En Sıcak Konular

AB'den İran'a darbe

23 Ocak 2009 13:36 tsi
AB, İran rejimine karşı faaliyet gösteren Halkın Mücahitleri örgütünü terör örgütleri listesinden çıkarmayı kararlaştırdı.

Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, AB üyesi 27 ülke, son aşamada Fransa'nın da mutabakatının alınması üzerine, bu kararı Pazartesi günü resmileştirerek terör örgütleri listesinde değişiklik yapacak.

HALKIN MÜCAHİTLERİ

AB, 11 Eylül 2001'de yaşanan terör eylemlerinin hemen ardından oluşturduğu terör örgütleri listesine, ABD tarafından da “terörist” olarak nitelenen Halkın Mücahitleri ve PKK'yı 2002'de eklemişti.

Avrupa Adalet Divanı, 2006 Aralık ayında, Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesine alınması ve mal varlıklarının dondurulmasına yönelik kararı iptal etmişti. AB Konseyinin 2002 yılında aldığı kararın “gerekçesiz olduğunu” ve “savunma haklarını” ihlal ettiğini, çünkü kararın savunma dinlenmeden verildiğini belirten Adalet Divanının yetkilileri, bu kararın ardından Halkın Mücahitleri örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekeceğini duyurmuştu.

Halkın Mücahitleri örgütünün sorumlusu Meryem Recavi, basına yaptığı değerlendirmede, Adalet Divanının kararını memnuniyetle karşıladıklarını, örgütün teröristler listesine alınmasının İran'daki mollaları tatmin etmeye yönelik siyasi bir eylem olduğunu, adli kararın örgütün yasal yapısına güç kazandırdığını söylemişti.

AB Adli Servis Müdürü Jean-Claude Piris ise Adalet Divanının kararından sonra Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesinden çıkarılmayacağını ve dondurulan mal varlığının serbest bırakılmayacağını açıklamıştı.

Piris, buna rağmen, AB'nin karar organı olan Konseyin, “terör örgütlerine karşı tavrını tekrar belirlemek” durumunda kalacağını ifade etmişti.

PKK

Avrupa Adalet Divanı, geçen yıl, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını da iptal etmişti.

Adalet Divanı, PKK ve KONGRA-GEL isimlerinin listeden çıkarılmasını kararlaştırdığını duyurmuştu.

Terörist Osman Öcalan, “PKK'nin şefi” sıfatını kullanarak, Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanına avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş, örgütün 2 Mayıs 2002'de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı.

Adalet Divanı mahkemesi, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyinin PKK'yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan'ın “artık var olmadığını” ve “eylemlerinin yasal olmadığını” bizzat kendisinin belirttiği söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını açıklamıştı.

Mahkeme, “var olmayan” PKK'nın, KNK üyesi de olamayacağını belirtmişti. Adalet Divanı, geçen yıl başında, temyiz üzerine, terörist Öcalan'ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine yeşil ışık yakmıştı.

Bu gelişmelerin ardından, AB'nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, geçen yılın Nisan ayında, Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıklamıştı.

LİSTE TARTIŞMALARI

AB terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ın Filistin'deki seçimlerden zaferle çıkmasının ardından sıkıntılı günler yaşayan AB'nin bünyesinde terör örgütleri listesine ilişkin tartışmalar uzun zamandır devam ediyor.

AB diplomatları, Adalet Divanının Halkın Mücahitleri ve PKK kararları ardından yeni tartışmalara konu olan ve “ne işe yaradığı” sorgulanan AB terör örgütleri listesinin “bir anda çökebileceğini” ileri sürüyor.

“Hukuki alt yapısı zayıf olan”, terörizmle mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etme ve engelleme amacıyla oluşturulduğu varsayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.

Her 6 ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor.

AB bürokratları, “teknik ve gizli” olarak nitelendirilen toplantılar çerçevesinde listenin içeriğini belirlerken, alınan kararların gerekçelerini açıklamak zorunda bırakılmıyor.

AB listesinde yer alan PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin çeşitli AB ülkelerinde temsilcilikler bulundurmaları ve izinli gösteriler düzenlemeleri, bu örgütlerin üyelerinin bazı AB ülkelerinde “himaye edilmeleri” de söz konusu listenin etkinliğinin ve saygınlığının sorgulanmasına, diplomatik gerginliklere ve çeşitli eleştirilere konu oluyor.

AB terör örgütleri listesinde, 30 kadar örgüt arasında “PKK”, “KADEK”, “KONGRA-GEL”, “DHKP-C”, “Devrimci Sol”, “Dev Sol”, “Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi”, “İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi” ve “Kürdistan Özgürlük Şahinleri” gibi örgütler de bulunuyor.

aa



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs