En Sıcak Konular

Rus gazete: Gaz dışarı sızdı

23 Ocak 2009 12:11 tsi
Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz anlaşmasının tamamı basına sızarken, maddelerden birinde, söz konusu anlaşmanın kesinlikle gizli kalması gerektiği belirtiliyor.

Rus Vedomosti gazetesinde ''Gaz (Anlaşması) Dışarı Sızdı'' başlığıyla yayımlanan haberde, anlaşma metninin tümünün ''Ukrainskaya Pravda'' gazetesinde yayımlandığı belirtilerek, bunun resmi anlamda anlaşmanın iptali anlamına gelmediği ancak, maddelerden birinde söz konusu anlaşmanın kesinlikle gizli kalması gerektiğinin çok net bir şekilde vurgulandığı kaydedildi.

Vedomosti, anlaşmanın 10 değil 11 yıllık olduğunu belirterek, söz konusu anlaşmanın 1 Ocak 2009'dan 31 aralık 2019'a kadar geçerli olduğunu ortaya çıkardıklarını duyurdu.

Tüm bu süre zarfında Ukrayna için alınan baz fiyat bin metreküp doğal gaz için 450 dolar olarak belirlenirken, doğal gaz fiyatları her 3 ayda bir benzin ve dizel fiyatı esas alınarak yapılacak hesaplamaya göre değişebilecek.

Anlaşmaya göre, Rusya Ukrayna'ya bu yıl 40 milyar, bundan sonraki yıllarda da 52 milyar metreküp gaz ihraç edecek. Avrupa fiyatlarından yüzde 20 indirimle gazı Rusya'dan alacak olan Ukrayna'nın bu yılın ilk 3 ayında bin metreküp gaz için 360 dolar ödemesi öngörülüyor. Anlaşmada, bu yılın son 3 ayında Rusya'dan ihraç edilecek gaz miktarı 12,5 milyar metreküp olarak öngörülürken, bu rakamın bu yılın ilk 3 ayında sadece 5 milyar metreküp olduğu dikkati çekti.

-GAZPROM'A TRANSİT BONUSU-

Haberde, Gazprom'un bu anlaşma karşılığında, Ukrayna'dan Avrupa'ya gönderdiği gaz için çok iyi transit şartları elde ettiği belirtildi.

Ukrayna üzerinden Avrupa'ya bu yıl 120 milyar metreküp, bundan sonraki yıllar da 110 milyar metreküp gaz gönderilmesi öngörülüyor.

Varılan anlaşmaya göre Gazprom, bin metreküp gazın 100 kilometrelik geçişi için 1,7 dolar ödeyecek. Transit ücreti Naftogaz'ın daha önce Gazprom'dan aldığı avanstan düşülecek.

Bu anlaşmaya göre Naftogaz'ın, transit ücretlerinden yıllık 2,35 milyar dolar elde etmesi bekleniyor.

-''AL VE ÖDE''-

Tarafların ''Al ve Öde'' ilkesine göre yaptığı anlaşmada Naftogaz'ın, beyan ettiği hacmin yüzde 80'inin bedelini ödemesi gerekiyor. Eğer ödeme bir kez bile geciktirilirse, anlaşma süresinin sonuna (2020) kadar, doğal gaz ücreti yüzde 100 ön ödemeyle yapılacak.

Eğer Naftogaz Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğal gazı sifonlama yöntemiyle alırsa, bu da Ukrayna'ya doğal gaz satışı gibi değerlendirilecek. Eğer Naftogaz kontrattaki hacmin yüzde 6'sından daha fazla doğal gaz tüketirse, nisan ve eylül ayları arasında anlaşma fiyatının bir buçuk katı, kasım ve mart aylarında ise 3 kat fazlasını ödeyecek.

Transit gaz ücreti konusunda Rus Gazprom için herhangi bir fiyat artırımı öngörülmezken, Gazprom, transit geçiş ücretini geciktireceği her gün için yüzde 0,03 gecikme cezası ödeyecek.

Gazprom uzmanları ve hukukçuları, anlaşma metninin bu kadar kısa sürede basına sızması üzerine şok olduklarını belirtirken, sızmanın, resmi olarak anlaşmanın iptal edilmesine gerekçe oluşturmadığı ancak, anlaşmanın şartlarından birinin de bunun gizli kalmasını öngördüğüne dikkati çektiler.

Haberde, anlaşmanın sızmasıyla ilgili ne Gazprom'dan ne de Ukrayna Naftogaz'dan anlaşmayla ilgili itilaflara bakmakla yükümlü olan Stokholm Mahkemesi'ne başvuruda bulunulup bulunulmayacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

-UKRAYNA'DA TARTIŞMALAR BİTMİYOR-

Haberde, Timoşenko'nun bu anlaşmayı zafer olarak ilan ettiği ancak Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'un da bu anlaşmanın kendileri açısından yenilgi anlamına geldiğini söylediğine dikkat çekildi.

East European Gas Analysis şirketi Başkanı Mihail Korçemkin, Vedomosti'ye yaptığı açıklamada, Yuşçenko'nun bunun yenilgi anlamına geldiğine dair görüşünü destekleyerek, 450 dolarlık baz fiyat ile Naftogaz'ın 2009 yılı masraflarının 9 milyar dolara yükselebileceğini savundu.

Korçemkin, Ukrayna'nın baz fiyat olarak 380 dolardan anlaşabilmiş olması halinde, masrafların 7,8 milyara, doğal gazın ortalama fiyatının da 195 dolara düşebileceğini kaydetti.

Yuşçenko'nun enerjiden sorumlu danışmanı Bogdan Sokolovskiy de, Vedomosti'ye yaptığı açıklamada, ''Biz anlaşmanın açıklanmasından dolayı iptal edilme sorununu gündeme getirmiyoruz. Bu anlaşmayla nasıl yaşamaya devam edeceğimizi düşünüyoruz'' dedi.

Timoşenko, bir hafta önce yaptığı açıklamada, iki ülke arasında her yıl başında yaşanan sıkıntıların tekrar yaşanmayacağını söylemesine rağmen, dün yapılan açıklamalarda Ukrayna'nın Gazprom ile 2010-2011 ile yeni fiyat anlaşması yapmaya çalışacağını açıkladı.

 
aa



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,037 µs