergenekon soruşturmasını sulandırma çalışmaları" olarak niteleyen Petek, "Son günlerde Ergenekon Terör Örgütü ( ETÖ ) soruşturmasını sulandırmaya yönelik siyasi girişimler, soruşturma kapsamında evi aranan Emekli Başsavcı Sabih Kanadoğlu, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un basın açıklamaları ile yeni bir boyut kazanmış görünüyor." İfadelerini kullandı.

Savcıları hukuk ihlali yapmakla suçlayan YARSAV'ın yasalara aykırı bir dernek olduğunu belirten Petek, YARSAV'ın sanki tüm yargıç ve savcılar adına açıklama yapıyormuş gibi hareket etmesinin de yanlış olduğunu bildirdi.

-"EMİNAĞAOĞLU SAVCILIKTAN İSTİFA ETMELİ"-

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçekler'in Ergenekon soruşturması ile ilgili soruları üzerine "ihas-ı rey" de bulunmadığını hatırlatan Petek, buna rağmen aynı zamanda Yargıtay'da görevli YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun basın açıklaması yaparak süreci etkilemeye çalıştığını savundu. Petek, "Hukukçular olarak öncelikle YARSAV Başkanını sakin olmaya davet ediyoruz. Hukuk adamı öfkeyle karar vermez.. Hislerini ve ideolojik görüşlerini bir tarafa bırakıp, adalete güveni zedelemiş olmasından dolayı milletten, özellikle adalet camiasından özür dilemelidir. Bu erdemli davranışı yapamadığı takdirde, Cumhuriyet Savcılığı görevinden derhal istifa ederek, savcılık cübbesini çıkarmasını tavsiye ediyoruz." Şeklinde konuştu.

Dava sonucunda gerçeğe ulaşılabilmesi için soruşturmanın her türlü baskıdan uzak tutulması gerektiğini aktaran Petek, "Türk adalet sisteminin karşı karşıya olduğu problemlerden hiçbiri YARSAV kadar yargıya zarar vermemiştir. YARSAV yargıda ihsas-ı reyde bulunma, taraf olma, ayrımcılık ve kendi meslektaşlarını suçlama dönemini başlatmıştır. Bu çok tehlikeli bir yapılanma ve tavırdır . Mesleki sorunlarla ilgileneceği düşüncesiyle YARSAV'a üye olan hâkim ve savcılarımızı da, YARSAV Başkanının siyasi parti lideri gibi yaptığı açıklamalarından sonra bu dernekten ayrılmaya davet ediyoruz." İfadelerini kullandı.

-"EMİNAĞAOĞLU YARGILANMALI"-

Petek açıklamasın ardından YARSAV'ın hukuk dışı olduğu yönündeki iddialarını İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri ışığında açıkladı. Eminağaoğlu'nun Yargıtay Binası'nda basın toplantısı düzenleyerek, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkili Kanun kanuna aykırı davrandığını ve kişisel suç işlediğini belirten Petek, "YARSAV Başkanı Eminağaoğlu Yargıtay Binası'nda basın toplantısı düzenlemiştir. YARSAV'ın hiçbir hukuki altyapısı yoktur ve buna rağmen kendisini dernek olarak kabul etse bile bu dernek 5072 sayılı kanun; "kamu kurum ve kuruluşların hizmet binaları içinde faaliyet gösteremez, araç ve gereci kullanamaz hükmünü getirmiştir". YARSAV başkanı nerde açıklama yaptı? Yargıtay binasında yaptı. Arkasından da kamuoyu YARSAV'ı Yargıtay'ın bir ünitesi gibi algıladı. Bu geçiştirilecek bir konu değildir. Bu açıklamayı yapanlar hakkında 5072 sayılı kanun 3. Maddesi cezai müeyyide getirmiştir. Madde ise şöyledir: '2. Maddede belirtilen ilkelere aykırı hareket eden kuma görevlileri ile dernek ve vakıf yöneticileri, eylemleri başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca dernek ve vakıf yöneticileri hakkında da görevden alma işlemi uygulanır. YARSAV Başkanı bu konuda kişisel bir suç işlemiştir, bu suçtan dolayı yargılanması gerekir." Petek basın mensuplarının "Suç duyurusunda bulunacak mısınız?"şeklindeki soruları üzerine, düzenledikleri basın toplantısının savcılar tarafından ihbar kabul edilebileceğini ve harekete geçmeleri gerektiğini kaydetti.

YARSAV'ın dernekten öte bir siyasi partinin eklentisi görüntüsü çizdiğini savunan Demokrat Hukukçular Derneği üyesi Avukat Kadir Akbaş ise, Eminağaoğlu'nun yaptığı açıklamaların ardından YARSAV'a üye hâkim ve savcıların tarafsızlıklarını kaybettiğini belirtti. Akbaş, "Biz avukatlar bundan böyle YARSAV üyesi hâkim ve yargıcın taraf olduğu herhangi bir dava yada soruşturmada bu savcı ve yargıcın tarafsızlığını yitireceği gerekçesiyle ret talebi yapacağımızı açıklıyoruz. Tez elden istifa etmeli ve üyeliğini geri çekmelidir. " ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs