Türkiye'nin Nabucco kartı değere bindi! | " /> Türkiye'nin Nabucco kartı değere bindi! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin Nabucco kartı değere bindi!

23 Ocak 2009 11:20 tsi
Türkiye'nin Nabucco kartı değere bindi! Avrupa iki kıştır doğalgazsız kalınca, en sert Türkiye karşıtı Avrupalı parlamenterler bile yelkenleri indirdi.

Avrupa Parlamentosu üyesi Öger ‘Türkiye’yi istemeyen parlamenterler bile Nabucco hayranı oldu’ dedi.

RUSYA ile Ukrayna arasındaki gaz sorunu kronikleşince Türkiye’nin eli, hem Nabucco projesini hayata geçirmekte hem de Avrupa Birliği’ne tam üyelik görüşmelerinde güçlendi. Kış ortasında gazsız kalan Avrupa’nın endişesi artınca Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine karşı en katı muhalelefeti yapan Avrupalı milletvekilleri bile Türkiye’nin Nabucco kozu nedeniyle AB’ye üyeliğine sıcak bakmaya başladı. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger Nabucco projesiyle Türkiye’nin Avrupa’da elinin güçlendiğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN DEĞERİ ARTTI

AVRUPA Parlamentosu milletvekili Türk işadamı Vural Öger, hem Avrupa hem de Almanya parlamentolarında Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz krizi nedeniyle değerinin ‘birdenbire’ arttığını söyledi. Avrupa’nın, son gaz kriziyle birlikte Ukrayna’nın gaz arzını sağlayacak yeterli altyapıya sahip olmadığını anladığını ve Rusya’nın da doğalgaz konusunda sürekli sorun çıkaracağını gördüğünü söyleyen Öger ‘Ukrayna Rusya için çok önemli bir ülke. Ukrayna’nın Batı ile flört etmesi ve Avrupa’ya girme çabaları Rusya’yı hat safhada rahatsız ediyor. Bu nedenle de Rusya her şeyden vazgeçer ama Ukrayna’dan vaz geçmez. Bunun için de doğalgaz silahını kullanıyor. Yani biz ve bütün Avrupa, Rusya’nın siyasi baskı amacıyla yaptığı gaz kesintisi sıkıntısı yaşayacağız’ dedi. Rusya dışındaki gaz kaynaklarının Azerbaycan, İran, Irak’ta bulunduğu ve bu kaynaklardan Avrupa’ya gaz getirebilecek tek karasal yolun da Türkiye’den geçtiğini vurgulayan Vural Öger ‘Bu nedenle de Türkiye’nin değeri birdenbire çok önemli oranda arttı. Hatta bu konu Avrupa Parlamentosu’nda günlerce tartışıldı. Türkiye’ye karşı olan milletvekillerinden SDU’lu Emma Broke bile ‘Nabucco projesi bizim için artık hayati bir proje oldu’ dedi’ diye konuştu.

KİLİT ÜLKE TÜRKİYE

TÜRKİYE’NİN yaşanan bu krizle birlikte çok büyük bir kozu eline geçirdiğini söyleyen Vural Öger ‘Bu da Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinde önemli bir avantaj olacak. Türkiye sadece gaz geçişinden yılda 600-700 milyon dolarlık yıllık gelir kazanacak’ dedi.

Projeye İran girmeli

AVRUPA Parlamentosu üyesi Vural Öger, Türkiye’nin Nabucco boru hattı projesine İran’ın da dahil etmesinin önemli faydaları olacağını söyledi. Öger ‘eğer bu projenin içine İran da girerse, İran ile Avrupa arasındaki ilişkiler de gelişebilir ve Türkiye enerji koridoru konusunda değeri daha da artacak ve enerjide kilit ülke konumuna gelecek’ diye konuştu.

Türkiye Mavi Akım-2’yi gündeme getirdi


TÜRKİYE Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gaz krizi sırasında Mavi Akım-2 boru hattıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlatılması önerisinde bulundu. Rusya’nın ekonomi gazetelerinden Kommersant’ta ‘Oyunun Kuralları’ başlığıyla yayımlanan analiz haberde, 20 günlük doğalgaz krizi sırasında Rusya’nın hiç bir şey kazanmadığı gibi, tüm bu süre zarfında yürüttüğü fiyat kampanyasının da beklenen sonucu vermediği kaydedildi. Türkiye’nin de Rusya’ya alternatif Nabucco boru hattından çıkabileceği uyarısında bulunduğu belirtilen haberde ‘Bu doğalgaz hattı Hazar ve Ortadoğu doğal gazını Türkiye’den Avrupa ulaştırmayı öngörüyor. Ancak Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin AB’ye üyelik görüşmelerinin ilerlemesini sağlamak için Nabucco’dan çıkabileceğini açıkladı. Rusya için Güney Akım’ın en büyük rakibi olan Nabucco’nun gecikmesi ciddi üstünlük anlamına gelmekte ve Türkiye bunu çok iyi biliyor’ denildi. Haberde Rus kaynakların, Ankara’nın doğalgaz savaşlarının en sıcak günlerinde Moskova’ya doğalgaz hattı olan Mavi Akım-2 görüşmelerinin yeniden başlatılmasını teklif ettiği ileri sürülerek ‘Rusya bir süre önce Mavi Akım-2 projesinden vazgeçmişti. O dönemdeki Türk yönetimi görüşmelerde sert pozisyon alarak ülkeye girişteki tüm doğalgazın satın alınması şartı koşmuştu’ denildi.

Star



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs