En Sıcak Konular

Su testisi Cola’ya emanet edilir mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Su testisi Cola’ya emanet edilir mi? Son günlerde, su konusunda, dikkat çekici bir gelişme var. Uluslararası şirketler, su kaynaklarımızı satın alıyor. “Hayati” önem taşıyan suyun “sicili” çok da temiz olmayan firmaların eline geçmesi sizce de tehlikeli değil mi?

En çok ihtiyaç duyduğunuz şey nedir, bir düşünün... Evler, arabalar mı? Şan şöhret mi? Sakin bir dağ eteğinde huzurlu bir hayat mı? Etrafta sevdiğiniz insanlar mı? Bolca para mı? Kim olursanız olun, hayat görüşünüz ne olursa olsun, cevap bunlardan hiçbiri değil.

Çünkü kim olursak olalım, en çok ihtiyaç duyduğumuz şey “hava”. Her nefeste içimize çektiğimiz, Kanuni’nin “olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” dediği zaman teneffüs ettiği hava. Çok şükür, kirli ya da temiz, her yerde bol bol var. Şimdilik, kullandığımız hava için kimse bizden para da istemiyor.

Bir zamanlar “su” için de para istenmiyordu. Su, havadan sonra, gene kim olursak olalım, ihtiyacımız olan ikinci şey...

Bugün, su, iyi para ediyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar çeşme sularından soğudu. “Çeşme suyunu filtre edip için” diyen uzmanları duyan yok. Evlere plastik damacanalarla su alınıyor. Her eve haftada bir, iki veya daha fazla damacana. Su satma işi büyük bir ticaret haline geliyor. Su kaynakları alınıyor, satılıyor...

Yeni su sahiplerinizle tanıştıralım: Coca-Cola, Nestle, Danone

Son günlerde, su konusunda, dikkat çekici bir gelişme var. Dünyanın “gıda” “devleri” olan uluslararası şirketler, su kaynaklarımızı birer birer satın alıyorlar. Akşam gazetesinde yayınlanan bir habere göre, yabancıların suyun başını tutma şeması şöyle:

• “Nestle, Sapanca’da yeni bir su kaynağı aldı.
• Gene Nestle, Erikli Su’nun yüzde 60’ını satın aldı.
• Nestle, Pure Life Su’nun da, şu andaki üreticisi.
• Coca-Cola Adapazarı-Sapanca bölgesinden Mahmudiye Su’yu satın aldı. Mahmudiye Su’nun adı, Doğazen olarak değiştirildi.
• Gene Coca- Cola, Bursa’da aldığı bir kaynakta yapacağı üretimi Damla Su adıyla pazarlayacak.
• Gene Coca- Cola’nın, Istrancalar’daki Saneta Su’yu da almak istediği kulislerde konuşuluyor.
• Coca-Cola halihazırda tartışmalı su markası Turkuaz’ın da üreticisi.
• Danone ise, şu anda Hayat ve Şaşal markalı suların üreticisi.”

Suyumuzun sahiplerini biraz daha yakından tanıyalım

Coca-Cola’yı hepimiz yakından tanıyoruz. Ramazan sofralarımıza kadar giren, Urfa’dan Edirne’ye her yerde “sevilen” bir numaralı “içeceğimiz”. En büyük içme probleminin kaynağı. Diğer içme problemleri –bira, rakı, şarap ve diğer alkollü içecekler- belli bir yaştan sonra içiliyor. Ama Cola, 7’den 70’e herkesin elinde. Neden bağımlılık yaptığı sorusuna cevap aranıyor. Belki de kokainin elde edildiği bitkiden yapıldığından?  İçindeki şeker – büyük ihtimalle Cargill’den satın aldığı, transgenik mısırdan üretilmiş mısır şekeri- çocukları, genç, yaşlı hepimizi hasta ediyor.

Nestle de milletçe en “sevdiğimiz” şirketlerden. Her biri çocukların midesine bomba gibi düşen gofretlerin, çikolataların, şekerli mısır gevreklerinin üreticisi. Cargill’in mısır şekerini de, ABD’den gelme, büyük ihtimal transgenik soya yağını da çoğu ürününde kullanıyor. Hazır çorba ve et sularında “Çin Lokantası Sendromu” denen hastalığa yol açan MSG- mono sodyum glutamat- kullanıyor.

Danone’yi de yakinen biliyoruz. “Sağlık” denince aklımıza ilk gelen şirket. Nedense, ürettiği yoğurtlar bir türlü ekşimiyor. Kendi anneannelerimizden biliyoruz, gerçek yoğurt bir haftada ekşir. Ama Danone’nin yoğurtları bir ay sonra bile ekşimiyor. Yoğurt ülkesinde bir yabancının “yoğurtçu” olması da ayrı bir mesele... Çocukları “büyüten”, “boylarını uzatan” dost bakterilerle dolu mini minnacık sevimli paketlerdeki yoğurtlarının neden o kadar pembe renkli olduğunu, neden öyle buram buram koktuğunu merak ediyoruz. “Peki büyükanne, senin kulakların neden o kadar büyük?” diye soruyoruz.

“21. yüzyılın en stratejik kaynağı su olacak”

İnsan ister istemez bu dev gibi büyük “gıda” şirketlerinin, neden suyumuzla bu kadar ilgilendiğini merak ediyor. Bu uluslararası şirketler, öyle yaş tahtaya basmazlar, diye biliyoruz çünkü. Planlar dışarıdan yapılıyor, burada uygulanıyordur. Konunun uzmanları, verdikleri cevaplarla bu merakımızı gideriyorlar.

Doç. Dr. Yücel Acer, bir makalesinde şunları yazıyor: “Yerkürenin yüzde 70’i suyla kaplı olduğu halde, bunun yalnızca yüzde 2,5'i tatlı su olup, tatlı su kaynaklarının da yüzde 70’i kutuplarda donmuş olarak bulunmakta. Tatlı su kaynaklarının yüzde 30’luk kesiminin büyük bölümü de ya toprakta nem, ya da yerin ulaşılması olanaksız derinliklerindeki yeraltı su kaynakları halinde bulunmakta. Bir başka deyişle, dünyanın toplam tatlı su kaynaklarının yüzde 1’inden az bir bölümü insan kullanımına elverişli durumda.”

Her yerimiz suyla çevrili olsa da, içme suyu kısıtlı. 21. yüzyılın en stratejik kaynağının su olacağı söyleniyor.

Küresel ısınma, suyu daha da değerli yapacak

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cemal Zehir, dünyadaki mevcut şartlar devam ettiği takdirde 2025 yılında 37 ülkede çok ciddi kuraklık yaşanacağının tahmin edildiğini söylüyor ve ekliyor “Dünyamızın yakın bir gelecekte biraz daha ısınması, yağışsız kurak bir periyoda girilmesi, su tüketiminin de buna bağlı olarak artması söz konusudur. Bu sebeple bütün ülkeler, tatlı su kaynaklarını özel bir itinayla koruyacak tedbirleri almaktadırlar.”

2020’li yıllarda su sorunları yaşanabilir

Habercionline sitesinden Murat Dağdeviren’e yaptığı açıklamalarda Yrd. Doç. Dr. Cemal Zehir, hızlı nüfus artışı ve küresel ısınma dolayısı ile 2020’li yıllarda su sorunları yaşanabileceğini ifade ediyor: “Türkiye ve Ortadoğu çevresindeki su kaynakları ihtiyaçları karşılamaktan uzak bulunmaktadır. Bölgede ciddi bir su sıkıntısı vardır. Bu durum gelecekte bölgede patlak vermesi muhtemel savaşların önemli potansiyel nedenlerinden biri olabilir. Ortadoğu, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle su kıtlığından zarar görecek tüm bölgelerin en duyarlılarından birisidir. Sıcak savaş ortamının eksik olmadığı Ortadoğu bölgesinde su savaşları tezlerini eleştirsek bile, geleceğin bütün çatışmalarında etkili olacak faktörlerin önemlilerinden birisi de su meselesi olacaktır.”

Stratejik kaynaklar kimin elinde olmalı?

Uzmanlar dikkatimizi suyun önemine çekiyor. Isınmayla birlikte gittikçe değerlenecek olan, bu kadar önemli bir kaynak, icraatlarından kuşku duyduğumuz, halk sağlığını umursayıp umursamadığı belli olmayan “yabancı”lara verilir mi? Ya Türk hükümeti bir gün Hindistan’daki gibi Coca-Cola’yı yasaklamaya çalışsa, Cola elindeki su kaynaklarını gene de hizmetimize verir mi? Verse, içilebilir durumda olur mu? Ortadoğu’da su konusunda bir anlaşmazlık çıksa, çok uluslu, uluslararası şirketler, hangi ulusuna kendini daha yakın hisseder?

Su, hayatımız için en önemli ikinci şey... Birincisi hava. Suyun sahibi kim olmalı sizce?

iyibilgi.com


Danone dosyamız ile ilgili bir yazı gönderdi. Cevap hakkına saygı duyan iyibilgi.com Danone'nin dosyamıza cevabını yayınlıyor... İşte Danone'den iyibilgi.com'a gelen yazı:

İstanbul, 19 Ocak 2007

Internet sitenizde “Su testisi Cola’ya emanet edilir mi?” başlığıyla içinde şirketimiz Danone hakkında asılsız bir takım açıklamalara yer verilmiş 21 Aralık 2006 tarihli yazıyı endişe ile okuduk.

Öncelikle bilimsel dayanaktan yoksun, kaynağı belli olmayan ve tüketicilerimizi rahatsız etmek dışında başka bir amaç taşımayan; ürünlerimizi karalamaya yönelik yayınlar ile ilgili şirketimizin tavrının çok net olduğunu belirtmek isteriz. Türkiye Cumhuriyeti yasaları uyarınca sahip olduğumuz haklar saklı kalmak üzere, herkesin erişimine açık olan  bir mecrada “içerik sağlayıcı” olarak , Danone Türkiye’yi itham edici ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikteki yazı ile ilgili gerekli düzeltmelerin yapılmasını rica ederiz.

Danone Türkiye, toplumumuzun daha sağlıklı beslenmesine ve daha sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmak misyonu ve ülkemiz ekonomisine katma değer yaratma azmi ile çalışmalarını sürdürmekte olan bir şirkettir. Tüm ürünlerimizi, tamamı Türkiye’de bulunan fabrikalarımızda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan aldığımız üretim izni ile sağlıklı ve ultra hijyenik koşullarda üretmekteyiz ve toplam kalite prensiplerimizi 1.300’e yakın personelimiz, hammaddemizi temin ettiğimiz 15.000 çiftçimiz, 1.000 tedarikçimizi kapsayan yaygın tedarikçi ağımız ve 81 ilde 100.000 satış noktasına her gün soğuk zincirle hizmet veren 300 distribütörümüzle birlikte elele yürütmekteyiz.

Internet sitesindeki yazıda belirtilen evde yapılan yoğurdun çabuk “ekşimesinin” sebebi, düzensiz çalışan maya aktivitesi veya ev ortamında belli bir düzeye kadar sağlanabilecek hijyenik koşulların yetersizliği sonucunda yoğurdun içinde oluşabilecek zararlı bakterilerin çoğalmasıdır.
 
“Danone Doğal Yoğurt” ürünümüzün “ekşimemesi”nin sebebi ise, ürünümüzde kullanılan sütün kalitesi ve mikrobiyolojik güvenirliğinin sütün sağımından itibaren kontrol altına alınarak, her seferinde taze Danone mayası (yoğurt kültürü) ile optimum sıcaklıkta ve sürede mayalanması ve bu sayede de ideal kıvamının ve özel tadının korunmasının sağlanmasıdır. Üretimi ve dolumu, el ve ortamdaki hava değmeden, ultra hijyenik koşullarda ve kesinlikle koruyucu katkı maddesi kullanılmaksızın gerçekleştirilen “Danone Doğal Yoğurt” ürünümüz, 2-6 derece sıcaklıkta tutulduğu sürece kapağı ilk açıldığı ana kadar, ilk üretildiği andaki tazeleğini korumaktadır.

Yine, anılan yazıda eleştirilen, çocukların sağlıklı gelişimini sağlamak konusunda annelerin güvenini, arkasındaki kuvvetli bilimsel araştırma, geliştirme ve kontrollerle hak etmekte olan “Danino” ürünümüzün kendine özgü renk ve kokusu ise tamamen taze meyveler ile üretilmiş olması ile ilgilidir. Ayrıca “Danino” ürünümüz kesinlikle koruyucu katkı maddesi içermemektedir.

Internet sitenizdeki bahsi geçen yazı ile ile ilgili gereken duyarlılığı göstereceğinize inanıyor, ürünlerimiz ile ilgili taleplerinizi,  0 800 211 20 15 no’lu Danone Mutlu Tüketici Hattı’mızı arayarak, ya da mutlutuketici@danone.com adresine e-posta göndererek, bizimle paylaşmanızdan her zaman memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz.

Saygılarımızla,

Gökhan Öğüt      
Danone Tikveşli Gıda ve İçecek A.Ş.   
Genel Müdür Yardımcısı - Pazarlama



Bu haber 15,740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,714 µs