partilerin oy oranı! | " /> partilerin oy oranı! | "/>

En Sıcak Konular

Son anketlere göre partilerin oy oranı!

23 Ocak 2009 14:06 tsi
Son anketlere göre partilerin oy oranı! Alevi açılımı, Kürtçe televizyon kanalı, Gazze'ye verilen destek ve Ergenekon davası derken gündemi etkileyen olaylar, siyasi partilerin oy oranlarını nasıl etkilemiş?

Genar Araştırma Şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, 22 Temmuz seçimlerinden bu yana halkın siyasi tercihinde ciddi bir değişikliğin olmadğı ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 45,3 AK Parti'ye, yüzde 21,4'ü CHP'ye, yüzde 13,7'sinin ise MHP'ye oy vereceğini bildirdi. Diğer partilerin oy oranı şöle DTP yüzde 6,4, DP yüzde 3,0, SP yüzde 2,9, Genç Parti 2,3 diğer yüzde 5,1

 


YERELDE AK PARTİ VE CHP

Araştırmaya göre yerel seçimlerde AK Parti ve CHP'nin oylarında artış gözlenirken MHP başta olmak üzere diğer partilerin oy oranlarında küçük bir düşüş var. Katılımcıların yerel seçimde oy verecekleri siyasi partiler şöyle sıralandı. AK Parti, yüzde 47,5, CHP yüzde 23,1, MHP yüzde 12,5, DTP yüzde 4,9, SP yüzde 2,7, DP yüzde 2,3, Genç Parti yüzde 1,8, diğer yüzde 5,1

AB'YE DESTEK ARTTI

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 65,9'u Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini desteklerken, AB'ye karşı çıkanların oranı ise 34,1 oldu.

CHP'nin başörtüsü açılımına ise katılımcıların sadece yüzde 35,8'i olumlu bulurken, yüzde 64,2'si ise olumsuz değerlendirdi.

 

PERFORMANSA TAM NOT

Araştırmada, iktidar ve bazı muhalefet partilerinin son üç aylık performansları ile ilgili sorularada yer verildi. Katılımcıların yüzde 57,6'sı , AK Parti'nin hükümetteki performansını başarılı bulunurken, CHP'nin ana muhalefet performansını başarılı bulanların oranı yüzde 29,3, MHP'nin muhalefet performansını başarılı bulanların oranı yüzde 27,1, DTP'nin muhalefet performansını başarıl bulanların oranı yüzde 12,4 oldu.

Araştırma 9-19 Ocak tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep, Tekirdağ, Erzurum ve Malatya illerinde 1903 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Dert ortağı Erdoğan

İnsanlar bazen dertlerini sıkıntılarını paylaşacakları birilerini ararlar, katılımcılara kendileri böyle bir haldeyken karşılarına Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli çıksa bu üç isimden hangisinin onları daha iyi anlayacağını ve onların dertleriyle dertleneceğini düşüneceklerini sorduğumuzda birinci sırada yüzde 43,9 ile Tayyip Erdoğan, ikinci sırada yüzde 14,4 ile Deniz Baykal, üçüncü sırada ise yüzde 13,7 ile Devlet Bahçeli yer aldı. Katılımcıların yüzde 26,6'sı bunlardan hiçbirinin kendisini anlayacağını ve derdiyle dertleneceğini düşünmediği için derdini ona açmayacağını ifade etmiştir. İsimler üzerinden bir analiz yapıldığında ise Tayyip Erdoğan'ın oranı yüzde 61'e, Deniz Baykal'ın oranı yüzde 20'ye, Devlet Bahçeli'nin oranı ise yüzde 19'a yükseldiği belirtildi.

Yeni Şafak



Bu haber 2,864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,491 µs